Ruotsi jatkaa takuueläkkeen maksamista Suomeen näillä näkymin vuoden 2022 loppuun asti | KelaSiirry sisältöön
Tiedote

Ruotsi jatkaa takuueläkkeen maksamista Suomeen näillä näkymin vuoden 2022 loppuun asti

Julkaistu 31.5.2022

Ruotsi saattaa lopettaa takuueläkkeen eli garantipensionin maksamisen ulkomaille ensi vuoden alussa. Eläkettä saavien ei toistaiseksi tarvitse tehdä mitään.  Kela seuraa Ruotsin tilannetta ja tiedottaa asiasta tarkemmin heti, kun tietää siitä lisää. Muutos ei vaikuta työeläkkeiden maksamiseen.

Ruotsin hallitus esittää, että takuueläkkeen (garantipension) maksamista jatketaan EU- ja Eta-maihin sekä Sveitsiin tämän vuoden loppuun asti.

EU-tuomioistuin antoi vuonna 2017 ennakkoratkaisun, jonka Ruotsi tulkitsi niin, että takuueläkettä ei enää tarvitse maksaa ulkomaille. Maksamista on kuitenkin jatkettu tilapäisen lainsäädännön perusteella. Ensin takuueläkettä päätettiin maksaa tämän vuoden syyskuun loppuun asti. 

Nyt takuueläkkeen maksaminen ulkomaille jatkuu siis vielä tämän vuoden, jos Ruotsin eduskunta hyväksyy hallituksen esityksen.

Kela seuraa tilannetta ja tekee yhteistyötä Ruotsin eläkeviraston, Pensionsmyndighetenin, kanssa. Mahdollisia vaikutuksia Kelan eläkkeisiin ja muihin Kelan etuuksiin selvitetään. Vaikutuksista kerrotaan asiakkaille heti, kun muutokset selviävät. Toistaiseksi sinun ei asiakkaana tarvitse tehdä mitään.

Takuueläkettä koskeva mahdollinen muutos ei vaikuta työeläkkeiden maksamiseen. Pensionsmyndighetenin maksamat työeläkkeet (inkomstpension, premiepension, inkomstpensionstillägg, tilläggspension) ja työmarkkinaeläkelaitosten maksamat eläkkeet maksetaan edelleen Ruotsin ulkopuolellekin.


Tiedotetta muokattu 2.6.2022: "Muiden eläkeviranomaisten" muotoon "työmarkkinaeläkelaitosten".

 

Sivu päivitetty 23.6.2022