Vanhempainpäivärahat | Asiointiohjeet | KelaSiirry sisältöön

Vanhempainpäivärahan hakemuksen täyttöohje

Äiti

Ilmoita lapsen tai lasten laskettu syntymäaika ja syntymässä olevien lasten lukumäärä. Jos lapsi tai lapset ovat jo syntyneet, ilmoita myös syntymäpäivä. Hakemuksen lisäksi Kelaan on toimitettava lääkärin tai terveyskeskuksen antama todistus raskaudesta (lomake SV75).

Jos olet käynyt terveystarkastuksessa ulkomailla, voit toimittaa todistuksen, josta ilmenevät

  • henkilötietosi
  • lapsen/lasten laskettu syntymäaika
  • syntymässä olevien lasten lukumäärä. 
  • päivämäärä ja raskauskuukausi, jolloin raskaus on todettu
  • päivämäärä, jolloin raskaus on kestänyt 154 päivää

todistuksen antaneen lääkärin yhteystiedot
Hakiessasi adoptiovanhemman vanhempainrahaa, ilmoita lapsen tai lasten syntymäaika ja päivämäärä, jolloin lapsi/lapset on otettu hoitoon.

Isä tai puoliso

Ilmoita lapsen tai lasten syntymäaika. Hakemuksen voi täyttää vasta lapsen syntymän jälkeen. Hakiessasi isyysrahaa tai vanhempainrahaa adoptiovanhempana, ilmoita lapsen syntymäaika ja päivämäärä, jolloin lapsi/lapset on otettu hoitoon. Jos perheeseen on otettu samalla kertaa hoitoon useampia lapsia, ilmoita nuorimman lapsen syntymäpäivä.

Ilmoita oletko yllä mainitun lapsen äidin kanssa avio- tai avoliitossa. Jos et ole, ilmoita myös lapsen äidin nimi ja syntymäaika. Äidin tiedot tarvitaan hakemuksesi käsittelyä varten, jos haet vanhempainpäivärahaa etäisänä tai yksin lapsen huollosta vastaavana isänä.

Ilmoita oletko hakenut saman lapsen perusteella aikaisemmalta ajalta vanhempainpäivärahaa (isyysraha, vanhempainraha, osittainen vanhempainraha tai adoptiovanhemman vanhempainraha). Jos olet, nyt haettu vanhempainpäiväraha myönnetään saman työtulon perusteella. Vastaa ei, jos et ole aikaisemmin hakenut samasta lapsesta vanhempainpäivärahaa tai jos olet hakenut lapsesta vanhempainpäivärahaa, mutta myöhäisemmältä ajalta.

Sivu tuodaan täytettäväksi vain tietyissä tilanteissa. Vastaa sivun kysymykseen, että osaamme tuoda sinulle oikeat sivut täytettäväksi. 

Näytöllä näytetään Kelan tiedoissa oleva puoliso. Jos Kelan tiedoissa ei ole puolisoa, näytetään ilmoitus ’Tietoja ei ole’.

Puoliso-kohdassa mahdollisesti näkyvä avoliiton alkamispäivämäärä on Kelassa tallennettu ja voit tarvittaessa korjata tiedon ’Asun avoliitossa alkaen’ -kohdassa.

Jos avoliitto on päättynyt, kirjoita päivämäärä, josta alkaen avoliitto on päättynyt.

Jos asut avoliitossa, anna päivämäärä, josta alkaen asut avoliitossa ja ilmoita avopuolison henkilötunnus ja nimi. Jos puolisolla ei ole suomalaista henkilötunnusta, voit kirjoittaa vain syntymäajan.

Jos asut erillään aviopuolisostasi tai parisuhdepuolisostasi välien rikkoutumisen vuoksi, kirjoita päivämäärä, josta alkaen asutte erillään.

Jos olet tallentanut Perhesuhteet-näytöllä avopuolison syntymäajan henkilötunnuksen sijaan, anna puolisosta näytöllä kysytyt tiedot (vähintään on annettava puolison nimi).

Jos puolisolla on suomalainen henkilötunnus, voit palata edelliselle näytölle valitsemalla vasemmassa reunassa näkyvän Perhesuhteet-otsikon. Täydennä henkilötunnus ja jatka painamalla Jatka-painiketta.

