Jos muutat Suomesta ulkomaille

Jos saat jotakin Kelan tukea ja muutat ulkomaille, ilmoita siitä Kelaan. Ilmoita Kelaan myös, jos elämäsi muuttuu, kun olet ulkomailla.

Muutos voi olla esimerkiksi

  • opiskelun aloittaminen tai lopettaminen
  • työn aloittaminen tai lopettaminen
  • muutos perhesuhteissasi, kuten avioero tai muutto yhteen puolison kanssa.

Tilapäinen vai vakinainen muutto?

Oikeutesi Kelan tukiin ratkaistaan yleensä sen perusteella, kuinka pitkään aiot olla ulkomailla.

Jos aiot olla ulkomailla alle 6 kuukautta, sinulla on yleensä oikeus Kelan maksamiin eläkkeisiin, lapsilisään, äitiysavustuskseen ja muihin lapsiperheen tukiin.

Jos muutat ulkomaille vakinaisesti, et voi yleensä enää saada Kelan tukia. Muuttoa pidetään vakinaisena, jos sinun on tarkoitus asua ulkomailla yli 6 kuukautta. Tällöin oikeutesi Kelan tukiin päättyy yleensä heti, kun muutat pois Suomesta. 6 kuukauden aikarajasta voidaan joustaa, jos muutat Suomesta EU-maahan, Eta-maahan tai Sveitsiin tilapäisesti.

Kun muutat toiseen maahan, selvitä, voitko saada tukia uudesta asuinmaastasi.

Jos työskentelet valtion virassa, sinulla on oikeus Kelan tukiin myös silloin, kun asut ulkomailla. Jos perheenjäsenesi lähtevät mukaasi, heidän täytyy ilmoittaa muutosta Kelaan.

Myös esimerkiksi opiskelijoilla ja työnantajan lähettämillä työntekijöillä voi olla oikeus Kelan tukiin, vaikka he olisivat ulkomailla yli 6 kuukautta.

Osa vuodesta ulkomailla

Jos asut ulkomailla säännöllisesti yli puolet vuodesta, sinulla ei ole yleensä oikeutta Kelan tukiin. Aikarajasta voidaan joustaa, jos asutosan vuodesta jossakin EU-maassa, Eta-maassa tai Sveitsissä.

Lue lisää