Kuka voi saada osasairauspäivärahaa?

Voit saada osasairauspäivärahaa, jos olet 16–67-vuotias ja olet ollut työkyvyttömyyden alkaessa kokoaikatyössä tai päätoiminen yrittäjä.

Työntekijä

Jotta voit saada osasairauspäivärahaa, työaikasi tulee vastata alallasi normaalisti sovellettavan työehtosopimuksen mukaista työaikaa. Jos alallasi ei ole työehtosopimusta, kokoaikatyöllä tarkoitetaan säännöllistä 40 tunnin työviikkoa.

Jos työskentelet samanaikaisesti kahdessa tai useammassa osa-aikaisessa työsuhteessa, työaikasi tulee olla yhteensä vähintään 35 tuntia viikossa.

Sovi työnantajasi kanssa työajan vähentämisestä 40–60 %:iin normaalista työajastasi ja osa-aikatyön ajalta maksettavasta palkasta. Osa-aikaiset työtehtäväsi voivat olla samoja tai jäljellä olevan työkykysi mukaisiksi räätälöityjä. Työajan vähentäminen voi olla päivittäistä tai viikoittaista, ja sen tulee perustua hoitavan lääkärin suositukseen.

Jos sinulla on kokoaikatyön lisäksi sivutyö, sinun tulee vähentää työaikaa kokoaikatyöstäsi edellä kerrotulla tavalla. Voit kuitenkin jatkaa sivutyötäsi.

Työterveyslääkäri tai muu työntekijän työolosuhteet tunteva lääkäri laatii osasairauspäivärahaa varten B-lääkärinlausunnon. Lääkäri arvioi työkykyäsi ja edellytyksiäsi palata osa-aikatyöhön. Osa-aikatyö ei saa vaarantaa terveyttäsi ja toipumistasi.

Kaksi tai useampi osa-aikatyö

Sovi työnantajiesi kanssa työajan vähentämisestä ja osa-aikatyön ajalta maksettavasta palkasta. Voit sopia työajan vähentämisestä joko yhdessä työsuhteessa tai useammassa siten, että kokonaistyöaikasi vähenee 40–60 %:iin aiemmasta. Sinun tulee sopia osasairauspäivärahajärjestelyistä kaikkien työnantajiesi kanssa riippumatta siitä, miten työaikaa vähennetään.

Hakemuksen liitteeksi tarvitset B-lääkärinlausunnon, jossa on arvioitu työkykyäsi kaikkiin töihisi. Tilanne voi edellyttää useampaa lausuntoa.

Yrittäjä

Osasairauspäiväraha voidaan myöntää YEL- tai MYEL-vakuutetulle päätoimiselle yrittäjälle. Työterveyslääkäri tai muu työolosuhteet tunteva lääkäri arvioi työkykysi ja mahdollisuutesi työskennellä osa-aikaisesti terveyttäsi ja toipumistasi vaarantamatta. Suunnittele yhdessä lääkärin kanssa, mitkä työt jäävät tekemättä ja mitä pystyt tekemään niin, että työskentelysi vähenee 40–60 %:iin aiemmasta. Esitä suunnitelma työskentelyn vähentämisestä esimerkiksi hakemuslomakkeella. Osa-aikatyöjärjestelyn tulee kestää vähintään 12 arkipäivää.

Jos sinulla on päätoimisen yrittäjätoiminnan lisäksi sivutyö, sinun tulee vähentää yrittäjätoimintaa edellä kerrotulla tavalla. Voit kuitenkin jatkaa sivutyötäsi.