Varhennettu vanhuuseläke

Jos jäät työeläkkeelle ennen 65 vuoden täyttämistä ja työeläkkeesi on pieni, voit saada kansaneläkkeen vanhuuseläkkeen varhennettuna. Voit päättää, haetko sen heti, kun siirryt työeläkkeelle, vai silloin, kun varsinainen vanhuuseläkeikäsi täyttyy. Jos haet kansaneläkkeen vasta, kun varsinainen eläkeikäsi täytyy, siihen ei tehdä varhennusvähennystä.

Varhennettua vanhuuseläkettä voi saada

  • 63 vuotta täyttänyt ennen vuotta 1958 syntynyt
  • 64 vuotta täyttänyt vuosina 1958–1961 syntynyt.

Varhennetun eläkkeen määrä on pysyvästi pienempi kuin vanhuuseläkkeen, joka alkaa 65-vuotiaana. Se vähenee 0,4 % jokaiselta kuukaudelta, jolla varhennat eläkettä.

Jos haluat varhennetun vanhuuseläkkeen heti, kun täytät 63 vuotta, kansaneläke on pysyvästi 9,6 % pienempi kuin se olisi 65 vuoden iässä. Tällöin eläke ei nouse sen jälkeenkään, kun täytät 65 vuotta.

Voit selvittää etukäteen, minkä suuruinen varhennettu vanhuuseläke olisi. Pyydä omasta työeläkelaitoksestasi laskelma työeläkkeesi määrästä. Sen perusteella Kela voi arvioida, saisitko kansaneläkettä.

Jos varhennat sekä työeläkkeesi että kansaneläkkeesi, kansaneläke määräytyy sellaisten työeläkkeiden perusteella, jotka olisit saanut normaalissa vanhuuseläkeiässä. Tämä merkitsee sitä, että saat vähemmän kansaneläkettä.

Lue lisää