Yleiseen asumistukeen, työttömyystukeen ja toimeentulotukeen tulee useita muutoksia 1.4. alkaen | KelaSiirry sisältöön
Tiedote

Yleiseen asumistukeen, työttömyystukeen ja toimeentulotukeen tulee useita muutoksia 1.4. alkaen

Julkaistu 15.3.2024

/documents/d/guest/tiedotekuva_henkilo_katsoo_ikkunasta
 

Eduskunnan päättämät leikkaukset jatkuvat huhtikuussa, kun yleinen asumistuki pienenee, työttömyystuen suojaosa ja lapsikorotukset poistuvat sekä toimeentulotuessa hyväksyttäviin asumismenoihin tulee muutos. Kokosimme keskeiset asiat ja materiaalit yhteistyökumppaneillemme asiakasohjauksen tueksi.

Kelan työttömyystukeen ja yleiseen asumistukeen tulee tänä ja ensi vuonna useita leikkauksia, jotka vaikuttavat asiakkaisiin. Myös toimeentulotuessa hyväksyttäviin asumismenoihin tulee muutos. Suurin osa muutoksista tulee voimaan 1.4.2024 alkaen.

Muutokset tulevat voimaan automaattisesti, eli asiakkaiden ei tarvitse olla yhteydessä Kelaan niiden vuoksi. Kaikki muutokset eivät kuitenkaan vaikuta asiakkaisiin heti. Asiakkaat voivat arvioida Kelan laskureilla, miten muutokset vaikuttavat heidän omaan tilanteeseensa.

Kokosimme tietoa ja materiaalia uudella tavalla yhteistyökumppaneidemme työn tueksi. Tutustu kela.fi-sivuun: Apua asiakasohjaukseen, kun etuudet muuttuvat.

Muutokset työttömyystukeen 1.4.

Huhtikuun alusta alkaen työttömyystuesta poistuvat suojaosa ja lapsikorotukset. Suojaosa on ollut 300 e/kk. Lapsikorotukset maksetaan vielä maaliskuun työttömyyspäivistä.

Työttömyystukiin tuli useita muutoksia jo vuoden alussa. Seuraavan kerran työttömyystuki muuttuu syyskuussa.

Lue lisää kaikista työttömyystuen muutoksista vuonna 2024 ja tutustu esimerkkeihin.

Yleinen asumistuki pienenee 1.4.

Huhtikuun alusta alkaen yleisen asumistuen korvausprosentti pienenee ja perusomavastuu suurenee. Yleisestä asumistuesta poistuu myös ansiotulovähennys, joka on ollut 300 e/kk. Muutokset eivät koske eläkkeensaajan asumistukea.

Yleisessä asumistuessa huomioon otettavien enimmäisasumismenojen kuntaryhmät 1 ja 2 yhdistetään. Tämä tarkoittaa sitä, että Helsingissä huomioon otettavien asumismenojen enimmäismäärä pienenee, kun enimmäisasumismenot otetaan huomioon nykyisen kuntaryhmän 2 mukaisesti.

Yleisen asumistuen muutokset vaikuttavat tuensaajiin eri aikoina. Jos ruokakunta on saanut yleistä asumistukea ennen 1.4., muutos vaikuttaa vasta, kun ruokakunta hakee seuraavan kerran asumistuen tarkistusta. Lue tästä, milloin yleisen asumistuen tarkistusta pitää hakea.

Lue lisää yleisen asumistuen muutoksista ja tutustu esimerkkeihin.

Muutos perustoimeentulotuessa hyväksyttäviin asumismenoihin

Perustoimeentulotuki korvaa yleisen asumistuen ja työttömyystuen leikkaukset kaikkein pienituloisimmille. Kelan laskelmien mukaan perustoimeentulotukea saavien kotitalouksien määrä kasvaa noin 25 000 kotitaloudella vuoden 2024 aikana.

Huhtikuun alusta alkaen tulee kuitenkin voimaan lainmuutos, joka koskee perustoimeentulotuen asumismenoja. Kela ei jatkossa voi hyväksyä enimmäisrajojen ylitystä, jos asiakkaalla ei ole siihen erityistä perustetta. Perusteet on nyt kirjattu lakiin.

Jos erityistä perustetta ei ole, Kela kehottaa asiakasta etsimään edullisemman asunnon. Kolmen kuukauden määräaikaa voidaan pidentää, jos asiakas ei yrityksestä huolimatta löydä edullisempaa asuntoa asuinpaikkakunnaltaan. Asiakas voi jatkaa asumista asunnossaan, jos hän maksaa asumismenojen enimmäisrajan ylittävän osan itse.   

Lue lisää toimeentulotuessa hyväksyttävien asumismenojen muutoksesta.

Kelan laskuri kertoo tuen uuden määrän

Asiakkaat voivat arvioida leikkausten vaikutusta omaan tilanteeseensa Kelan laskureilla. Tutustu Kelan laskureihin.

Laskuri arvioi tuen uuden määrän, kun alkupäivämääräksi valitsee 1.4.2024 tai myöhemmin. Huhtikuun alussa voimaan tulevat muutokset on päivitetty yleisen asumistuen laskuriin. Muihin laskureihin muutokset päivitetään maaliskuun aikana.

Kelan laskurit

Työmarkkinatuen laskuri (päivitetään maaliskuussa)

Peruspäivärahan laskuri (päivitetään maaliskuussa)

Yleisen asumistuen laskuri (on päivitetty)

Toimeentulotuen laskuri (päivitetään maaliskuussa)

 

Lue lisää

 

Sivu päivitetty 18.3.2024