Nuoren kuntoutusrahan ja ammatillisen kuntoutuksen ajalta maksettava kuntoutusrahan määrä muuttuu | KelaSiirry sisältöön
Tiedote

Nuoren kuntoutusrahan ja ammatillisen kuntoutuksen ajalta maksettava kuntoutusrahan määrä muuttuu

Julkaistu 11.12.2023

Nuoren kuntoutusrahan ja ammatillisen kuntoutuksen ajalta maksettavan kuntoutusrahan määrä pienenee. Vuoden 2024 alusta alkaen kuntoutusrahan määrä lasketaan samoilla perusteilla riippumatta siitä, mistä kuntoutuksesta on kyse. 

Eduskunta on hyväksynyt lakimuutoksen, joka yhtenäistää kuntoutusrahan määräytymisen perusteet. 1.1.2024 alkaen nuoren kuntoutusrahan ja ammatillisen kuntoutuksen ajalta maksettavan kuntoutusrahan vähimmäismäärä pienenee samaan tasoon kuin muussa kuntoutuksessa eli 31,99 euroon arkipäivältä. Käytännössä muutos merkitsee noin 13 %:n leikkausta. Vähimmäismäärä maksetaan niille henkilöille, joiden tulot ovat pienet tai joilla niitä ei ole lainkaan. 

Jatkossa kuntoutusraha määräytyy kuntoutuksen lajista riippumatta samoin perustein myös silloin, jos kuntoutusrahan määrä on suurempi kuin vähimmäismäärä. 

Muutokset koskevat niitä kuntoutusrahoja, jotka myönnetään 1.1.2024 tai sen jälkeen alkaneeseen kuntoutukseen. Jos kuntoutus on alkanut aikaisemmin kuin 1.1.2024, kuntoutusraha maksetaan edelleen asiakkaan aiemmin saaman kuntoutusrahapäätöksen mukaisesti. Tämän vuoden puolella myönnetty kuntoutusraha ei siis pienene.

Vuonna 2022 kuntoutusrahaa sai noin 51 900 henkilöä. Heistä nuoren kuntoutusrahaa sai noin 15 100 henkilöä, ja ammatillisen kuntoutuksen ajalta maksettavaa kuntoutusrahaa sai noin 21 500 henkilöä. Kela maksoi kuntoutusrahaa yhteensä 243 milj. euroa ja nuoren kuntoutusrahaa 125 milj. euroa. Hallitus on laskenut, että muutokset pienentävät Kelan etuusmenoja 27 milj. eurolla.

Lisätietoja 

Sivu päivitetty 11.12.2023