Valitse näytöltä etuus tai etuudet, joita haet. Anna lisäksi tieto siitä, miltä ajalta etuutta haet.

Äitiysraha

Äitiysrahakausi alkaa yleensä 30 arkipäivää ennen lapsen laskettua syntymäaikaa. Äitiysrahaa voi myös hakea varhennettuna 31-50 arkipäivää ennen lapsen laskettua syntymäaikaa. Jos haet äitiysrahaa varhennettuna, saat päivitettyä ohjelmallisesti tuodun vanhempainrahakauden painamalla Jatka-painiketta. 

Liitteeksi on toimitettava todistus raskauden kestosta (lomake SV75). 

Vanhempainraha

Vanhempainrahaa voi hakea koko vanhempainrahakaudelta tai kahdelta ajanjaksolta. Jos haet äitiysrahaa varhennettuna, muuttuu myös vanhempainrahakauden ajankohta. Saat päivitettyä vanhempainrahakauden painamalla Jatka-painiketta. 

Vanhempainrahaa voi ja kannattaa hakea samalla kertaa kuin äitiysrahaa, jos ei vielä ole sovittu siitä, että isä tulee jäämään kotiin hoitamaan lasta. Vanhempainrahaa on kuitenkin haettava viimeistään vähintään 1 kuukausi ennen sitä päivää, josta alkaen vanhempainpäivärahaa haluaa hakea. 

Vanhempainpäivärahakauden pidennys lapsesta yksin huolehtivalle äidille

Lapsesta yksin huolehtiva äiti voi hakea vanhempainrahakauden pidennystä, jos vanhempainpäivärahakausi alkaa 1.4.2019 tai sen jälkeen eikä äidin lisäksi ei ole olemassa toista henkilöä, jolla olisi oikeus saada isyysrahaa. Pidennys voidaan myöntää ennen lapsen syntymää, mutta oikeus pidennykseen tarkistetaan viimeistään ennen pidennysjakson alkamista. 

Adoptiovanhemman vanhempainraha

Adoptiovanhemman vanhempainrahaa voi hakea koko kaudelta tai kahdelta ajanjaksolta. Hakemuksen liitteeksi on toimitettava Todistus adoptiolapsen nimeämisestä tai hoitoon ottamisesta (lomake SV 94). Lomakkeen antaa kunnan sosiaalihuollon toimielin tai adoptiotoimisto tai kansainvälisen adoptiopalvelun antaja. Lue lisää adoptiovanhemman vanhempainrahasta.

Osittainen vanhempainpäiväraha

Osittaista vanhempainrahaa voi hakea tietyltä ajalta tai koko vanhempainrahakaudelta (158 arkipäivää yhden lapsen perusteella). Osittaista vanhempainrahaa maksetaan molemmille vanhemmille samanaikaisesti, jos he ovat kumpikin sopineet työnantajansa kanssa osa-aikatyöstä vähintään kahden kuukauden ajaksi vanhempainrahakauden aikana. Liitteeksi on toimitettava työnantajan kanssa osa-aikatyöstä tehty sopimus, josta ilmenee osa-aikatyön työaika ja palkka. 

Erityisäitiysraha

Erityisäitiysrahasta voit ilmoittaa hakemasi ajan alkupäivän, jolloin erityisäitiysraha myönnetään äitiysrahan alkuun asti, tai vaihtoehtoisesti voit ilmoittaa ajanjakson, jolta etuutta haet. Jos haet erityisäitiysrahaa useammalta kuin yhdeltä ajanjaksolta, kirjoita loput ajanjaksot Lisätiedot-sivulle. Liitteeksi on toimitettava lääkärinlausunto erityisäitiysvapaan tarpeesta ja työnantajan ilmoitus työtehtävistä tai työoloista ja työstä poissaolosta (lomake M. SV 96). 

