En massa djur hoppade in i moderskapsförpackningen

 


Finlands mest berömda låda har fått nya färggranna illustrationer och en egen temasida på webben. På sidan informeras det på tre språk, och med foton och videor, om lådan som i år fyller 80 år och som håller på att erövra världen.

Finlands 100-årsjubileum till ära ordnades en tävling för att få fram ett nytt utseende på lådan. Till tävlingen bjöd man in unga kreativa talanger inom visuell design. Bland de tio tävlingsbidragen sållade experter inom FPA, projektet Finland 100 och reklambyrån Dynamo & Son ut tre vinnare.

På lådan för 2018 används ett av Robert Lönnqvist designat mönster, där en björn, en säl, en elefant, en giraff och andra färggranna djurfigurer rör sig i fredligt samförstånd. Det slutliga valet gjordes av en barnjury. Vilka juryns urvalskriterier var kan man läsa om på temasidan.

Moderskapsförpackningen har under alla år fortsatt att vara den allra första förmånen som en blivande barnfamilj i Finland får. FPA delar årligen ut cirka 40 000 förpackningar. Av förstföderskorna väljer nästan alla moderskapsförpackningen och bara en tredjedel av alla mammor väljer att få moderskapsunderstödet i form av pengar.

– Moderskapsförpackningen står sig fortfarande, vilket beror på att vi noggrant har lyssnat på våra kunders önskemål. Men samtidigt är det ganska förvånande att man under årens lopp inte har velat ha några större förändringar i själva innehållet i förpackningen, säger förmånschef Johanna Aholainen.

På temasidan gör man en tillbakablick på moderskapsförpackningens historia men blickar även framåt


Moderskapsförpackningen är värd en egen sida eftersom den i betydande grad har bidragit till att främja barns och mammors hälsa. Av alla FPA:s förmåner är det här den som från år till år väcker överlägset mest intresse internationellt.

– Vi blir titt som tätt kontaktade av personer och organisationer från hela världen. Jag har redogjort för moderskapsförpackningens historia och innehåll för tiotals redaktörer och hundratals besökare, berättar Olga Gassen som ansvarar för den internationella kommunikationen om moderskapsförpackningen.

Utöver den omfattande historiken kan man på sidan bland annat bekanta sig med innehållet i den senaste moderskapsförpackningen. På sidan finns också svar på vanliga frågor om moderskapsförpackningen.

I många familjer används själva lådan som en första säng för babyn och senare används den ofta för förvaring av babykläder och andra saker. Lådan kan alltså vara i användning i många år eller till och med många årtionden.

Moderskapsförpackningen firas förutom med lanseringen av de nya sidorna på webben och de nya illustrationerna på själva lådan även med utställningen Baby in the Box  på Helsingfors universitetsmuseum och med det internationella seminariet More equal start to life – The Finnish Maternity package, som ordnas i Helsingfors universitets Tankehörna 21.11.

Temasidan:
FPA:s moderskapsförpackning – För en jämlik start i livet