Vammaisten tulkkauspalvelun välitysjärjestelmä

Tulkkauspalvelun välitysjärjestelmä (VATU-järjestelmä) on asiakkaiden tulkkaustilausten välityksessä käytettävä järjestelmä. Se on suomenkielinen.

Välitysjärjestelmään kirjaudutaan suomi.fi-tunnisteella, koska järjestelmä edellyttää vahvaa tunnistamista. Palvelu on maksuton.

Kirjautuminen välitysjärjestelmään

Uuden sopimuskauden mukainen palvelun tuottaminen alkaa 1.4.2021. Sopimuskauden vaihtuessa palveluntuottajilla ja tulkeilla on samanaikaisesti käytössä kaksi eri järjestelmäversioita. Huomaa, että eri versioihin kirjaudutaan eri linkeistä.

Asiakkaiden tilaukset 31.3.2021 saakka ovat välitysjärjestelmän vanhassa versiossa. Kaikki tilaukset 1.4.2021 alkaen ovat uudessa versiossa.

Kirjaudu välitysjärjestelmään suomi.fi-tunnisteella alla olevista linkeistä.

Selainsuositukset

Tulkkauspalvelun välitysjärjestelmä toimii kaikilla yleisimmillä selaimilla. Suosittelemme että käytät selaimen uusimpia versioita.

Parhaiten välitysjärjestelmä toimii seuraavilla selaimilla:

  • Internet Explorer 9.0, Internet Explorer 10.0
  • Mozilla Firefox (toimii parhaiten uusimmilla versioilla)
  • Google Chrome (toimii parhaiten uusimmilla versioilla)

Näin tarkistat ja päivität selaimen

Näet käyttämäsi selaimen version selainohjelman komentoriviltä kohdasta Help/Ohje-About/Tietoja.

Käyttöjärjestelmän ja selaimen päivittäminen on tärkeää myös tietoturvan kannalta. Päivitys onnistuu selaimen valmistajan oman verkkosivun kautta.

Selaimen asetukset

Ennen kuin käytät tulkkauspalvelun välitysjärjestelmää ensimmäisen kerran, varmista seuraavat selainohjelman asetukset:

Flash-laajennus

Välitysjärjestelmässä on osia, joiden käyttäminen edellyttää Flash-laajennusta. Välitysjärjestelmän etusivu tarkistaa, onko selaimessa Flash-laajennus ja huomauttaa, jos se puuttuu tai on liian vanha. Jos saat ilmoituksen, toimi ohjeiden mukaisesti ja lataa laajennus koneellesi. Flash-laajennuksen voi ladata myös osoitteesta www.adobe.com.

Jos käyttöoikeutesi eivät salli laajennuksen asennusta, ota yhteyttä oman organisaatiosi IT-tukeen.

Ponnahdusikkunoiden salliminen (Pop up -ikkuna)

Välitysjärjestelmä käyttää ponnahdusikkunoita esimerkiksi varoituksien näyttämiseen. Tämän vuoksi ne pitää sallia. Useimpien selainten asetuksista voi valita, mistä osoitteista tulevat ponnahdusikkunat sallitaan. Välitysjärjestelmän osoite on lisättävä sallittuihin osoitteisiin.

Salatun SSL-yhteyden toimivuus

Välitysjärjestelmä toimii salatun verkkoyhteyden välityksellä (osoitteen alussa on etuliite https://). Joissakin organisaatioissa saatetaan käyttää sellaista välityspalvelinta (proxy), joka voi haitata salatun yhteyden toimintaa.

Varmista selaimen asetuksista, että välitysjärjestelmän sivut ladataan jokaisella käynnillä suoraan välitysjärjestelmästä eikä organisaation välityspalvelimelta. Tämä tehdään eri valmistajien selaimissa hieman eri tavoin.

Ohje Internet Explorer -selaimen asetusten tekemiseen (pdf)

Välitysjärjestelmän käyttötuki

Jos välitysjärjestelmän toiminnassa on ongelmia, Vammaisten tulkkauspalvelukeskus palvelee sähköpostitse osoitteessa vatu.tukipalvelut@kela.fi.