Isyysraha

Isyysrahaa voi hakea yhteensä 54 arkipäivältä seuraavasti:

  • Isyysrahaa lapsesta maksettavalla äitiys- ja vanhempainrahakaudella voi hakea korkeintaan neljässä jaksossa yhteensä enintään 18 arkipäivän ajalta. Yksi jakso voi olla yksittäinen päivä tai pidempi yhdenjaksoinen aikaväli. 
  • Kyseisestä lapsesta maksettavan äitiys- ja vanhempainrahakauden jälkeiselle ajalle on mahdollista hakea loput (tai kaikki) isyysrahapäivät, enintään 54 arkipäivää. Isyysrahajaksoja voi olla enintään kaksi. Mahdollisiin pitämättä jääneisiin isyysrahapäiviin ei ole oikeutta, jos jaksoja on pidetty jo kaksi.
  • Jos samalla kertaa on syntynyt tai adoptoitu useampi lapsi, isällä saattaa olla oikeus edellisissä kohdissa kerrottua pidempään isyysrahakauteen. Hakemuksella näytetään mahdollisten isyysrahapäivien lukumäärä. Voit lukea isyysvapaan pitämisestä enemmän kela.fi-sivuilta.
  • Isyysrahapäivät tulee pitää ennen kuin lapsi on täyttänyt kaksi vuotta tai kun adoptiolapsen hoitoonottopäivästä on kulunut kaksi vuotta.
  • Jos perheeseen on aikaisemmin syntynyt tai adoptoitu lapsi, on isyysrahaa aiemmasta lapsesta mahdollista hakea samalta ajalta äidin kanssa enintään 24 arkipäivältä yhdessä jaksossa. 

Vanhempainpäivärahan pidennysjakso, jos samalla kertaa on syntynyt tai adotoitu useampi lapsi

Vanhempainrahan pidennysjaksoa voi hakea, jos olet ilmoittanut Lapsen tiedot-sivulla, että samalla kertaa on syntynyt tai adoptoitu useampi lapsi. Ilmoita tässä kohdassa kuitenkin vain se aika, joka on tarkoitus pitää samaan aikaan lapsen äidin kanssa. Jos haet koko vanhempainrahajakson tai vuorottelet sen hakemisesta lapsen äidin kanssa, ilmoita hakemasi aika normaalisti kohdassa Vanhempainraha tai Adoptiovanhemman vanhempainraha. Huomaathan, että voit saada vanhempainrahaa enintään kahdelta ajanjaksolta. 

Ulkomailla asuminen tai työskentely saattaa vaikuttaa vanhempainpäivärahaoikeuteen. 

Vanhempainpäivärahan saaminen edellyttää, että hakija on asunut Suomessa 180 päivän ajan välittömästi ennen laskettua synnytysaikaa tai ennen lapsen hoitoon ottamista. Suomessa asumisen aikaan rinnastetaan aika, jolloin hakija on kuulunut sosiaaliturvan piiriin toisessa EU-maassa tai maassa, jossa sovelletaan EU-lainsäädäntöä.

Jos vastaat myöntävästi toiseen kysymykseen, kerro lisäksi missä maassa olet asunut ja kuulutko muun maan tai kansainvälisen järjestön sosiaaliturvan piiriin. Kansainvälisellä järjestöllä tarkoitetaan esim. Euroopan Unionia. Jos vastaus ei mahdu sille varattuun vieritettävään vastaustilaan, voit jatkaa vastausta Lisätiedot-näytöllä.

llmoita, oletko ollut välittömästi ennen vanhempainpäivärahakauden alkamista palkkatyössä tai oletko tehnyt omaa työtä vakuutettuna yrittäjänä vai oletko ollut esim. opiskelija tai kotona hoitamassa lapsia. Voit ilmoittaa olleesi sekä palkkatyössä että omassa työssä.

Anna tiedot työnantajastasi. Ilmoita ainakin työnantajan nimi, osoite, postinumero ja postitoimipaikka sekä ammattisi. Tietoja tarvitaan hakemuksen käsittelyä ja mahdollisten palkanmaksua tai työstä poissaoloa koskevien lisätietojen pyytämistä varten.

Ilmoita, oletko työssä vanhempainpäivärahakautesi aikana. Työssäoloajalta vanhempainpäiväraha maksetaan vähimmäismääräisenä (29,67 e/pv 1.1.2022 alkaen). Työssäoloajat ilmoitetaan omalla näytöllään Työnantaja -näytön jälkeen. Ilmoita myös saatko palkkaa vanhempainpäivärahakauden aikana.

