Vuorotteluvapaajärjestelmä lakkautetaan elokuussa 2024 | KelaSiirry sisältöön
Tiedote

Vuorotteluvapaajärjestelmä lakkautetaan elokuussa 2024

Julkaistu 23.5.2024

Vuorotteluvapaan voi vielä aloittaa viimeistään 31.7.2024. Tämän jälkeen ei ole enää mahdollista jäädä vuorotteluvapaalle eikä saada vuorottelukorvausta.

Eduskunta on hyväksynyt hallituksen lakiesityksen vuorotteluvapaan lakkauttamisesta. Laki tulee voimaan 1.8.2024. Tämän jälkeen työntekijöiden ei ole enää mahdollista jäädä vuorotteluvapaalle eikä saada vuorottelukorvausta.

Vuorottelukorvausta haetaan työttömyyskassasta tai Kelasta

Kokoaikatyössä oleva työntekijä on aiemmin voinut sopia työnantajansa kanssa vuorotteluvapaalle jäämisestä. Vuorotteluvapaan ajalta työntekijällä on ollut oikeus saada vuorottelukorvausta, jonka on useimmiten myöntänyt työttömyyskassa.

Jos vuorotteluvapaalle jäävä työntekijä ei kuulu työttömyyskassaan, hän on voinut hakea Kelasta peruspäivärahan perusteella laskettua vuorottelukorvausta.

Näin haet vuorotteluvapaata vuonna 2024

Jos aiot jäädä vuorotteluvapaalle vuonna 2024, sinun on aloitettava vuorotteluvapaasi viimeistään 31.7.2024. Vuorotteluvapaata on oikeus pitää enintään 180 kalenteripäivää.

Tämän jälkeen ei ole enää mahdollista jäädä vuorotteluvapaalle tai saada vuorottelukorvausta.

Jotta vuorotteluvapaasi katsotaan aloitetuksi 31.7.2024 mennessä, sinun on toimitettava vuorottelusopimus TE-toimistolle 31.7.2024 mennessä. Lisäksi sijaisesi työsopimuksen täytyy alkaa viimeistään 31.7.2024.

Voit saada vuorotteluvapaan ajalta vuorottelukorvausta, jos sen ehdot täyttyvät.

Jos kuulut työttömyyskassaan, hae vuorottelukorvausta työttömyyskassastasi. Jos et kuulu työttömyyskassaan, voit hakea Kelasta peruspäivärahan perusteella laskettua vuorottelukorvausta.

Lisätietoja asiakkaille

Vuorottelukorvaus ja sen hakeminen

TE-palveluiden ohjeita vuorottelijalle, työnantajalle ja sijaiselle (te-palvelut.fi)

Sosiaali- ja terveysministeriön tiedote 15.2.2024: Hallitus esittää aikuiskoulutustuen, ammattitutkintostipendin ja vuorotteluvapaan lakkauttamista (stm.fi)

Hallituksen esitys eduskunnalle aikuiskoulutustuen, ammattitutkintostipendin ja vuorotteluvapaan lakkauttamista koskevaksi lainsäädännöksi (stm.fi)

Kaikki Kelan tiedotteet sosiaaliturvan muutoksista on koottu sivulle kela.fi/muutokset

Sivu päivitetty 29.5.2024