Bostadstillägg | Privatpersoner | FPAGå till innehållet

Stöd för boende

Förändringar i stödet för boende för studerande 1.8.2025

De flesta studerande kan få studiestödets bostadstillägg från början av höstterminen 2025. Allmänt bostadsbidrag betalas inte längre till studerande efter 31.7.2025. Du kan ansöka om bostadstillägg i MittFPA tidigast i juni och det beviljas tidigast från 1.8.2025. Ändringen gäller inte studerande som bor tillsammans med sitt eller sin partners barn. Läs mer.

Du kan beviljas studiestödets bostadstillägg om du bor i en hyres- eller bostadsrättsbostad och har rätt till studiestöd. Studiestödet består av studiepenning, studielån och bostadstillägg. FPA betalar bostadstillägg för studiemånaderna till studerande som bor på hyra eller i bostadsrättsbostad.

Kan du få bostadstillägg?

Du kan beviljas bostadstillägg om du bor i en hyres- eller bostadsrättsbostad och har rätt till studiestöd. Bostadstillägget betalas för studiemånaderna. Du kan få bostadstillägg för dina studier oberoende av om du studerar i Finland eller utomlands.

Du kan inte få bostadstillägg om 

Ta reda på om du kan få allmänt bostadsbidrag

Om du inte kan få studiestödets bostadstillägg lönar det sig för dig att ta reda på om du kan få allmänt bostadsbidrag. Du kan beviljas allmänt bostadsbidrag till exempel i följande situationer:

Hur mycket kan du få i bostadstillägg?

Bostadstilläggets belopp beror på den kommun du bor i och på dina boendeutgifter. Bostadstilläggets belopp påverkas också av om du till exempel bor i en bostad som du hyr av din förälder eller som ägs av din förälder, utomlands eller i läroanstaltens elevhem. Dina föräldrars eller din partners inkomster inverkar inte på bostadstilläggets belopp.

Nedan finns exempel på hur mycket bostadstillägg du högst kan få. Det är också möjligt att du beviljas ett mindre belopp av bostadstillägg än i exemplen.

Bostadstilläggets maximibelopp beroende på kommun
296, 248 eller 216 euro/månad
Bostadstilläggets maximibelopp om du bor i en bostad som ägs av din förälder
83 euro/månad

Bostadstilläggets belopp och godtagbara boendeutgifter i olika kommuner

Bostadstilläggets belopp är 80 % av dina godtagbara boendeutgifter. Om dina boendeutgifter överskrider maximibeloppet för godtagbara boendeutgifter betalar du den överstigande delen själv. Om dina boendeutgifter är mindre än maximibeloppet för godtagbara boendeutgifter får du ett bostadstillägg som motsvarar 80 % av dina boendeutgifter.

Som boendeutgifter godkänns högst 370 euro/månad. Bostadstilläggets andel är 80 %. Du kan alltså få högst 296 euro/månad i bostadstillägg.

Som boendeutgifter godkänns högst 310 euro/månad. Bostadstilläggets andel är 80 %. Du kan alltså få högst 248 euro/månad i bostadstillägg.

Som boendeutgifter godkänns högst 270 euro/månad. Bostadstilläggets andel är 80 %. Du kan alltså få högst 216 euro/månad i bostadstillägg.

 

Vilka boendeutgifter är godtagbara?

Godtagbara boendeutgifter är 

  • hyra eller bruksvederlag för bostadsrättsbostad 
  • fasta avgifter för vatten, el och möbler. 

Avgifter som bestäms efter förbrukning (t.ex. vattenavgiftsförskott eller uppvärmningskostnader) är inte godtagbara boendeutgifter i fråga om bostadstillägg. Avgifter för bastu, internet, bilplats eller andra separata avgifter godkänns inte heller. 

När boendeutgifterna överskrider godtagbart belopp

Ada betalar 650 euro/månad för sin hyresbostad i Helsingfors. Enligt boendekommun godkänns 370 euro/månad som hennes boendeutgifter. 

Ada får 296 euro/månad i bostadstillägg. Hon måste således betala den överstigande delen av hyran själv, dvs. 354 euro/månad (650 euro – 296 euro = 354 euro).

Bostadstilläggets belopp när alla boende är studerande 

William bor i Helsingfors tillsammans med två rumskamrater. Hyran för bostaden är 900 euro/månad, så var och en betalar 300 euro/månad. Bostadstilläggets belopp är 80 % av hyran, så var och en får 240 euro/månad i bostadstillägg.

Bostadstilläggets belopp när alla boende inte är studerande

Lotta och Peik bor i Tammerfors. Lotta studerar men Peik är för närvarande arbetslös. Hyran för bostaden är 580 euro/månad. 

