Yksityisen sairaanhoidon Kela-korvaukset suurenevat | KelaSiirry sisältöön
Tiedote

Yksityisen sairaanhoidon Kela-korvaukset suurenevat

Julkaistu 4.10.2023

Yksityislääkärin vastaanottokäynnin kustannuksista maksettava Kela-korvaus suurenee 8 eurosta 30 euroon 1.1.2024. Myös psykiatrin antaman hoidon ja hammaslääkärin tekemän suun tutkimuksen Kela-korvaukset kasvavat.

Kela korvaa 1.1.2024 alkaen asiakkaalle yksityisen yleis- ja erikoislääkärin vastaanottokäynnistä 30 euroa ja etävastaanotosta 25 euroa nykyisen 8 euron sijaan. Samalla hammaslääkärin tekemän suun perustutkimuksen korvaus suurenee 15,50 eurosta 30 euroon. Myös psykiatrin vastaanottokäynnistä ja hoidosta maksettavat korvaukset kasvavat.

Yksityisen lääkärin määräämistä laboratorio- ja muista tutkimuksista tai hoidoista, kuten fysioterapiasta, ei edelleenkään makseta Kela-korvausta. Kela-korvausta maksetaan kuitenkin niistä tutkimuksista ja hoidoista, jotka on määrännyt psykiatrian tai suu- ja leukakirurgian erikoislääkäri tai hammaslääkäri.

Yksityisestä sairaanhoidosta maksettavan Kela-korvauksen määrät ilmoitetaan taksaluettelossa, jonka Kela vahvistaa myöhemmin.

Kela-korvaukset rahoitetaan sairausvakuutuksen sairaanhoitovakuutuksesta. Sairaanhoitovakuutuksen kustannuksista 67 prosenttia kattaa valtio ja 33 prosenttia kerätään palkoista, yrittäjätuloista ja etuuksista pidätettyinä maksuina.

Hallitus sopi budjettiriihessä, että Kela-korvaukset suurenevat yhteensä 500 miljoonalla eurolla vuosina 2024–2027. Ensi vuodelle rahoitusta varattiin noin 97,5 miljoonaa euroa, josta valtion rahoitusosuus on 65,3 miljoonaa euroa. 

Vuonna 2022 yhteensä 2,3 miljoonaa suomalaista eli hieman yli 40 prosenttia väestöstä sai korvauksia yksityisestä sairaanhoidosta. Korvausta maksettiin lääkärinpalkkioista 55,6 miljoonaa euroa ja hammaslääkärin ja suuhygienistin palkkioista yhteensä noin 44,7 miljoonaa euroa. Kuluvan vuoden ensimmäisten 6 kuukauden aikana lääkärinpalkkioista maksettiin korvausta 16,9 miljoonaa euroa ja hammaslääkärin ja suuhygienistin palkkioista yhteensä 23,3 miljoonaa euroa.

Lisätietoja:

Hallitus nostaa Kela-korvauksia hoitojonojen purkamiseksi - Sosiaali- ja terveysministeriö (stm.fi)

Sivu päivitetty 6.3.2024