Valitse

  • En saa palkkaa — Jos työnantaja ei maksa palkkaa vanhempainpäivärahan (erityisäitiysraha, äitiysraha, vanhempainraha) ajalta, maksetaan päiväraha sinulle koko myönnetyltä ajalta. Palkanmaksuajalta vanhempainpäiväraha maksetaan työnantajallesi palkkaa vastaavalta osalta. 
  • Saan palkkaa — Jos saat palkkaa vanhempainpäivärahan ajalta, työnantajalla on oikeus päivärahaan palkkaa vastaavalta osalta. Jos palkka maksetaan kuitenkin vain työskentelyn perusteella, ilmoita "En saa palkkaa" ja ilmoita työssäolopäivät sivun kohdassa "Työskenteletkö ajalla, jolta haet vanhempainpäivärahaa?" 
  • Saan vuosilomapalkkaa — Jos vanhempainpäivärahakauden ajalle kohdistuu vuosiloma-aikaa ja saat vuosiloma-ajan palkkaa. Vuosiloman ajalta päiväraha maksetaan sinulle eikä työnantajalle. Vanhempainpäivärahakaudella maksettu lomaraha tai lomakorvaus ei vaikuta päivärahan määrään eikä niitä tarvitse ilmoittaa.
  • Saan palkan ja päivärahan erotusta — Jos työnantaja maksaa päivärahan ja palkan erotusta. Kela maksaa päivärahan normaalisti, eikä ole tarpeen odottaa työnantajan ilmoitusta palkallisesta ajasta ja palkan määrästä. 

Lue työskentelyn ja opiskelun vaikutuksesta vanhempainpäivärahaan. 

Jos sinulla on useita työnantajia, klikkaa kohtaa "Seuraava työnantaja", niin pääset antamaan tiedot seuraavasta työnantajasta.

Isyysrahan saaminen edellyttää, että hoidat lasta koko isyysrahakauden ajan. Lue lisää isyysrahasta. 

Ilmoita, oletko YEL- / MYEL -vakuutettu yrittäjä vai MYEL -vakuutettu apurahansaaja. Voit myös valita molemmat vaihtoehdot. Jos toimit yrittäjänä ilman ko. vakuutusta, anna tarkempi selvitys siitä miksi vakuutusta ei ole otettu.

Ilmoita, oletko työssä vanhempainpäivärahakautesi aikana. Työssäoloajalta vanhempainpäiväraha maksetaan vähimmäismääräisenä (29,67 e/pv 1.1.2022 alkaen). Työssäoloajat ilmoitetaan omalla näytöllään Oma työ –näytön jälkeen.

Jos olet YEL- / MYEL –vakuutettu yrittäjä, anna tiedot yrityksestäsi. 

Lue työskentelyn ja opiskelun vaikutuksesta vanhempainpäivärahaan. 

Lisätietoja -kohdassa voit antaa omaan työhön liittyvää lisätietoa, esim. mahdolliseen palkanmaksuun tai lisätietojen antajan yhteystiedot.

Isyysrahan saaminen edellyttää, että hoidat lasta koko isyysrahakauden ajan.  

Ilmoita ajat, jolloin olet työssä vanhempainpäivärahakautesi aikana. Työssäoloajalta vanhempainpäiväraha maksetaan vähimmäismääräisenä (29,67 e/pv 1.1.2022 alkaen). Jos olet työssä yksittäisen työpäivän, ilmoita aikavälin alku- ja loppupäivänä sama päivämäärä. 

Valitse omaa tilannettasi ennen vanhempainpäivärahakauden alkua parhaiten kuvaava vaihtoehto.

Ilmoita, oletko työssä vanhempainpäivärahakautesi aikana. Työssäoloajalta vanhempainpäiväraha maksetaan vähimmäismääräisenä (29,67 e/pv 1.1.2022 alkaen).

Ilmoita myös, saatko palkkaa vanhempainpäivärahakauden aikana. Palkanmaksuajalta vanhempainpäiväraha maksetaan työnantajallesi palkkaa vastaavalta osalta. Ammattia ei tarvitse välttämättä ilmoittaa.

Lue työskentelyn ja opiskelun vaikutuksesta vanhempainpäivärahaan. 

Isyysrahan saaminen edellyttää, että hoidat lasta koko isyysrahakauden ajan. 

Jos olet palkkatyössä osittaisen vanhempainrahakauden aikana, ilmoita tiedot työnantajastasi ja osa-aikatyösopimuksesta. Kelaan on lisäksi toimitettava työsopimus tai työnantajan todistus, josta ilmenevät osa-aikatyön työaika ja palkka.

