Bedragare fiskar fortfarande efter bankkoder och personuppgifter i Mina Kanta-sidors namn

I Mina Kanta-sidors namn sprids fortfarande meddelanden och länkar som leder till webbplatser som upprätthålls av brottslingar. Också i FPA:s namn har bedragare fiskat efter bankkoder och personuppgifter. Det är endast tryggt att logga in på Mina Kanta-sidor på adressen www.kanta.fi och i MittFPA på adressen www.fpa.fi.

I slutet av 2021 informerade FPA om att bedragare använder Mina Kanta-sidors och FPA:s namn för att komma över personuppgifter och bankkoder. När offret uppger sina nätbankskoder på en falsk webbplats kommer bedragarna åt offrets nätbank och kan stjäla pengar från hans eller hennes konto. Länkar som leder vidare till webbplatser som upprätthålls av brottslingar har förekommit i sociala medier och sökmotorer på internet. Vissa har fått e-postmeddelanden med en länk som leder till en sida som används för nätfiske. FPA har fått anmälningar om nätfiske i Mina Kanta-sidors namn också i år.

– Nya bedrägerier uppdagas hela tiden och bedragarnas metoder förändras. Det räcker inte med att se upp för skumma meddelanden. Man måste göra det till en vana att logga in på olika tjänster endast via organisationens officiella webbplats, säger Jouni Ihanus som är chef för FPA:s säkerhetsoperationscenter.

Ihanus påminner om att webbplatser som upprätthålls av nätfiskare till utseendet kan likna FPA:s och Kanta-tjänsternas eller andra myndigheters webbplatser. Bluffmeddelanden och innehållet på falska webbplatser skrivs allt oftare på ett gott språk. 

– Det är viktigt att alltid vara försiktig och att försäkra sig om att det säkert är en pålitlig tjänst man loggar in på, summerar Ihanus.

Ihanus hoppas att de som blivit offer för bedrägerier anmäler detta till Cybersäkerhetscentret och till den organisation i vars namn brottslingarna har fiskat efter uppgifter. Även om skadan redan är skedd kan man genom att anmäla och varna om saken förhindra att andra råkar ut för samma sak.

Logga in tryggt i MittFPA och på Mina Kanta-sidor

Det är tryggt att logga in på Mina Kanta-sidor på adressen www.kanta.fi och i MittFPA på adressen www.fpa.fi. Man ska aldrig logga in på dessa tjänster via länkar som man fått per e-post eller sms eller via en sökmotor på internet. Det finns ingen särskild mobilapplikation för MittFPA eller Mina Kanta-sidor.

Av datasäkerhetsskäl ska man aldrig skicka känsliga uppgifter, såsom personbeteckningar, per e-post. Varken Kanta-tjänsterna eller FPA ber någonsin om sådana uppgifter per e-post eller sms.

På fpa.fi och kanta.fi finns anvisningar för trygg inloggning:

Hur sköter man ärenden tryggt på Mina Kanta-sidor?
Sköta ärenden tryggt i MittFPA

Gör så här om du har utsatts för försök till nätfiske

Om du har kommit in på en webbplats som verkar skum eller om du har fått ett meddelande med begäran om inloggning ska du gå till väga på följande sätt:

  • Svara inte på meddelandet och fyll inte i dina uppgifter i de fält som finns på webbplatsen.
  • Klicka inte på de länkar som finns i meddelandet eller på webbplatsen.
  • Om du misstänker att dina bankkoder har hamnat i fel händer ska du genast kontakta din banks kundservice och därefter göra en polisanmälan.
  • Om den skumma webbplatsen utger sig för att representera FPA eller Mina Kanta-sidor ska du meddela FPA.
  • Gör en anmälan till Cybersäkerhetscentret.
  • Varna dina bekanta för bedrägeriet.
  • Besök också webbplatsen Dataläckagehjälp.

Läs mer: