En del ansökningar väntar på riksdagens beslut | FPAGå till innehållet
Pressmeddeleande

En del ansökningar väntar på riksdagens beslut

Publicerad 13.12.2023

En del FPA-kunder har nu varit tvungna att vänta längre än vanligt på att deras ansökningar avgörs. Om riksdagen får slutfört behandlingen av förslaget till lag om frysning av index under den här veckan, kan FPA meddela beslut med början nästa vecka. 
FPA kan avgöra förmånsansökningar där förmånen beviljas eller justeras från och med 1.1.2024 eller senare först när de lagar som gäller förmånerna har behandlats i riksdagen. 

Till exempel kan beslut om föräldradagpenningar och bostadsbidrag ännu inte fattas eftersom propositionen om indexfrysningen ännu inte har behandlats färdigt i riksdagen. Om riksdagen behandlar propositionen den här veckan, kan FPA meddela beslut med början nästa vecka.
Regeringen har lämnat en proposition med förslag om att normala indexjusteringar inte görs från och med 1.1.2024 till en del av de förmåner som FPA betalar ut och inte heller i bestämningsgrunderna för bostadsbidragen. Den föreslagna s.k. indexfrysningen avses vara tidsbunden och gälla åren 2024-2027. Dessutom föreslås att lagen om barnbidrag och lagen om bostadsbidrag för pensionstagare ändras. 

Om den andra behandlingen i riksdagen av den föreslagna lagen om indexfrysningen hålls senast fredagen den 15.12, gör FPA ändringarna i sina datasystem lördagen den 16.12. Därefter kan FPA fatta förmånsbeslut där beslutet börjar gälla 1.1.2024 eller senare.

Det här gäller särskilt följande förmåner som FPA betalar ut:

  • stöd för boende (allmänt bostadsbidrag och bostadsbidrag för pensionstagare)
  • föräldradagpenningar
  • barnavårdsstöd
  • barnbidrag

Om behandlingen av propositionen skjuts upp ytterligare, informerar FPA på nytt om hur dröjsmålet inverkar måndagen den 18.12. 

Dröjsmålet inverkar inte på utbetalningen av löpande förmåner. Nya förmåner som beviljas från och med 1.1.2024 kan börja betalas ut först när avgörandet har fattats.

Läs mer

Senast ändrad 14.12.2023