Varhennettu vanhuuseläke | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Varhennettu vanhuuseläke

Jos jäät työeläkkeelle ennen 65 vuoden täyttämistä ja työeläkkeesi on pieni, voit saada kansaneläkkeen vanhuuseläkkeen varhennettuna. Voit päättää, haetko sen heti, kun siirryt työeläkkeelle, vai vasta 65 vuoden iässä. Jos haet kansaneläkkeen vasta 65 vuotta täytettyäsi, siihen ei tehdä varhennusvähennystä. 

Varhennettua vanhuuseläkettä voi saada 64 vuoden iässä, jos on syntynyt ennen vuotta 1962. 

Varhennetun eläkkeen määrä on pysyvästi pienempi kuin vanhuuseläkkeen, joka alkaa 65-vuotiaana. Se vähenee 0,4 % jokaiselta kuukaudelta, jolla varhennat eläkettä.

Jos haluat varhennetun vanhuuseläkkeen heti, kun täytät 64 vuotta, kansaneläke on pysyvästi 4,8 % pienempi kuin se olisi 65 vuoden iässä. Tällöin eläke ei nouse sen jälkeenkään, kun täytät 65 vuotta. Eläkkeesi siis jatkuu varhennettuna vanhuuseläkkeenä myös 65 ikävuoden jälkeen.

Voit selvittää etukäteen, minkä suuruinen varhennettu vanhuuseläke olisi. Pyydä omasta työeläkelaitoksestasi laskelma työeläkkeesi määrästä. Sen perusteella Kela voi arvioida, saisitko kansaneläkettä.

Jos varhennat sekä työeläkkeesi että kansaneläkkeesi, kansaneläke määräytyy sellaisten työeläkkeiden perusteella, jotka olisit saanut normaalissa vanhuuseläkeiässä. Tämä merkitsee sitä, että saat vähemmän kansaneläkettä.

Lue lisää

Sivu päivitetty 21.2.2024

Mitä mieltä olet sivusta?