Jos olet omassa työssä osittaisen vanhempainrahakauden aikana, ilmoita osa-aikatyön ajankohta ja anna selvitys työn ja tulojen vähenemisestä osittaisen vanhempainrahakauden aikana.

Erityisäitiysrahaa varten Kelaan on toimitettava työnantajan täyttämä ilmoitus työtehtävistä tai työoloista ja työstä poissaolosta (lomake SV 96). Lomakkeella työnantaja ilmoittaa, voidaanko työoloihin tai työtehtäviin liittyvä vaaratekijä poistaa ja voidaanko työntekijälle järjestää hänen ammattitaitonsa ja työkykynsä huomioon ottaen muita sopivia työtehtäviä. Lisäksi on toimitettava lääkärinlausunto erityisäitiysvapaan tarpeesta (esim. lomake SV 97). 

Halutessasi voit antaa lisätietoja työtehtävistäsi tai työoloistasi erityisäitiysrahan ratkaisemista varten.

Vanhempainpäivärahan määrä lasketaan sivulla näytettävän 12 kalenterikuukauden tarkastelujakson tulojen perusteella. 

Vanhempainpäivärahan suuruus määräytyy pääsääntöisesti vanhempainpäivärahaoikeuden alkamista edeltäneenä vuonna toimitetussa verotuksessa todettujen työtulojen perusteella. Jos vanhempainpäivärahakausi alkaa esim. vuonna 2019, vanhempainpäiväraha määräytyy vuoden 2017 verotuksessa todetun työtulon perusteella.

Jos sinulle on jo aikaisemmin myönnetty vanhempainpäiväraha saman lapsen perusteella, määräytyy nyt hakemasi vanhempainpäiväraha samojen tulojen perusteella kuin aikaisempi vanhempainpäiväraha.

Jos sinulle on maksettu työtuloihin perustuvaa vanhempainpäivärahaa edellisen lapsen perusteella eikä lapsi ole täyttänyt kolmea vuotta tai hänen hoitoon ottamisestaan ei ole kulunut kolmea vuotta ennen uuden lapsen laskettua synnytysaikaa tai hoitoon ottamista, voi uusi vanhempainpäiväraha perustua samaan työtuloon kuin aikaisempi vanhempainpäiväraha. Sinun ei tarvitse hakemuksessa ilmoittaa hakevasi etuutta tämän aikaisemman työtulon perusteella, vaan se otetaan joka tapauksessa huomioon päätöstä tehtäessä.

Jos tulosi ovat välittömästi ennen vanhempainpäivärahakauden alkamista olleet vähintään 20 % suuremmat kuin verotuksessa todetut työtulot, voi vanhempainpäiväraha määräytyä näiden tulojen perusteella. Ota huomioon, että palkkatuloista vähennetään aina tulonhankkimiskulut samalla periaatteella kuin verotuksessa.

Jos haet etuutta kuuden kuukauden työtulon perusteella, ilmoita haetko palkkatulon, vakuutuspalkan vai YEL- tai MYEL -työtulon perusteella. Voit hakea etuutta myös esim. sekä kuuden kuukauden palkkatulon että kuuden kuukauden YEL- tai MYEL-työtulon perusteella.

  • Yrittäjän kuuden kuukauden työtulot saadaan Kelaan yleensä sähköisesti suoraan vakuutuslaitoksilta, joten yrittäjän ei tarvitse näitä tuloja yleensä erikseen esittää.
  • Tiedot kuuden kuukauden palkkatuloista ja/tai vakuutuspalkasta täytyy toimittaa Kelalle erikseen.Työnantaja voi ilmoittaa nämä tulot Kelaan työnantajien verkkoasiointipalvelussa. Tulot voidaan ilmoittaa myös esim. lomakkeella Y17 (ilmoitus työnantajan maksamasta palkasta).

Jos olet saanut työttömyysetuutta päivärahakauden alkamista edeltävien 4 kuukauden aikana tai kuntoutusrahaa edeltävien 6 kuukauden aikana, voi vanhempainpäivärahan määrä perustua edeltävään etuuteen. Ilmoita tämän vuoksi, oletko saanut näitä etuuksia vanhempainpäivärahakautta edeltävänä aikana. Ilmoita myös etuuden maksaja ja etuuden nimi, jos etuus on muualta kuin Kelasta.

