Hallitusohjelma linjaa monia muutoksia sosiaaliturvaan – Kela valmistautuu toimeenpanoon ja viestii muutoksista päätöksenteon edetessä | KelaSiirry sisältöön
Tiedote

Hallitusohjelma linjaa monia muutoksia sosiaaliturvaan – Kela valmistautuu toimeenpanoon ja viestii muutoksista päätöksenteon edetessä

Julkaistu 20.6.2023

Uusi hallitusohjelma sisältää monia sosiaaliturvaa koskevia muutoksia. Kela tutustuu hallitusohjelmaan ja valmistautuu tulevien päätösten toimeenpanoon. Muutokset eivät toteudu heti, vaan niistä kerrotaan asiakkaille sitä mukaa kun niihin liittyvä päätöksenteko etenee. 

Perjantaina julkaistu uusi hallitusohjelma sisältää monia sosiaaliturvaan liittyviä muutoksia ja linjauksia, jotka vaikuttavat Kelan toimintaan ja asiakkaiden arkeen. Hallitusohjelman mukaan vaalikauden aikana on tarkoitus toteuttaa merkittäviä muutoksia muun muassa asumisen tukiin, työttömyysturvaan ja toimeentulotukeen. Myös uusi Kela-korvausmalli sekä yhden hakemuksen mallin kehittäminen vaikuttavat laajasti sekä Kelaan että sen kumppaneihin ja asiakkaisiin.

– Olemme seuranneet hallitusneuvottelujen etenemistä tiiviisti ja tarjonneet tutkittua tietoa sekä sen pohjalta tekemiämme ehdotuksia sosiaaliturvajärjestelmän parantamiseksi. Nyt tutustumme hallitusohjelmaan huolellisesti ja valmistaudumme tulevien päätösten toimeenpanoon, Kelan pääjohtaja Outi Antila kertoo.

Muutokset eivät toteudu heti

Uusi hallitusohjelma linjaa monia muutoksia myös tukiin ja palveluihin, joita Kela tarjoaa asiakkailleen. Hallitusohjelmassa olevat uudistukset eivät toteudu saman tien vaan siirtyvät normaaliin päätöksentekoprosessiin. Lainsäädännön muutoksesta on ensin valmisteltava hallituksen esitys, joka menee eduskunnan käsittelyyn. 

– Ymmärrämme, että moni hallitusohjelmassa esitetty muutos herättää asiakkaissamme huolta. Hallitusohjelma tähtää miljardiluokan säästöihin julkisessa taloudessa, ja vaikutukset kohdistuvat myös Kelan tukiin ja asiakkaisiin. Tässä vaiheessa emme kuitenkaan vielä tiedä, miten tuleva lainsäädäntö vaikuttaa asiakkaidemme etuuksiin ja palveluihin. Nämä asiat ratkaistaan lainvalmistelun yhteydessä, Antila sanoo. 

Asiakkaille Kela viestii tulossa olevista muutoksista omissa kanavissaan heti, kun päätösten sisältö ja yksityiskohdat tarkentuvat.

– Pidämme tiiviisti yhteyttä myös kumppaneihimme, kuten hyvinvointialueisiin ja kuntiin. Nyt tarvitsemme aktiivista tietojen jakamista ja yhteistyötä, jotta ihmiset saavat ajantasaista tietoa itseensä ja läheisiinsä vaikuttavista muutoksista, Antila sanoo.

 

Sivu päivitetty 20.6.2023