Lotta ansöker om bostadstillägg, och hälften av hyran, dvs. 290 euro/månad, beaktas som hennes boendeutgifter. Bostadstilläggets belopp är 80 % av detta, dvs. 232 euro/månad. Peik ansöker om allmänt bostadsbidrag för sin andel av hyran.

När betalas bostadstillägget ut?

Du får bostadstillägget och studiepenningen in på ditt konto samtidigt. FPA betalar ut bostadstillägget till ditt konto den 1 dagen i varje månad eller därpå följande bankdag (?). Om den 1 dagen i månaden är t.ex. en lördag får du pengarna på måndag. 

Vi betalar bostadstillägget direkt till dig och inte till exempelvis hyresvärden.

FPA meddelar inkomstregistret uppgifterna om utbetalt bostadstillägg inom fem dagar från utbetalningsdagen.

Så här ansöker du om bostadstillägg

Du kan ansöka om bostadstillägg i MittFPA tidigast i juni och det beviljas tidigast från 1.8.2025.

  1. Du kan ansöka om studiestödets bostadstillägg när du har tagit emot din studieplats och vet var du kommer att bo under studietiden. FPA får uppgift om dem som har tagit emot en studieplats automatiskt från de läroanstalter som är med i den gemensamma antagningen.
  2. Om du ännu inte har studiestöd ska du först ansöka om det i MittFPA.
  3. Fyll i ansökan om bostadstillägg i MittFPA efter att du först har ansökt om studiestöd eller om du redan har studiestöd. Ansökan finns i MittFPA under Gör ansökan – Studier. Du kan ansöka om bostadstillägg genast efter att du ansökt om studiestöd. Du behöver inte vänta på ett beslut om studiestöd.
  4. Fotografera eller skanna bilagorna och skicka in dem i MittFPA.
  5. I MittFPA kan du se om din ansökan har avgjorts, hur stort belopp du får och när det betalas ut. Där visas också påminnelser ifall bilagor saknas. Du får också ett beslut hem till dig per post om du inte har avstått från papperspost. Om du är under 18 år skickar FPA beslutet även till din vårdnadshavare för kännedom.

Om du inte kan använda MittFPA kan du skicka in din ansökan per post. Spara ansökningsblanketten eller meddelandet om förändringar på din dator eller mobila enhet och fyll sedan i den. Skriv ut blanketten och skicka den och bilagorna till Folkpensionsanstalten, PB 10, 00056 FPA.

Ansöknings- och anmälningsblanketter:

Om du är under 18 år kan du själv ansöka om bostadstillägg i MittFPA eller på en blankett (pdf). Du kan också fylla i och underteckna blanketten tillsammans med din vårdnadshavare. Din vårdnadshavare kan dock inte lämna ansökan för dig i MittFPA. 

Också som minderårig kan du få egna nätbankskoder eller ett mobilcertifikat för att logga in i MittFPA. Kom överens om detta med din vårdnadshavare och med banken eller telefonoperatören.

Om du är en EU-medborgare och inte har finska nätbankskoder kan du använda eIDAS-identifiering när du kontaktar FPA. Läs närmare om hur EU-medborgare kan identifiera sig och sköta ärenden på nätet.

Kom ihåg följande när du ansöker om bostadstillägg

Ansök om bostadstillägg när du har tagit emot din studieplats och vet var du kommer att bo under studietiden. Då går det enklare att lämna ansökan och du får beslutet snabbare. FPA får uppgift om dem som har tagit emot en studieplats automatiskt från de läroanstalter som är med i den gemensamma antagningen.

Ansök om bostadstillägg för hela studietiden på en gång. Då fortsätter utbetalningen automatiskt efter t.ex. sommaruppehåll.

Du kan få bostadstillägg tidigast från början av den månad då din ansökan inkommit till FPA. Ansökan ska vara framme hos FPA senast den sista dagen i månaden. En ansökan som skickats via MittFPA är framme samma dag som den har skickats. Om du skickar en pappersblankett per post ska du beakta att det ofta tar några dagar innan den kommer fram till FPA.

När du ansöker om bostadstillägg ska du bifoga en kopia av hyres- eller bostadsrättsavtalet. Om du redan tidigare har lämnat in en kopia av hyresavtalet behöver du inte göra det på nytt. Hyresavtal behövs inte om vi får uppgifterna om hyresavtalet direkt från din hyresvärd.

Fotografera eller skanna bilagorna och skicka in dem i MittFPA. Till exempel en tydlig bild som du har tagit med telefonen duger som bilaga.

Dina inkomster inverkar på hur många månader per år du kan få bostadstillägg. För bostadstillägget gäller samma inkomstgränser som för det övriga studiestödet. Bostadstillägget räknas dock inte som inkomst.

