Veronpalautus voi vaikuttaa toimeentulotukeen | KelaSiirry sisältöön
Tiedote

Veronpalautus voi vaikuttaa toimeentulotukeen

Julkaistu 12.6.2024

Toimeentulotuki on viimesijainen taloudellinen tuki, johon vaikuttavat kaikki tuenhakijan ja hänen perheensä käytettävissä olevat tulot ja varat, myös veronpalautukset. Suurin osa asiakkaista saa veronpalautuksensa elo- tai syyskuussa.

Toimeentulotukeen vaikuttaa se osa veronpalautuksesta, joka ylittää yksin asuvalla 50 e/kk ja perheellä 100 e/kk. Jos esimerkiksi yksin asuva asiakas saa elokuussa veronpalautusta 200 euroa, siitä 150 euroa vaikuttaa elokuun toimeentulotukeen. Suuri veronpalautus voi vaikuttaa toimeentulotukeen usean kuukauden ajan.

Verohallinto vahvistaa elokuussa maksettavat veronpalautukset kesäkuun aikana. Ennen kesäkuuta tehdyssä toimeentulotuen päätöksessä veronpalautus on voitu huomioida keskeneräisen verotuksen perusteella. Jos asiakkaan saama veronpalautus on suurempi kuin keskeneräisessä verotuksessa, Kela tarkistaa toimeentulotukipäätöksen. Tällöin toimeentulotuen määrä pienenee.

Jos veronpalautus on pienempi kuin keskeneräisessä verotuksessa ja huomioitu toimeentulotuen päätöksessä liian suurena, asiakkaan täytyy hakea tuen tarkistamista Kelasta. Asiakkaan täytyy hakea päätöksen tarkistamista myös silloin, jos palautuksen maksupäivä muuttuu. Ohjeet ja tietoa tuen tarkistamisesta löytyy asiakkaan saamasta toimeentulotuen päätöksestä.

Tukeen vaikuttaa vain ulosotosta jäljelle jäävä osa veronpalautuksesta

Jos asiakkaan veronpalautus tai osa siitä peritään ulosotossa olevan velan lyhentämiseksi, vain ulosotosta jäljelle jäävä osa palautuksesta vaikuttaa toimeentulotukeen. Jos koko veronpalautus menee ulosottoon, palautus ei vaikuta toimeentulotukeen.

Jos asiakas on saanut toimeentulotuen päätöksen, jossa veronpalautus on jo huomioitu tulona, mutta palautus menee sen jälkeen kokonaan tai osittain ulosottoon, asiakkaan täytyy ilmoittaa asiasta Kelaan. Tällöin Kela tarkistaa toimeentulotuen päätöksen.

Lisätietoa asiakkaille

Miten tulot ja varat vaikuttavat toimeentulotukeen

Toimeentulotuen palvelunumero: 020 692 207 (ma–pe klo 9–16)

Sivu päivitetty 14.6.2024