Kriminella fiskar efter bankkoder genom e-postmeddelanden som sänds i Mina Kanta-sidors namn – klicka inte på länken i meddelandet.

Det har sänts e-post i Mina Kanta-sidors namn där man uppmanas logga in på Mina Kanta-sidor via länken i meddelandet. I meddelandena har även hänvisats till covid-19-certifikatet och coronavaccinationsintyget. Det är fråga om bedrägeri i form av nätfiske (phishing). Logga in på Mina Kanta-sidor endast på adressen kanta.fi.

Det har sänts e-post i Mina Kanta-sidors namn där mottagaren uppmanas klicka på en länk och via den logga in på Mina Kanta-sidor. Länken leder till en webbsida som upprätthålls av kriminella. Det är fråga om nätfiske, vars syfte är att stjäla personuppgifter och inloggningsdata, såsom bankkoder.

I meddelandet kan man försöka utöva påtryckning. Där kan påstås att mottagaren omedelbart måste logga in på Mina Kanta-sidor eller kontrollera sina egna dokument. I meddelandena har också hänvisats till covid-19-certifikatet och coronavaccinationsintyget. Epostadressen kan se ut som en officiell adress med ändelsen kanta.fi.

Logga inte in på Mina Kanta-sidor via en e-postlänk

Kanta-tjänsterna eller FPA uppmanar dig inte att logga in på Mina Kanta-sidor via en länk som sänts med e-post.

Om du mottagit ett e-postmeddelande som väcker dina misstankar, agera på följande sätt:

  • Svara inte på meddelandet.
  • Klicka inte på länkar i meddelandet.
  • Mata inte in dina uppgifter på en sida som du gått in på via en länk som sänts med e-post.
  • Om du misstänker att dina kreditkortsuppgifter eller bankkoder har hamnat i fel händer, kontakta din banks kundtjänst. Gör en brottsanmälan.
  • Bekanta dig med dataläckage-guiden på adressen tietovuotoapu.fi.

FPA som upprätthåller Mina Kanta-sidor utreder frågan tillsammans med säkerhetsmyndigheterna.

Trygg skötsel av ärenden på Mina Kanta-sidor

Så här loggar du tryggt in på Mina Kanta-tjänsten:

  • Skriv adressen kanta.fi i webbläsarens adressfält. Via den kan du logga på Mina Kanta-sidor.
  • Spara adressen i din webbläsares bokmärken.
  • Logga inte in på Mina Kanta-sidor direkt via en sökmaskins resultat. Logga inte heller in på Mina Kanta-sidor via en länk som sänts med e-post eller textmeddelande.

Det är tryggt att använda Mina Kanta-sidor, när du följer dessa anvisningar vid inloggning. På Mina Kanta-sidor kan du kontrollera dina hälsouppgifter och till exempel begära att ett recept förnyas. Mina Kanta-sidor har ingen separat mobilapp.

Läs mer: