Ansök i tid om utkomststöd för december | FPAGå till innehållet
Pressmeddeleande

Ansök i tid om utkomststöd för december

Publicerad 16.11.2023

Det lönar sig att lämna in ansökan om utkomststöd i god tid, så att stödet hinner betalas ut före jul.

Den första utbetalningsdagen för utkomststöd i december är 1.12.2023 och den sista utbetalningsdagen före jul 23.12.2023. Stödet hinner betalas in på kontot om ansökan och nödvändiga bilagor har lämnats in till FPA senast 11.12.2023. För att undvika köer lönar det sig dock att skicka ansökan för december så fort som möjligt. 

Om kunden har regelbundna inkomster och några förändringar i livssituationen inte är att vänta under de närmaste månaderna, kan kunden ansöka om utkomststöd för flera månader på en gång redan i november.

FPA meddelar ett beslut om utkomststöd inom 7 vardagar från det att ansökan har kommit in. Det här förutsätter att FPA också har fått alla bilagor som behövs. Om det saknas bilagor i ansökan ombeds kunden lämna in dem. I sådana fall avgörs ansökan inom 7 vardagar efter att bilagorna har kommit in.

Brådskande fall handläggs separat

Vid ett brådskande behov av utkomststöd kan kunden kontakta FPA:s serviceställe eller ringa servicenumret 020 692 227. Det kan till exempel handla om ett akut behov av en betalningsförbindelse för läkemedel eller livsmedel.

Om kunden har ett brådskande behov av utkomststöd utanför FPA:s öppettider, kan välfärdsområdets socialbyrå efter eget övervägande bevilja förebyggande utkomststöd. I en akut krissituation under julhelgerna kan kunden kontakta socialjouren i sitt välfärdsområde.

Julhelgerna inverkar på handläggningen av stöden för januari

På grund av julhelgerna har december färre vardagar än andra månader. Detta är bra att komma ihåg när man ansöker om utkomststöd för januari. Den första utbetalningsdagen i januari är 2.1.2024. Stödet betalas in på kontot den dagen, om ansökan och de nödvändiga bilagorna har lämnats in till FPA senast 15.12.2023.

Det går bra att kontrollera handläggningsstatusen för sin ansökan i MittFPA. Man loggar in i e-tjänsten med bankkoder eller mobilcertifikat på adressen www.fpa.fi/mittfpa.

Läs mer

Senast ändrad 15.11.2023