Jos haet etuutta kuuden kuukauden työtulon perusteella, ilmoita tällä näytöllä haetko etuutta palkkatulon tai vakuutuspalkan, YEL- tai MYEL- työtulon vai elinkeino- tai maataloustoiminnan ansiotulon perusteella. Mikäli sinulla ei ole työtuloja viimeisen kuuden kuukauden ajalta, anna selvitys syystä.

Jos haet vanhempainpäivärahaa etuuden alkamista edeltäneiden kuuden kuukauden palkkatulojen perusteella, ilmoita, onko sinulla ollut tulonhankkimiskuluja ajalla, jolta ilmoitat palkkatulot. Jos sinulla on ollut työmatkakustannuksia, ilmoita työmatkakustannusten kuukausimäärä, työmatkan pituus kilometreinä sekä käyttämäsi kulkuneuvo ja matkareitti. Esitä tulonhankkimiskustannukset samalla tavoin kuin ilmoitat ne veroehdotuksessa verottajalle. Lue lisää verohallinnon ohjeesta (vero.fi).

Jos kustannukset vaihtelevat kuukausittain, ilmoita keskimääräiset kustannukset. Voit tarkentaa tietoja tarvittaessa Lisätiedot –sivulla. 

Jos palkkatulostasi on peritty työmarkkinajärjestön jäsenmaksua ja työttömyyskassamaksua, ilmoita joko peritty euromäärä tai prosenttimäärä. Jos ilmoitat euromäärän, ilmoita onko määrä peritty kuukaudessa, 6 kuukaudessa vai vuodessa.

Jos sinulla on muita tulonhankkimiskustannuksia, ilmoita mitkä ne ovat ja kuinka paljon niitä on ollut vuositasolla. Ilmoitettavien tulonhankkimiskulujen lisäksi palkkatuloista tai siihen verrattavasta henkilökohtaisesta tulosta vähennetään tietyt tuloverolain mukaiset tulonhankkimismenot.

Vanhempainpäivärahakaudella maksettava muu etuus saattaa vaikuttaa vanhempainpäivärahan määrään. Näytöllä näytetään Kelan tiedossa olevat etuustiedot.

Jos hakemuksesi on myöhässä, anna selvitys myöhästymisen syystä tai syistä, joiden vuoksi hylkääminen olisi kohtuutonta. Jos vastaus ei mahdu sille varattuun vastaustilaan, voit jatkaa vastausta Lisätiedot-näytöllä.

Voit halutessasi antaa hakemiseen liittyvää lisätietoa tai jatkaa suoraan eteenpäin Jatka-painikkeella.

Anna tilinumero, jolle haluat vanhempainpäivärahasi maksettavan tai tarkista mahdollinen Kelan tiedoista valmiiksi näytölle tuotu tilinumero. Kirjoita tilinumeroksi oma tilinumerosi, älä työnantajasi tilinumeroa, vaikka etuus maksettaisiinkin osalta tai koko ajalta palkkaa maksavalle työnantajalle. Voit muuttaa tilinumeron kirjoittamalla uuden tilinumeron vanhan päälle. Kela käyttää etuuksien maksuissa tilinumeron kansainvälistä esitystapaa (IBAN) ja pankkitunnistetta (BIC). IBAN-tilinumero eroaa kansallisesta tilinumeron esitystavasta siten, että sen alussa on FI-tunnuksesta ja kahdesta numerosta muodostuva pankkikohtainen osa. Tämän jälkeen on varsinainen yksittäisen tilin tilinumero.

Tilinumero voi olla hakemuksen Tilinumero-kentässä valmiina pohjatietona. Jos tilinumero on näytöllä valmiina etkä halua muuttaa tilinumeroa, voit jatkaa eteenpäin Jatka-painikkeella.

Jos tilinumeroa ei ole näytöllä valmiina tai haluat muuttaa tilinumeroa, ilmoita tilinumero IBAN-muodossa, jolloin tilinumeron alkuun tulee FI-tunnus ja kaksi numeroa ennen varsinaista kansallista tilinumeroa. IBAN -tilinumerossa ei ole väliviivoja. IBAN-tilinumeron löydät esim. tiliotteeltasi tai verkkopankki-tiedoista. Et voi kuitenkaan kopioida tilinumeroa suoraan verkkopankistasi, vaan sinun on kirjoitettava se Tilinumero -kenttään. 

