Korvaukset yksityisestä sairaanhoidosta ja hammashoidosta

Kela maksaa korvausta yksityisen lääkärin määräämistä tutkimuksista ja hoidosta. Niitä ovat esimerkiksi fysioterapia ja laboratoriotutkimukset.

Kela ei maksa korvausta, jos haet yksityiseltä lääkäriltä lääkärintodistusta esimerkiksi ajokorttia, eläkettä tai oppilaitokseen pyrkimistä varten. Lääkärintodistusten korvaaminen kannattaa selvittää Kelasta.

Kysy lisää palvelunumerosta 020 692 204.

Kela vahvistaa lääkärinpalkkioille, tutkimuksille ja hoidoille korvaukset eli taksat. Näet ne Kelan sivuilta (yleissuomeksi).

Kela ei korvaa toimistokuluja.

Saat korvauksen usein jo vastaanotolla, kun näytät Kela-korttisi. Voit hakea korvausta myös jälkikäteen Kelasta, jos olet maksanut koko hinnan.

Jos hakeudut hoitoon toiseen EU-maahan, Eta-maahan tai Sveitsiin, saat hoidosta saman korvauksen, jonka saisit Suomessa.

Lue lisää terveyspalvelujen käyttämisestä ulkomailla Kelan sivuilta (yleissuomeksi).

Mitä lääkärikäynnistä korvataan?

Matti kävi yksityisellä erikoislääkärillä ja maksoi 20 minuutin vastaanottokäynnistä 80 euroa. Kelan vahvistama korvaus on 13,50 euroa. Kela korvaa 13,50 euroa, ja Matti maksaa itse loput eli 66,50 euroa (80 e–13,50 e = 66,50 e).

Korvaukset yksityisestä hammashoidosta

Kela maksaa korvausta myös suun ja hampaiden hoidosta yksityisellä hammaslääkärillä. Voit saada korvausta hammaslääkärin tekemästä suun ja hampaiden tutkimuksesta joka toinen kalenterivuosi. Kela maksaa korvausta myös tutkimuksista ja hoidoista, jotka yksityinen hammaslääkäri määrää.

Korvausta maksetaan myös suuhygienistin antamasta hoidosta, jos se perustuu yksityisen hammaslääkärin määräykseen.

Kela ei yleensä korvaa hammasproteeseihin liittyviä kuluja.

Lue lisää hammashoidon korvauksista Kelan sivuilta (yleissuomeksi)