Lapsen hoito ja työ

Vanhempainvapaiden jälkeen työntekijällä oikeus hoitovapaaseen. Työntekijä voi myös haluta palata töihin ja tehdä lyhennettyä työaikaa. Kela voi maksaa näiden ajalta erilaisia lastenhoidon tukia lapsen vanhemmalle.

Jos työntekijä on töissä

  • enintään 30 tuntia viikossa, koska hän hoitaa 3-vuotiasta lastaan, hän voi saada joustavaa hoitorahaa. Sen määrä määräytyy työajan mukaan.
  • enintään 30 tuntia viikossa 1. tai 2. luokalla olevan lapsen hoidon takia, hän voi saada Kelasta osittaista hoitorahaa. Sen määrä määräytyy työajan mukaan.

Todistus työajasta

Työntekijä tarvitsee hoitorahahakemusta varten työantajalta todistuksen työajasta. Työnantaja antaa todistuksen Työnantajan asiointipalvelussa tai paperilomakkeella WH9 (pdf).

Työnantaja ei voi lähettää paperihakemuksia tai liitteitä Kelaan sähköisesti, vaan ne pitää lähettää postitse. Sen sijaan työntekijä voi lähettää Kelaan liitetiedostoja verkossa henkilöasiakkaan asiointipalvelussa.

Työntekijän lapsi sairastuu

Jos alle 10-vuotias lapsi sairastuu, työntekijä voi jäädä 4 työpäiväksi tilapäiselle hoitovapaalle. Kela ei maksa etuuksia tilapäisen hoitovapaan perusteella.

Vaikeammissa tilanteissa Kela voi maksaa erityishoitorahaa. Sitä voidaan maksaa tilanteissa, joissa vanhempi ei pysty tekemään ansiotyötään alle 16-vuotiaan lapsen sairauden tai vamman ja siihen liittyvän hoidon takia.

Lue lisää