Sairaanhoitokorvaus yläluomileikkauksista

Tällä sivulla on tietoa terveydenhuollon ammattilaisille yläluomileikkausten korvauskäytännöistä.

Kela voi myöntää suorakorvauksen yläluomileikkauksista.

Kela voi maksaa sairaanhoitokorvausta yläluomileikkauksesta, jos roikkuva yläluomi aiheuttaa jonkin seuraavista:

 • lippaluomi
 • riippuluomi.

Leikkauksen voi tehdä joko silmälääkäri tai plastiikkakirurgi. Alla on kerrottu, millä perusteilla Kela maksaa korvausta näistä leikkauksista.

 • Julkisen hoidon kriteerit täyttyvät, ja vaivasta aiheutuu toiminnallista haittaa.
 • Sarveiskalvon keskeisen valoheijasteen etäisyys luomireunasta suorassa katsesuunnassa on alle 2 mm otsa rentona tutkittuna (MRD, Margin Reflex Distance).
 • Ripset tai iho hankaavat silmää.
 • Muu merkittävä lääketieteellinen haitta, joka edellyttää kirurgista hoitoa, esimerkiksi
  • yläluomen laskeutumisesta aiheutuva selvä este näkemiselle (oleellinen näkökentän kaventuminen, esimerkiksi lateraalinen iholippa, joka estää sivulle näkemisen)
  • asianmukaisesta hoidosta huolimatta toistuvia, dokumentoituja silmäluomien ihon haavaumia ja tulehduksia, jotka aiheutuvat löysän ihon hautumisesta
  • eteneväksi osoittautunut tila.

Kulmakarvan roikkuminen

Kulmakarvan kohotusleikkauksesta (CBJ50) ei voi saada suorakorvausta, vaan asiakas hakee korvauksen Kelasta itse.

Asiakas tarvitsee hakemuksen liitteeksi lomakkeen SV 120. Lääkäri antaa lomakkeen asiakkaalle. Lääkäri saa lomakkeita palveluntuottajan omasta ohjelmasta tai Terveysportista. Niitä voi myös tilata Kelan lomakevarastosta osoitteesta lomakevarasto(at)kela.fi.

Kulmakarvojen kohotus on yleensä osa oireisten luomien korjausleikkausta. Kulmakarvojen kohotusta ei korvata erikseen silloin, kun myönnetään korvaus lippaluomien tai riippuluomien leikkauksesta.

Kela voi maksaa sairaanhoitokorvausta kulmakarvan kohotusleikkauksesta, jos kulmakarvan roikkuminen on vamman tai sairauden aiheuttama. Tällaisia ovat esimerkiksi kasvohermohalvaus tai Meretojan tauti.

Tarkista korvauksen määrä ja toimenpidekoodi taksaluettelosta

Sairaanhoitokorvausten taksaluettelossa on korvaustaksat ja toimenpidekoodit.

Korvaustaksa tarkoittaa Kelan maksaman sairaanhoitokorvauksen määrää. Korvaus on enintään korvaustaksan määrä. Jos peritty palkkio on pienempi kuin taksaluettelossa ilmoitettu korvaustaksa, Kela maksaa perityn palkkion määrän.

Tutustu taksaluetteloihin.

Lue lisää