Hallitus esittää muutoksia nuoren kuntoutusrahaan ja ammatillisen kuntoutuksen ajalta maksettavaan kuntoutusrahaan | KelaSiirry sisältöön
Tiedote

Hallitus esittää muutoksia nuoren kuntoutusrahaan ja ammatillisen kuntoutuksen ajalta maksettavaan kuntoutusrahaan

Julkaistu 10.10.2023

Nuoren kuntoutusrahan ja ammatillisen kuntoutuksen ajalta maksettavan kuntoutusrahan vähimmäismäärä on muuttumassa. Hallitus esittää, että kuntoutusraha määräytyisi samoilla perusteilla riippumatta siitä, mistä kuntoutuksesta on kyse. Muutos tulisi voimaan 1.1.2024.

Hallitus esittää, että nuoren kuntoutusrahan ja ammatillisen kuntoutuksen ajalta maksettavan kuntoutusrahan vähimmäismäärä olisi sama kuin muussakin kuntoutuksessa. Lisäksi hallitus esittää, että tulojen perusteella määräytyvä kuntoutusraha laskettaisin samalla tavalla riippumatta siitä, mistä kuntoutuksesta on kyse.

Nuoren kuntoutusrahan ja ammatillisen kuntoutuksen ajalta maksettavan kuntoutusrahan vähimmäismäärä on nyt suurempi kuin kuntoutusrahan vähimmäismäärä muun kuntoutuksen ajalta. Hallitus esittää kuntoutusrahan vähimmäismäärien yhtenäistämistä niin, että 1.1.2024 alkaen käytössä olisi yksi vähimmäismäärä. Vähimmäismäärä maksetaan niille henkilöille, joiden tulot ovat pienet tai joilla niitä ei ole lainkaan. 

Esitys laskee vähimmäismäärää noin 5 euroa päivässä

Nuoren kuntoutusrahan ja ammatillisen kuntoutuksen ajalta maksettavan kuntoutusrahan vähimmäismäärä on nyt 36,91 euroa arkipäivältä. Muussa kuntoutuksessa vähimmäismäärä on 31,99 euroa arkipäivältä. 

Lakimuutoksen myötä nuoren kuntoutusrahan ja ammatillisen kuntoutuksen ajalta maksettavan kuntoutusrahan vähimmäismäärä laskisi 1.1.2024 alkaen samaan tasoon kuin kuntoutusrahassa eli 31,99 euroon arkipäivältä. Käytännössä muutos merkitsisi noin 13 %:n leikkausta.

Hallitus esittää myös ammatillisen kuntoutuksen ajalta maksettavan kuntoutusrahan erillisen laskukaavan poistamista, jolloin myös tulojen perusteella määräytyvät kuntoutusrahat olisivat kuntoutuksesta riippumatta samansuuruisia.

– Muutos selkeyttää kuntoutusrahajärjestelmää, kun kuntoutusraha määräytyy kaikissa kuntoutuksissa samalla tavalla. Samalla kuntoutuksiin osallistuvat henkilöt ovat yhdenvertaisessa asemassa kaikissa kuntoutuspalveluissa, etuuspäällikkö Milla Kaitola sanoo. 

Vuonna 2022 kuntoutusrahaa sai noin 51 900 henkilöä. Heistä nuoren kuntoutusrahaa sai noin 15 100 henkilöä, ja ammatillisen kuntoutuksen ajalta maksettavaa kuntoutusrahaa sai noin 21 500 henkilöä. Kela maksoi kuntoutusrahaa yhteensä 243 milj. euroa ja nuoren kuntoutusrahaa 125 milj. euroa. Hallitus on laskenut, että ehdotukset alentavat Kelan etuusmenoja 27 miljoonalla eurolla.

Lisätietoja asiakkaille:

Sivu päivitetty 10.10.2023