Ruotsi lopettaa takuueläkkeen maksamisen ulkomaille vuodenvaihteessa  | KelaSiirry sisältöön
Tiedote

Ruotsi lopettaa takuueläkkeen maksamisen ulkomaille vuodenvaihteessa 

Julkaistu 30.9.2022

Ruotsi on päättänyt lopettaa vuonna 1938 tai myöhemmin syntyneiden garantipensionin eli takuueläkkeen maksamisen Suomeen 1.1.2023 alkaen. Muutos voi vaikuttaa joidenkin takuueläkkeen saajien Kelan etuuksiin.

Ruotsi on päättänyt lopettaa joidenkin takuueläkkeiden maksamisen ulkomaille 1.1.2023 lähtien. Päätös koskee vuonna 1938 ja sitä myöhemmin syntyneitä, jotka saavat Ruotsin takuueläkettä tai perhe-eläkettä (garantipension till omställningspension). Jos sinulla on oikeus Ruotsin takuueläkkeeseen syyskuussa 2022, voit saada sitä vuoden loppuun asti.

Takuueläkkeen maksaminen ei lopu henkilöiltä, jotka ovat syntyneet vuonna 1937 tai sitä aiemmin. Lopetuspäätös ei koske myöskään leskeneläkkeen lisäksi maksettavaa takuueläkettä (garantipension till änkepension). Sen maksaminen jatkuu normaalisti.

Takuueläkkeen loppuminen ei vaikuta työeläkkeisiin, joita maksavat Ruotsin eläkevirasto eli Pensionsmyndigheten tai ruotsalaiset työmarkkinaeläkelaitokset. Eläkeviraston työeläkkeitä (inkomstpension, premiepension, inkomstpensionstillägg, tilläggspension) ja työmarkkinaeläkelaitosten eläkkeitä maksetaan Ruotsin ulkopuolelle kuten aiemminkin.

Ruotsin eläkevirasto lähettää syyskuun lopussa takuueläkkeen saajille kirjeen, jossa kerrotaan takuueläkkeen lopettamisesta. Varsinainen päätös maksun lopettamisesta lähetetään asiakkaille joulukuussa.

Tarkista oikeutesi Kelan muihin etuuksiin

Jos olet syntynyt vuonna 1938 tai myöhemmin ja sinulle maksetaan takuueläkettä Ruotsista sekä saat Kelasta takuueläkettä tai ylimääräistä rintamalisää, jossa Ruotsin takuueläke on huomioitu tulona, täytyy nämä Kelan etuudet tarkistaa. 

Eläkkeensaajan asumistuki voidaan tarkistaa, jos Ruotsin takuueläkkeen lakkaaminen aiheuttaa vuosituloissa huomattavan muutoksen. Huomattavan muutoksen rajoja vuonna 2023 ei vielä tiedetä, mutta raja vuonna 2022 on tulojen pienentyessä 472 e/vuodessa. 

Sinulle saattaa syntyä oikeus Kelan takuueläkkeeseen, kun Ruotsin maksama takuueläkkeen maksaminen päättyy. Jotta voit saada Kelan maksaman takuueläkkeen, yhteenlaskettujen eläkkeiden täytyy jäädä alle takuueläkkeeseen oikeuttavan tulorajan. Vuoden 2023 tulorajaa ei vielä tiedetä, mutta tällä hetkellä se on 878,47 e/kk. Jos yhteenlasketut eläkkeesi ylittävät takuueläkkeeseen oikeuttavan tulorajan, et voi saada takuueläkettä.

Voit hakea Kelan etuutta tai etuuden tarkistamista sähköisesti OmaKelassa (www.kela.fi/omakela). Kirjautumiseen tarvitset verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenteen tai sähköisen henkilökortin. Voit jättää hakemuksen myös suullisesti soittamalla Kelaan tai lähettämällä hakemuslomakkeen Kelaan. Hakemuksen liitteeksi täytyy toimittaa selvitys mahdollisista ulkomailta maksettavista eläkkeistä vuonna 2023, kun selvitys on saatavilla.

Jos olet syntynyt vuonna 1937 tai aikaisemmin ja saat Ruotsista takuueläkettä, sinun ei tarvitse tehdä mitään. Takuueläkkeen maksu jatkuu kuten aiemminkin.

Puhelinnumerot

  • Eläkeasiat 020 692 202 (ulkomailta +358 20 692 202), palvelemme ma–pe klo 9–16
  • Kansainväliset tilanteet 020 634 0200 (ulkomailta +358 20 634 0200), palvelemme ma–pe klo 10–15

Hakemuslomakkeet

Lue lisää

Sivu päivitetty 2.11.2022