Opintolaina | Viittomakieli | KelaSiirry sisältöön

Opintolaina

Tämän sivun tekstisisältö on viitottuna alla olevalla videolla. Videolla ei ole kerrottu tukien määriä, mutta ne löytyvät tekstistä videon alta.

 

Voit rahoittaa opintojasi opintorahan lisäksi ottamalla pankista opintolainaa. Maksat lainan takaisin, kun opintosi ovat päättyneet.

Voit hakea Kelasta opintolainaan valtiontakauksen, jos saat opintorahaa tai aikuiskoulutustukea.

Valtiontakaus tarkoittaa, että Kela maksaa lainan takaisin pankille, jos et itse pysty maksamaan sitä. Kela kuitenkin perii lainan sinulta myöhemmin takaisin.

Voit hakea valtiontakausta samalla kun haet opintotukea. Kun Kela on myöntänyt sinulle opintolainan valtiontakauksen, voit itse valita, mistä pankista haet opintolainaa. Sinun täytyy itse neuvotella lainasta ja sen ehdoista, kuten korosta ja takaisinmaksusta.

Opintolainan valtiontakauksen voi saada myös vanhemman luona asuva 18–19-vuotias, vaikka hän ei saa opintorahaa. Myös itsenäisesti asuva alle 17-vuotias voi saada opintolainan valtiontakauksen, jos hänen vanhempiensa tulot ovat pienet.

Alle 18-vuotias saa opintolainaa 300 euroa kuukaudessa. Alle 18-vuotias tarvitsee vanhempiensa suostumuksen opintolainan nostamiseen.

18-vuotias ja sitä vanhempi saa opintolainaa 650 euroa kuukaudessa. Ulkomailla opiskeleva saa opintolainaa 800 euroa kuukaudessa.

Päätät itse, nostatko lainaa, ja kuinka paljon lainaa nostat kerralla.

Opintolainan korot lisätään lainasummaan sinä aikana, kun saat opintotukea. Kun et enää saa opintotukea, saat pankilta laskun korkojen ja lainan maksamiseksi.

Lue lisää opintolainan valtiontakauksen hakemisesta (yleiskielellä).

Kela voi maksaa osan opintolainastasi, jos suoritat korkeakoulututkinnon määräajassa. Sitä kutsutaan opintolainahyvitykseksi. Opintolainahyvitys on 40 prosenttia siitä opintolainan määrästä, joka ylittää 2 500 euroa.

Opintolainahyvityksessä on enimmäismäärä. Enimmäismäärä riippuu siitä, kuinka laajan tutkinnon olet suorittanut.

Voit saada opintolainahyvityksen, jos kaikki seuraavat ehdot täyttyvät:

  • Olet aloittanut ensimmäiset opintosi korkeakoulussa 1.8.2014 tai sen jälkeen.
  • Suoritat tutkinnon määräajassa.
  • Sinulla on opintolainaa yli 2 500 euroa.

Jos et suorita tutkintoa määräajassa, voit silti saada opintolainahyvityksen, jos opintosi ovat hidastuneet hyväksyttävän syyn vuoksi.

Hyväksyttävä syy on esimerkiksi sairastuminen, mutta vain jos olet saanut sairauspäivärahaa. Hyväksyttävä syy on myös esimerkiksi lapsen saaminen, mutta vain jos olet saanut vanhempainpäivärahaa.

Yleensä opintolainahyvitystä ei tarvitse hakea. Kela lähettää siitä sinulle päätöksen, kun olet valmistunut korkeakoulusta.

Opintolainahyvitystä täytyy kuitenkin hakea, jos haluat saada sen yliopistossa suoritetun alemman korkeakoulututkinnon jälkeen.

Jos haet opintolainahyvitystä ulkomailla suorittamastasi korkeakoulututkinnosta, sinun pitää ilmoittaa siitä Kelalle kahden vuoden kuluessa tutkinnon suorittamisesta.

Jos olet aloittanut opintosi niin kauan sitten, että et voi saada opintolainahyvitystä, voit saada tutkinnon suorittamisen jälkeen helpotusta verojen maksamisesta. Sitä kutsutaan opintolainavähennykseksi. Voit saada opintolainavähennyksen, jos suoritat korkeakoulututkinnon määräajassa.

Opintolainavähennys on verovähennys. Kun maksat opintolainaasi pankille, maksat opintolainavähennyksen verran vähemmän veroja.

Lue lisää opintolainavähennyksestä (yleiskielellä).

Jos olet lopettanut opintosi ja sinulla on pienet tulot ja opintolainaa, voit hakea Kelasta korkoavustusta. Tällöin Kela maksaa opintolainasi korot. Sinun ei tarvitse maksaa niitä Kelalle takaisin.

Sivu päivitetty 28.9.2023

Mitä mieltä olet sivusta?