Ajankohtaista koronaviruksen vaikutuksista selkosuomeksi

Koronavirus vaikuttaa Kelan tukiin ja palveluihin.

Koronavirus voi vaikuttaa siihen, kuinka nopeasti Kela käsittelee hakemuksesi. Päätöksen saaminen voi kestää kauemmin kuin yleensä. Voit katsoa Kelan sivuilta, kuinka kauan hakemuksen käsittely kestää keskimäärin (yleissuomeksi).

Asiakaspalvelu

Jos sinulla on kysyttävää Kelan tuista tai palveluista, voit etsiä tietoa Kelan sivuilta. Voit myös soittaa Kelaan.

Älä mene Kelan toimistoon, jos voit hoitaa asian verkossa tai puhelimessa.

Asiakaspalvelu ei voi nopeuttaa hakemuksesi käsittelyä eikä kertoa, milloin tukipäätöksesi tulee. Kela ottaa sinuun yhteyttä, jos hakemuksestasi puuttuu jotain

Puhelinpalvelu ja soittoajan varaaminen

Voit hoitaa useimmat Kela-asiat puhelimessa. Puhelinpalvelu on avoinna maanantaista perjantaihin klo 9–16. Puhelimessa saa palvelua suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. 

Voit varata ajan puhelinpalveluun, jos sinulla on paljon kysymyksiä.

Puhelinpalvelu arabiaksi, somaliksi ja venäjäksi

Puhelinpalvelu arabiaksi, somaliksi ja venäjäksi on avoinna maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin klo 9–12. Palvelu on tarkoitettu asiakkaille, jotka eivät osaa suomea, ruotsia tai englantia.

Puhelinnumerot ovat

 • arabia 020 6344 902
 • somali 020 6344 905
 • venäjä 020 6344 901.

Asiointi toimistossa

Suurin osa Kelan toimistoista on avoinna, mutta osa palvelee vain ajanvarauksella. Tarkista Kelan sivuilta, milloin palvelupisteesi on auki ja pitääkö aika varata etukäteen (yleissuomeksi).

Jos sinun on pakko käydä Kelan toimistossa, pese kätesi ja älä mene lähelle muita ihmisiä.

Älä mene toimistoon, 

 • jos sinulla on yskä, kurkkukipua tai muita flunssan oireita
 • jos olet karanteenissa
 • jos olet matkustanut ulkomailla
 • jos olet altistunut koronavirukselle muuten.
   

Tukien hakeminen ja liitteet

Voit hakea tukia Kelan verkkopalvelussa (yleissuomeksi). 

Verkkopalveluun pitää kirjautua. Tarvitset pankkitunnukset tai mobiilivarmenteen.

Voit lähettää verkkopalvelussa myös liitteet. Liite voi olla puhelimella otettu hyvälaatuinen valokuva. Verkkopalvelusta näet myös, jos joku liite puuttuu tai jos sinun pitää lähettää Kelaan lisätietoa.

Jos hakemuksestasi puuttuu tietoja tai jos sinun pitää tehdä jotain, otamme sinuun yhteyttä. Muista ilmoittaa verkkopalvelussa puhelinnumerosi tai sähköpostiosoitteesi.

Jos et voi tehdä hakemusta verkkopalvelussa, voit lähettää hakemukset ja liitteet Kelaan postitse.

Lähetä hakemukset ja liitteet osoitteeseen

Kela
PL 10
00056 Kela

Voit tulostaa hakemuslomakkeita Kelan verkkosivuilta (yleissuomeksi).

Jos sinulla ei ole omia laitteita tai internetyhteyttä, soita Kelan puhelinpalveluun.
 

Tukien takaisinperintä

Koronavirus aiheuttaa monille taloudellisia vaikeuksia. Jos olet sopinut Kelan kanssa tuen takaisinperinnästä, mutta et pysty nyt maksamaan tukia takaisin, ole yhteydessä Kelaan. Voit saada lisää aikaa maksamiseen 6 kuukautta. 

Elatusapu pitää kuitenkin maksaa takaisin alkuperäisen aikataulun mukaan. Sen maksamiseen ei voi saada lisäaikaa.
 

Lomautus ja työttömyys

Jos jäät työttömäksi, ilmoittaudu heti työttömäksi työnhakijaksi työ- ja elinkeinotoimistoon eli TE-toimistoon. Ilmoittaudu TE-toimistoon myös silloin, jos sinut on lomautettu tai jos olet yrittäjä, jolla ei ole nyt työtä.

