Avbrott i e-tjänsten 28.1 kl. 6.00–8.00 Mer information
Det kan förekomma störningar i sökningen av handlingar på grund av underhållsarbeten 28.1.2020 kl. 19–23 Mer information
Söker du detta?
Hur inkomsterna inverkar på bostadsbidraget
Hushåll med låga inkomster kan få bostadsbidrag. Bruttoinkomsterna för alla som hör till hushållet påverkar bostadsbidragets belopp. Med bruttoinkomster avses inkomsterna obeskattade.
Inkomsterna beaktas antingen som fortlöpande inkomst eller som genomsnittlig inkomst. Exempel på inkomsternas inverkan finns i inkomsttabellen.
På varje hushållsmedlems löneinkomst, inkomst av näringsverksamhet eller inkomst av jordbruk görs ett förvärvsinkomstavdrag på 300 euro. Detta innebär att en inkomst som är lägre än den verkliga inkomsten beaktas som personens inkomst.
De inkomster som barn under 18 år har inverkar inte på bostadsbidragets belopp, utom då ett barn som är under 18 år söker bostadsbidrag antingen ensam eller med sin make, maka eller sambo.
Fortlöpande inkomst
Som fortlöpande inkomster betraktas inkomster som fortgår minst 3 månader från tidpunkten för beviljandet eller justeringen av bostadsbidraget. Om en persons inkomster är desamma under minst 3 månader från det att bidraget beviljades eller justerades beräknas bostadsbidraget alltså utifrån de inkomsterna.
Genomsnittlig inkomst
Om en persons inkomster varierar, dvs. inte är desamma under minst 3 månader, uppskattas den genomsnittliga inkomsten. Vid beräkningen beaktas alla de inkomster som personen får under de följande 12 månaderna.
Omräkning av dagpenning till månadsinkomst
När man räknar ut bostadsbidragets belopp omvandlas dagpenningen till månadsinkomst enligt följande:
Arbetslöshetsdagpenningen omvandlas till månadsinkomst genom att man multiplicerar den med talet 21,5, eftersom arbetslöshetsdagpenning betalas i medeltal för 21,5 dagar per månad.
Övriga dagpenningar (t.ex. sjukdagpenning, moderskaps- faderskaps- och föräldrapenning) multipliceras med talet 25.