Kelan tuki ukrainalaisille, perhevapaavertailu ja Kelan tietotarjotin -verkkopalvelu saivat kansainvälisen kunniamaininnan | KelaSiirry sisältöön
Tiedote

Kelan tuki ukrainalaisille, perhevapaavertailu ja Kelan tietotarjotin -verkkopalvelu saivat kansainvälisen kunniamaininnan

Julkaistu 17.4.2024

Kela on saanut kolme kunniamainintaa kilpailussa, jossa palkittiin Euroopan sosiaaliturvalaitosten hyviä käytäntöjä. Kunniamaininnat myönsi kansainvälisten sosiaaliturvalaitosten yhteistyöjärjestö ISSA (International Social Security Association). Kela on ollut ISSAn jäsen jo 70 vuotta.

Kela sai kunniamaininnat ukrainalaisille pakolaisille suunnatuista palveluistaan, uudesta perhevapaavertailusta ja Tietotarjotin-verkkopalvelusta.

– Kunniamaininnat vahvistavat, että Kela on paitsi luotettava sosiaaliturvan toimeenpanija, myös uudistuva ja innovaatioita hyödyntävä organisaatio. Pystymme joustavasti ja ripeästi muokkaamaan toimintaamme sekä mukautumaan asiakkaidemme tarpeisiin, sanoo Kelan pääjohtaja Outi Antila.

Ukrainalaisille tilapäistä suojelua saaville suunniteltiin ja toteutettiin Kelassa uudenlainen palvelumalli, jossa Kelan asiakkaaksi hakeudutaan hakemalla Kela-korttia ja lapsilisää ukrainan tai venäjänkielisellä yhdistelmälomakkeella. Myös muita keskeisiä hakemuslomakkeita käännettiin, ja kohderyhmälle tehtiin runsaasti omakielistä viestintää. Uudenlaista palvelumallia kokeiltiin ensimmäistä kertaa. Sen käyttöönoton myötä Kelan asiakaspalvelun ja ratkaisutyön ruuhkautuminen saatiin todennäköisesti vältettyä.

Perhevapaavertailun avulla voi kokeilla, miten perhevapaiden jakaminen eri tavoilla vaikuttaa perheen talouteen.

Kelan tietotarjotin -verkkopalvelu kokoaa yhteen Kelan tutkimus- ja tilastotiedon sekä muut tietotuotteet. Palvelusta löytyy muun muassa datasovelluksia, tilastotietokanta Kelasto ja ajankohtaisia uutisia.

– Tietotarjotin on jatkuvasti kehittyvä kanava luotettavalle ja ajankohtaiselle sosiaaliturvaa ja suomalaista yhteiskuntaa kuvaavalle tilasto- ja tutkimustiedolle. Tietotarjottimen merkityksestä kertoo, että sen tunnettuus ja käyttäjämäärät kasvavat koko ajan, sanoo Kelan tietopalvelujohtaja Arto Vuori.

ISSAn järjestämään kilpailuun osallistui 119 hakemusta 40 ISSAn jäsenlaitoksesta ja 26 Euroopan alueen maasta. Kunniamaininnat julkistettiin ISSAn alueellisessa sosiaaliturvafoorumissa Portossa 16.4.2024. ISSA on palkinnut hyviä käytäntöjä vuodesta 2008 alkaen.

Sivu päivitetty 17.4.2024