Kun olet ilmoittautunut työttömäksi työnhakijaksi, voit hakea työttömyystukea joko työttömyyskassasta tai Kelasta. Jos kuulut työttömyyskassaan, hae työttömyystukea sieltä. Jos et kuulu työttömyyskassaan, hae työttömyystukea Kelasta.

Koronatilanteen takia Kelan tukiin on tehty seuraavat muutokset, jotka ovat voimassa väliaikaisesti:

 • Saat työttömyystukea heti siitä päivästä alkaen, jolloin jäit työttömäksi. Sinun ei siis tarvitse odottaa viittä päivää kuten tavallisesti.
 • Voit saada peruspäivärahaa pitempään kuin tavallisesti. Normaalisti Kela maksaa peruspäivärahaa enintään 300 tai 400 päivää. Mukaan ei kuitenkaan lasketa päiviä 16.3.–31.12.2020, jos sinut on lomautettu 16.3.2020 tai sen jälkeen.
 • Voit saada peruspäivärahaa tai ansiosidonnaista työttömyystukea helpommin kuin yleensä. Jotta voit saada niitä, sinun pitää täyttää työssäoloehto eli olla ollut töissä viimeksi kuluneiden 28 kuukauden aikana. Tavallisesti töissä pitäisi olla 26 viikkoa eli noin 6 kuukautta. Jos olet jäänyt työttömäksi 16.3.2020 tai sen jälkeen, riittää että olet ollut töissä 13 viikkoa eli noin 3 kuukautta.

Myös yrittäjät voivat saada Kelasta työmarkkinatukea. Voit saada tukea, jos et tee koronatilanteen takia töitä yrityksessäsi tai saat tuloa alle 1 089 e/kk. Tämä muutos on voimassa 31.12.2020 asti.

Lue lisää työttömyysturvasta (selkosuomeksi)
Ilmoittaudu työttömäksi TE-toimiston sivuilla (yleissuomeksi)

Väliaikainen epidemiakorvaus

Väliaikainen epidemiakorvaus on tarkoitettu ihmisille ja perheille, joilla on pienet tulot. Koronaepidemia on aiheuttanut monelle ylimääräistä rahanmenoa. Väliaikainen epidemiakorvaus on korvaus siitä.

Kela myöntää epidemiakorvauksen automaattisesti. Sitä ei siis tarvitse hakea.
Epidemiakorvaus on 75 e/kk henkilöä kohden. Siitä ei tarvitse maksaa veroa eikä se vaikuta toimeentulotukeen tai muihin Kelan tukiin.

Voit saada epidemiakorvausta, jos olet saanut Kelasta perustoimeentulotukea jonkin aikaa aikavälillä 1.3.–31.7.2020. Lisäksi korvauksen saaminen edellyttää, että saat perustoimeentulotukea myös syksyllä 2020.

Kela maksaa epidemiakorvauksen perustoimeentulotuen maksamista seuraavana kuukautena. Jos saat perustoimeentulotukea elokuussa, Kela maksaa sinulle epidemiakorvauksen syyskuussa. Jos et saa jonain kuukautena perustoimeentulotukea, et saa myöskään seuraavana kuukautena epidemiakorvausta.

Epidemiakorvauksen maksupäivät ovat 16.10., 16.11. ja 16.12.

Lue lisää väliaikaisesta epidemiakorvauksesta (yleissuomeksi).

Tartuntatautipäiväraha

Kela voi maksaa sinulle tartuntatautipäivärahaa, jos lääkäri on määrännyt sinut tai alle 16-vuotiaan lapsesi eristykseen tai karanteeniin. Tartuntatautipäivärahaa voi kuitenkin saada vain silloin, jos poissaolosta on päätös, jonka on tehnyt kuntasi tai sairaanhoitopiirisi tartuntataudeista vastaava lääkäri. Et voi saada päätöstä esimerkiksi omalta terveysasemaltasi tai työterveysasemaltasi.

Et voi saada tartuntatautipäivärahaa, jos olet jäänyt kotiin sen vuoksi, että hallitus suosittelee sitä.

Et voi saada tartuntatautipäivärahaa myöskään esimerkiksi silloin

 • jos työpaikkasi tai opiskelupaikkasi on määrännyt sinut kotiin ulkomaan matkan jälkeen
 • jos olet jäänyt kotiin hoitamaan lasta, jonka päiväkoti tai koulu on suljettu.
 • jos teet työsi etätyönä ja saat palkkaa normaalisti
 • jos sinä tai lapsesi kuulutte riskiryhmään ja olette sen takia karanteenissa.

Lue lisää