Du måste själv se till att dina inkomster inte överskrider årsinkomstgränsen. Om årsinkomstgränsen överskrids måste du återbetala både studiepenning och bostadstillägg till FPA. Läs mer om inkomstkontroll. 

Bostadstillägget är en skattefri inkomst, så du betalar ingen skatt på det.

Särskilda situationer när du har bostadstillägg

Om du bor på hyra med din partner är din andel alltid hälften av hela bostadens boendeutgifter. Om du och din partner har separata hyresavtal räknas era boendeutgifter ihop och delas sedan lika mellan er.

Om du bor i delad lägenhet med en eller flera andra personer och ni har separata hyresavtal, fastställs boendeutgifterna utifrån respektive avtal. 

Om ni har ett gemensamt hyresavtal fördelas boendeutgifterna i regel jämnt mellan hyresgästerna. Om ni har ett gemensamt hyresavtal men ni förfogar över olika antal rum eller om rummen är mycket olika stora kan boendeutgifterna fördelas också på annat sätt. 

Om du bor som underhyresgäst i en delad lägenhet bestäms beloppet av bostadstillägget utifrån underhyresavtalet. Om du har en underhyresgäst dras de boendekostnader som underhyresgästen betalar till dig av från dina boendeutgifter.

Var och en av er som bor tillsammans och är studerande ska ansöka om bostadstillägg separat.

Om du får bostadstillägg under ett läsår och fortsätter studera efter ferien kan du inte få allmänt bostadsbidrag under ferietiden.

Du kan få studiestöd, och således också bostadstillägg, om du studerar under ferier. Eftersom sommarstudiestödet minskar antalet studiestödsmånader och påverkar dina årsinkomstgränser, ska du helst ansöka om både studiepenning, studielån och bostadstillägg som sommarstudiestöd. Det lönar sig inte att ansöka om enbart bostadstillägg som studiestöd för sommaren. 

Läs mer om sommarstudiestöd. 

Bostadstillägg under sommaren

Venla studerar vid en yrkeshögskola och får studiestöd från september till maj. Hon studerar inte under sommaren, utan studierna fortsätter igen i september. Eftersom hon fortsätter studera efter sommaren får hon inte bostadstillägg i juni–augusti och kan inte heller få allmänt bostadsbidrag.

Följande sommar tar Venla några kurser och tentamina som ingår i hennes yrkeshögskoleexamen och ansöker om sommarstudiestöd för juni–augusti. Hon beviljas sommarstudiestödet för de månader som hon ansökte om och får således också bostadstillägg för sommarmånaderna. 

Studiestödet i juni–augusti minskar antalet stödmånader som Venla har till sitt förfogande med tre månader. Venlas inkomstgräns det här året beräknas enligt 12 studiestödsmånader.

Om du blir tvungen att annullera eller återbetala studiestöd till exempel för att höja din årsinkomstgräns, måste du också annullera eller återbetala bostadstillägg. Du kan inte få allmänt bostadsbidrag för de månader för vilka du annullerar studiestöd.

Om du inte kan få studiestöd kan du inte heller beviljas bostadstillägg. Du kan inte få studiestöd till exempel om du

I sådana här situationer kan du dock ansöka om allmänt bostadsbidrag.

Om du bor i en bostad som ägs av din förälder eller som du hyr av din förälder kan du få högst 83 euro/månad i bostadstillägg. 

Du kan få bostadstillägg för en bostad som ägs av din förälder bara i det fall att du har ett hyresavtal för bostaden. Hyresavtalet kan ha ingåtts direkt med din förälder eller via någon annan aktör. Utan hyresavtal kan du inte få bostadstillägg.

Bostaden ägs av din förälder om förälderns ägarandel av bostaden är minst 50 %, antingen direkt eller genom ett bolag. Bostaden betraktas vara din förälders bostad också om den ägs av ett dödsbo där din förälders del är minst hälften.

I samband med bostadstillägget betraktas biologiska föräldrar och adoptivföräldrar som föräldrar. Till exempel far- eller morföräldrar eller en förälders partner är inte föräldrar.

Om du är under 17 år kan du få bostadstillägg även om du ännu inte får studiepenning. Dina föräldrars inkomster inverkar inte på bostadstilläggets belopp.

Om du eller din partner har ett barn som bor i samma bostad som du får du oftast inte studiestödets bostadstillägg. Då lönar det sig för dig att ansöka om allmänt bostadsbidrag.

Du kan dock få bostadstillägg om alla följande villkor uppfylls:

  • Du bor tillsammans med ditt eller din partners barn i en bostad som du har hyrt på grund av dina studier.
  • Bostaden som du hyr ligger på en annan ort än din familjs stadigvarande bostad.
  • Någon av familjemedlemmarna, t.ex. din partner, bor i familjens stadigvarande bostad under din studietid.