Pankkitunnistetta (BIC) ei tarvitse ilmoittaa, vaan se muodostuu automaattisesti IBAN-tilinumeron perusteella. 

Jos asut ulkomailla ja haluat, että vanhempainpäiväraha maksetaan ulkomaan pankkitilillesi, valitse kohta "Ulkomaan pankkiyhteys", jolloin saat uuden näytön tarkempien tietojen antamista varten.

Vanhempainpäiväraha maksetaan hakijan ilmoittamalle EU:ssa sijaitsevalle tilille. 

Ilmoita ulkomaisen pankin tilinumero (IBAN) ja pankkitunniste (BIC). IBAN on pankkitilisi kansainvälinen koodi. BIC on pankkisi kansainvälinen koodi. Molemmat tiedot näkyvät mm. tiliotteellasi.

Jos haluat maksun maahan, jossa IBAN ja BIC eivät ole käytössä, ilmoita pankista tarkemmat tiedot

  • tilinumero ja SWIFT-koodi tai
  • tilinumero ja pankin nimi ja valtio.

Kela siirtää tiedot maksun yhteydessä välittäjäpankille.

Yhteystiedoissa näytetään osoite, johon päätös lähetetään. Kela saa osoitetiedot väestötietojärjestelmästä. Jos olet ilmoittanut Kelalle virallisesta osoitteestasi poikkeavan osoitteen, näytetään tämä osoite. Osoitetta ei voi tässä muuttaa. Jos osoitteesi on muuttunut, ilmoita uusi osoite Digi- ja väestötietovirastoon (dvv.fi), jolloin tieto välittyy myös Kelaan.

Voit halutessasi antaa puhelinnumerosi ja/tai sähköpostiosoitteesi mahdollisia hakemukseen liittyviä yhteydenottoja varten. Jos haluat antaa yhteystietoihisi liittyvää lisätietoa, voit kirjoittaa tiedot Lisätiedot-näytölle.

Yhteenveto on hakemus, jonka lähetät Kelaan.

Jos näytöllä ilmoitetaan, että hakemuksen lisäksi tarvitaan liitteitä, rastita kohta liitteen/liitteiden toimittamisesta määräpäivään mennessä. Voit tarvittaessa aikaistaa liitteiden toimittamispäivämäärää. Voit myös ilmoittaa kuluvaa päivää aikaisemman päivämäärän, jos olet jo toimittanut liitteet.

Tarkista yhteenvedon tiedot ja rastita kohta "Vakuutan antamani tiedot oikeiksi ja ilmoitan, jos tiedot muuttuvat."

Jos haluat korjata antamiasi tietoja, valitse vasemmasta reunasta sen näytön otsikko, jolle haluat palata. Korjattuasi tiedot etene Jatka-painikkeella yhteenvetoon.

Lähetä hakemus painamalla Hyväksy ja lähetä –painiketta. Hakemusta ei voi perua. Kun olet painanut Hyväksy ja lähetä –painiketta, jää odottamaan. Älä klikkaa hiirellä tai tee uusia valintoja. Saat Kelalta saapumisvahvistuksen siitä, että hakemuksesi lähetys on onnistunut.

Hakemukseen ei voi liittää liitteitä, mutta voit toimittaa liitteet erikseen verkkoasiointipalvelun kautta.

Muista lopettaa tunnistettu yhteys näytön yläosassa olevalla Kirjaudu ulos –valinnalla.

Tietoturva

Palvelussa olet suojatussa yhteydessä. Poistu palvelusta aina Kirjaudu ulos –valinnalla, jotta yhteys katkeaa eikä tietoja saa enää esiin ilman uutta tunnistautumista. Jos käytät palvelua yleisessä käytössä olevalta päätteeltä, tyhjennä selaimen välimuisti ja sulje käyttämäsi selain, kun olet lopettanut sovelluksen käytön.

Tietojen käyttäminen

Kela voi käyttää tämän etuusasian ratkaisemiseksi saatuja tietoja myös muussa etuusasiassa, jos tiedot on lain mukaan otettava siinä huomioon. Samoin muuta etuutta varten saatuja tietoja voidaan käyttää ratkaistaessa tätä etuutta.

Sivu päivitetty 29.8.2022