Korvauksia matkoista

Kela korvaa julkiseen tai yksityiseen terveydenhuoltoon tehdyn matkan kustannuksia, jos menet hoitoon sairauden, raskauden tai synnytyksen vuoksi. Kuntoutukseen tehtyjä matkoja Kela korvaa, jos kuntoutus perustuu Kelan tai julkisen terveydenhuollon kuntoutuspäätökseen. Matkat korvataan yleensä lähimpään hoitopaikkaan ja halvimman matkustustavan mukaan.

Jos mukanasi täytyy olla saattaja tai perheenjäsen, voit hakea korvausta myös heidän matkakustannuksistaan.

Kela ei korvaa erillistä lääkkeiden hakumatkaa apteekkiin.

Korvaus yöpymisestä

Jos joudut esimerkiksi huonojen liikenneyhteyksien vuoksi yöpymään hoito- tai kuntoutuspaikkakunnalla, voit saada yöpymisrahaa. Se on enintään 20,18 euroa vuorokaudessa.

Matkojen omavastuu

Matkojen omavastuu on 25 euroa yhdensuuntaiselta matkalta. Jos matkasi maksaa yli 25 euroa, Kela korvaa sinulle summan, joka ylittää 25 euroa.

Hae korvausta kuitenkin myös alle 25 euron matkoista. Kela laskee ne mukaan vuosiomavastuuseen. Vuosiomavastuu tarkoittaa, että jos maksat kalenterivuoden aikana matkakustannuksia itse yhteensä 300 euroa. Kela korvaa loppuvuoden matkasi kokonaan.

Taksimatkat

Jos sinun täytyy käyttää taksia terveydentilasi tai huonojen liikenneyhteyksien takia, voit saada matkoista korvauksen. Jos käytät taksia terveydentilasi vuoksi, sinulla täytyy olla hoitolaitoksen antama todistus, jonka nimi on Todistus matkakorvausta varten (SV 67).

Tilaa taksi oman maakuntasi tilausnumerosta. Näin saat matkakorvauksen heti taksissa. Jos tilaat taksin muualta, Kela ei korvaa matkaasi.

Löydät taksien tilausnumerot Kelan sivuilta (yleissuomeksi).

Taksimatkojen omavastuu on 25 euroa yhdensuuntaiselta matkalta. Jos matkasi maksaa  yli 25 euroa, Kela korvaa sinulle summan, joka ylittää 25 euroa. Myös alle 25 euron matkat lasketaan mukaan vuosiomavastuuseen.

Lue lisää taksimatkoista Kelan sivuilta (yleissuomeksi).

Voit seurata sinulle vuoden aikana kertyneitä matkakustannuksia Kelan asiointipalvelussa (yleissuomeksi).

Lue lisää