Vuosiomavastuu eli lääkekatto

Vuosiomavastuu on korvattujen lääkekustannusten vuosittainen yläraja, jonka ylittymisen jälkeen sinulla on oikeus lisäkorvaukseen. Lisäkorvauksella pyritään siihen, että lääkekustannukset eivät nousisi kohtuuttoman suuriksi.

Vuonna 2022 vuosiomavastuu on 592,16  euroa. Jos vuosiomavastuusi ylittyy, maksat loppuvuoden ajan jokaisesta korvattavasta valmisteesta vain 2,50 euron omavastuun. Jos sinulle määrätty lääke on viitehintaa kalliimpi ja kiellät lääkevaihdon, maksat lisäksi viitehinnan ylittävän osuuden.

Seuraa vuosiomavastuusi kertymistä verkossa

Valitse OmaKelassa: Sairaanhoitokorvaukset > Lääkkeiden omavastuukertymä > Näet kertymän niistä lääkeostoista, joista olet saanut korvauksen.

Siirry OmaKelaan

Inflaation vaikutukset tukiin

Hallitus ehdottaa, että lääkekustannusten vuosiomavastuun eli ns. lääkekaton jäädytys jatkuu vuoden 2023 ajan. Lääkekatto ei siis nousisi vuonna 2023. Eduskunta ei ole kuitenkaan vielä hyväksynyt jäädytystä. Lue lisää muutoksista Kelan tukiin.

 

Vuosiomavastuu kertyy korvattavista valmisteista

Vuosiomavastuu kertyy, kun ostat reseptillä korvausjärjestelmään kuuluvia lääkkeitä, kliinisiä ravintovalmisteita ja perusvoiteita. Myös maksamasi alkuomavastuu kerryttää vuosiomavastuuta. Sen sijaan mahdollinen viitehinnan ylittävä osuus lääkkeen hinnasta ei kerrytä vuosiomavastuuta.
Jos ostamasi valmisteet eivät kuulu korvausjärjestelmään, kustannukset eivät kerrytä vuosiomavastuuta.

Vuosiomavastuuta kerryttävät myös  

  • työpaikkakassan
  • Kelan tai kunnan toimeentulotuen
  • vapaaehtoisen vakuutuksen

maksamat omavastuut. Sen sijaan vuosiomavastuuta ei kerry sellaisista lääkkeistä, jotka saat maksutta apteekista esim. liikennevahingon tai työtapaturman vuoksi. 

Saat lisäkorvauksen apteekissa

Apteekki saa  tiedon vuosiomavastuusi ylittymisestä lääkeoston yhteydessä.  Saat lisäkorvauksen heti apteekissa eikä sinun tarvitse hakea sitä erikseen Kelasta.

Jos et ole saanut  lisäkorvausta apteekissa, sinun on haettava se jälkikäteen Kelasta.

Lue lisää