Sähkön hinta näkyy jo perustoimeentulotuessa huomioiduissa taloussähkö- ja lämmitysmenoissa – tuensaajien määrä on tavanomaisella tasolla | KelaSiirry sisältöön
Tiedote

Sähkön hinta näkyy jo perustoimeentulotuessa huomioiduissa taloussähkö- ja lämmitysmenoissa – tuensaajien määrä on tavanomaisella tasolla

Julkaistu 17.11.2022

Kelaan tulee nyt paljon kysymyksiä siitä, mitä tukea pienituloiset voivat saada elinkustannusten noustessa. Osa asiakkaista tuo esille, etteivät etuudet riitä kattamaan nousseita kustannuksia.

Sähkön hinta ja inflaatiosta johtuva elinkustannusten nousu huolettavat monia kotitalouksia alkavan talven kynnyksellä. Tilanne on erityisen vaikea niille, joilla talous on jo ennestään tiukoilla.  

Ratkaisuksi tilanteeseen hallitus on esittänyt sähkölaskujen perusteella myönnettävää, Verohallinnosta haettavaa sähkövähennystä sekä Kelan maksamaa väliaikaista sähkötukea niille kotitalouksille, jotka eivät voi hyödyntää verovähennystä pienien tulojen vuoksi. Sähkövähennys ja väliaikainen sähkötuki koskevat vain sähkönkulutuksesta ja perusmaksuista aiheutuneita kustannuksia, eivät esimerkiksi sähkönsiirtomaksuja.

Kelasta kysytään nyt myös, voivatko pienituloiset hakea sähkölaskuun perustoimeentulotukea. Perussääntö on, että suuria sähkölaskuja korvataan sähkövähennyksellä ja sähkötuella. Oikeus perustoimeentulotukeen voi kuitenkin syntyä, jos kaikki käytettävissä olevat tulot ja varat eivät riitä perustoimeentulotuessa huomioon otettavien menojen maksamiseen. Tällainen meno on esimerkiksi sähkölasku.

Perustoimeentulotukea voidaan myöntää taloussähkö- ja lämmitysmenoihin, ja tuessa hyväksyttäville asumismenoille on kuntakohtaiset rajat eli asumisnormit. Sekä vuokran että lämmitysmenojen pitää pysyä asumisnormin sisällä. Asumisnormiin kuuluvien kustannusten lisäksi voidaan huomioida erikseen maksettavat taloussähkömaksut, jos ne katsotaan kohtuullisen suuruisiksi.

– Kela on ottanut huomioon energian hinnan nousun. Taloussähkön ja lämmitysmenojen huomioinnissa käytetään aikaisempaa laajempaa harkintaa, kertoo juristi Mira Halme Kelan etuuksien ja palvelujen suunnitteluyksikön toimeentulotukiryhmästä.

– Jos asiakkaan taloussähkö- tai lämmitysmenot ovat suuret korkean sähkön hinnan vuoksi ja sähkönkulutuksen määrä on sähkölaskun perusteella tavanomaista, Kela voi hyväksyä kustannukset kokonaisuudessaan.

Jos asiakkaalle myönnetään sähkölaskuun perustoimeentulotukea, hän ei voi saada samaan osaan laskusta sähkötukea. Jos asiakas taas saa perustoimeentulotukea koko sähkölaskuun, hän ei voi saada saman laskun perusteella lainkaan sähkötukea. Sähkölaskun kustannuksia ei siis korvata kuin kerran.

Lämmitysmenoihin perustoimeentulotukea hakeneiden määrässä ei kasvua

Kelan asiakaspalvelussa vastataan päivittäin asiakkaiden kysymyksiin toimeentulotuesta. Hintojen nousu ja taloudellinen selviytyminen huolestuttavat asiakkaita, mutta sähkötuesta on tullut kuitenkin vasta yksittäisiä kysymyksiä. Yhteydenottojen määrät ovat pysyneet tavanomaisella tasolla.

– Puhelinpalvelussamme kuuluu asiakkaiden huoli elinkustannusten noususta, ja erityisesti eläkkeensaajat ovat huolissaan omasta pärjäämisestään, kertoo Kelan yhteyskeskuksen johtaja Pirjo Myyry.
Kuviosta näkyy, että yhteydenottojen määrät ovat pysyneet tavanomaisella tasolla.
Perustoimeentulotuen saajia on ollut elo–lokakuussa 2022 viime vuotista vähemmän. Lokakuussa perustoimeentulotukea sai noin 119 500 kotitaloutta. Hakemusmäärien kasvuun varaudutaan kuitenkin Kelassa muun muassa henkilöstön lisärekrytoinnein.

Kuvasta näkyy, että perustoimeentulotukeen liittyvien yhteydenottojen määrät ovat pysyneet tavanomaisella tasolla.
 

Lämmitysmenoihin perustoimeentulotukea hakeneiden kotitalouksien määrä on niin ikään vuodenaikaan nähden tavanomaisella tasolla. Lokakuussa näitä kotitalouksia oli runsas 1 500. 

Voimakkaasti noussut sähkön hinta kuitenkin näkyy jo perustoimeentulotuen tilastoissa. Kun lokakuussa 2021 perustoimeentulotuessa huomioidut lämmitysmenot olivat keskimäärin 151 euroa kotitaloutta kohti, lokakuussa 2022 vastaava summa oli jo 208 euroa.

Kuvasta näkyy, että lämmitysmenoihin perustoimeentulotukea hakeneiden kotitalouksien määrä on tavanomaisella tasolla, mutta lämmitysmenoja on korvattu keskimääräisesti enemmän.
 

Perustoimeentulotuen tilastoista kiinnostuneet voivat seurata tilannetta Kelan tilastotietopalvelu Kelastosta. Tilastoja voi tarkastella esimerkiksi alueittain tai tietyn ajanjakson perusteella.

Lue lisää

Sivu päivitetty 17.11.2022