Mielikuvitusmaailma, tulevaisuus ja erilaiset eläimet hyppäsivät äitiyspakkaukseen  | KelaSiirry sisältöön
Tiedote

Mielikuvitusmaailma, tulevaisuus ja erilaiset eläimet hyppäsivät äitiyspakkaukseen

Julkaistu 21.11.2022

Suomen kuuluisin laatikko on saanut kolme uutta kuvitusta vuosille 2024–2029. Äitiyspakkauksen voittajatöiksi valikoituivat Heli Hyppösen ”Satumetsä”, Eveliina Muotkavaaran ”Kuvitellaan tulevaa” ja Riina Haapakallion ”Lämpö”.

Äitiyspakkaus täyttää tänä vuonna 85 vuotta, ja juhlavuoden kunniaksi vuodelaatikolle etsittiin uutta kuvitusta suunnittelukilpailulla. Kilpailu oli suunnattu nuorille visuaalisen suunnittelun osaajille. Kilpailuun osallistui 55 työtä, joista visuaalisen alan ammattilaiset valitsivat yhdessä Kelan asiantuntijoiden kanssa 9 työtä äänestykseen. Voittajat valittiin yleisöäänestyksellä, jossa annettiin 22 937 ääntä.

Äitiyspakkauksen vuoden 2022 kuosikilpailun voittajatyöt Heli Hyppösen sinisävytteinen ”Satumetsä”, jossa tuttuja metsän eläimiä, Eveliina Muotkavaaran kellertäväsävytteinen ”Kuvitellaan tulevaa”, jossa aikuisen ja lapsen mielikuvitusleikkiä ja Riina Haapakallion  oranssilla väripohjalla oleva ”Lämpö”, jossa eläimiä, kuten kettu ja karhu.
Vuosien 2024–2025 laatikossa käytetään Heli Hyppösen suunnittelemaa kuosia ”Satumetsä”, jossa tuttuja metsän eläimiä liikkuu omassa kotiympäristössään, Suomen luonnossa. Työ sai 62,3 % Luonto ja perhe -kategoriassa annetuista äänistä.

Vuosien 2026–2027 laatikko katsoo jo pitkälle tulevaan. Laatikossa käytetään Eveliina Muotkavaaran suunnittelemaa kuosia ”Kuvitellaan tulevaa”, jossa lähdetään aikuisen ja lapsen yhteiseen mielikuvitusleikkiin aina avaruuteen asti. Työ sai 49,2 % Tulevaisuus ja perhe -kategoriassa annetuista äänistä.

Vuosien 2028–2029 laatikossa taas on Riina Haapakallion suunnittelema ”Lämpö”-kuosi, jossa metsä symboloi monelle suomalaiselle rauhaa, tasapainoa ja harmoniaa. Työ sai 72,8 % kaikista Yhteisöllisyys ja perhe -kategoriassa annetuista äänistä.

Ammattilaisraati mukana

Kelan etuuksista äitiyspakkaus herättää vuodesta toiseen ylivoimaisesti eniten kansainvälistä kiinnostusta. Äitiyspakkaus ja sen kuosi ovat myös yksi suomalaisen osaamisen käyntikortti. Raatiin haluttiin ottaa tästä syystä mukaan visuaalisen alan ammattilaiset.

Marjo Oliva Napa Arts & Licencing Agencysta on alalla pitkään toiminut taiteilijoiden agentti, joka on nähnyt uransa aikana laajan skaalan ammattikuvittajia ja kuvituksia.

– Oli aivan erityinen kunnia päästä osallistumaan tähän raatiin, joka oli hieno näköalapaikka nuorten suomalaisten kuvittajien nykykenttään. Suomalainen kuvitus on kaiken kaikkiaan tasoltaan erityisen korkeaa ja ilmaisultaan omintakeista, ja tämä tunnustetaan myös maailmalla. Upeaa oli päästä toteamaan, että sama tendenssi tulee jatkumaan myös tulevaisuudessa, nuorten kuvittajiemme käsissä! Kävimme läpi suuren määrän kilpailuehdotuksia, joiden joukosta esiin nousivat ammattimaisimmat ja luovimmat ratkaisut, jotka ottivat huomioon vuodelaatikon kokonaisuutena, käyttäjäryhmäänsä unohtamatta, Oliva sanoo.

Tuomas Jääskeläinen Helsingin Sanomista on puolestaan konkari art director lehtimaailmasta. Uransa aikana satoja kuvituksia tilanneena hän näkee kuvitusten mahdollisuudet niin painetuissa kuin digitaalisissa materiaaleissa.

– Olin vaikuttunut siitä kirjosta erilaisia tyylejä ja tekniikoita mitä nuoret suunnittelijat hallitsevat. Yleisöäänestyksessä voittajiksi valikoitui kuvituksia, jotka varmasti miellyttävät suurinta osaa äitiyspakkauksen saajista, Jääskeläinen toteaa.

Äitiyspakkaus on säilyttänyt vuosikymmenten aikana paikkansa lapsiperheiden ensimmäisenä etuutena. Kela jakaa vuosittain hieman alle 40 000 pakkausta. Ensisynnyttäjistä lähes kaikki valitsevat äitiyspakkauksen, ja kaikista äideistä vain kolmasosa ottaa äitiysavustuksen rahana.

– Äitiyspakkauksen sisältö ja sen kuosit ovat kestäneet hyvin aikaa, koska olemme kuunnelleet tarkasti asiakkaittemme toiveita. Tästä syystä halusimme myös tarjota asiakkaille mahdollisuuden äänestää pakkauksen kuosista. Asiakkaillehan tätä tehdään, sanoo lapsiperhe-etuuksien päällikkö Johanna Aholainen Kelasta.

Monessa perheessä laatikko toimii vauvan ensisänkynä, ja myöhemmin siinä säilytetään vauvan vaatteita ja muuta tavaraa. Laatikko ja sen kuvitus voivat näkyä perheiden arjessa hyvinkin vielä vuosia tai jopa vuosikymmeniä.

Lisätietoa:

7.11.2022 Yleisöäänestys äitiyspakkauksen uudesta kuosista on käynnissä  | Henkilöasiakkaat | Kela

1.9.2022 Suunnittelukilpailu äitiyspakkauksen vuodelaatikon ulkoasun uudistamiseksi | Henkilöasiakkaat | Kela

Sivu päivitetty 21.11.2022