Om hela din familj bor i samma bostad kan du inte få bostadstillägg. Då kan ni som familj ansöka om allmänt bostadsbidrag.

Du kan emellertid få bostadstillägg om du studerar utomlands och bor i samma bostad med ditt eller din partners barn.

Om din partner får bostadsbidrag för pensionstagare kan du i regel inte få studiestödets bostadstillägg. Du kan dock få bostadstillägg om alla följande villkor uppfylls:

  • Du bor i en bostad som du har hyrt på grund av dina studier.
  • Bostaden som du hyr ligger på en annan ort än din familjs stadigvarande bostad.
  • Din partner bor i familjens stadigvarande bostad under dina studier.

Om du studerar och bor utomlands på grund av dina studier kan du få sammanlagt 210 euro/månad i bostadstillägg. Du kan inte få bostadstillägg för en bostad i Finland för samma tid. 

Om du bor utomlands men studerar vid en finländsk läroanstalt kan du få högst 216 euro/månad i bostadstillägg.

Om du bor i Finland men studerar vid en utländsk läroanstalt kan du få bostadstillägg enligt din boendekommun.

Om du genomför en avgiftsbelagd utbildning vid en folkhögskola, ett idrottsutbildningscenter eller Sameområdets utbildningscentral och bor i läroanstaltens elevhem, kan du få 88,87 euro/månad i bostadstillägg. Om du bor på ett elevhem kan du inte få bostadstillägg för en annan bostad. 

Om du ännu inte får studiestöd kan du ansöka om bostadstillägg och annat studiestöd med ansökan om studiestöd. Du behöver inte fylla i ansökan om bostadstillägg separat.

Om du bor eller skulle kunna bo avgifstfritt på din läroanstalts elevhem kan du i regel inte få bostadstillägg för en hyresbostad. 

Du kan emellertid få bostadstillägg om du inte får bo på elevhemmet under veckosluten, de lov som infaller under terminerna eller under perioder av inlärning i arbetet på arbetsplatsen. Du kan bo på elevhemmet under studiedagarna även om du får bostadstillägg för din hyresbostad. Elevhemsavgifterna godkänns inte som boendeutgifter.

Om du studerar vid Försvarshögskolan, Gräns- och sjöbevakningsskolan eller Lieksan kristillinen opisto kan du få bostadstillägg bara i undantagsfall. Kontakta oss då genom att ringa vår kundtjänst

Om du bor och studerar på Åland kan du från 1.8.2025 få bostadstillägg på samma sätt som de som studerar i Finland. Om du redan får bostadstillägg kontrollerar vi dess belopp automatiskt och vi skickar dig ett nytt beslut. Om du ännu inte har studiestöd ska du först ansöka om studiestöd och efter det om bostadstillägg.

Du kan få bostadstillägg om du under dina studier blir tvungen att bo tillfälligt till exempel på hotell, på en semesterstuga eller i gemensam inkvartering. Bostadstillägg för tillfällig bostad beviljas för högst en termin.

Om du flyttar och inte kan få bostadstillägg för din nya bostad och du har fortfarande boendekostnader för din tidigare bostad, kan du få bostadstillägg för din tidigare bostad. Flytten kan vara tillfällig eller stadigvarande. 

Bostadstillägg för den tidigare bostaden beviljas för högst tre månader, men bara i det fall att du redan tidigare beviljats bostadstillägg för den tiden. Du kan dock inte få bostadstillägg för den tidigare bostaden till exempel som en del av sommarstudiestödet.

Bostadstillägg för en tidigare bostad

Oscar bor på egen hand och får bostadstillägg för sin bostad. Han inleder arbetspraktik på den ort där hans föräldrar bor. Under praktikperioden januari–mars bor han hos sina föräldrar och kan inte få bostadstillägg för deras bostad. 

När Oscar lämnar ett meddelande om ändring gällande studiestödet och anger att han fortfarande betalar hyran för sin egen bostad själv, kan han få bostadstillägg för den i högst tre månader. Om Oscars arbetspraktik äger rum på sommaren kan han inte få bostadstillägg för sin egen bostad.

Du kan få bostadstillägg för en tidigare bostad också om du flyttar till en ägarbostad, och hyresavtalet för den tidigare bostaden går ut först efter att du flyttat. Ange det här i meddelandet om ändring gällande studiestödet.

Meddela förändringar som inverkar på bostadstillägget

Kom ihåg att meddela FPA om ändringar i din livssituation, så att vi kan betala ut stödet till rätt belopp.

Meddela förändringar.

När du flyttar kom ihåg att meddela din nya adress också Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata (mbd.fi).

Senast ändrad 28.4.2025