Kaksinkertainen lapsilisä maksetaan joulukuussa | KelaSiirry sisältöön
Tiedote

Kaksinkertainen lapsilisä maksetaan joulukuussa

Julkaistu 24.11.2022

Eduskunta hyväksyi lakiesityksen, jonka mukaan lapsilisät maksetaan joulukuussa 2022 kaksinkertaisena. Jos perhe saa myös toimeentulotukea, ylimääräinen lapsilisä ei vaikuta toimeentulotuen määrään. 

Lapsilisälakiin ja toimeentulotuesta annettuun lakiin on päätetty tehdä väliaikainen muutos. Lainmuutoksen tavoitteena on lisätä lapsiperheiden ostovoimaa hintojen noustessa. Muutos on yksi vuoden 2023 budjettiriihessä sovituista toimenpiteistä kansalaisten ostovoiman tukemiseksi.

Kela maksaa lapsilisät joulukuussa kaksinkertaisena. Lapsilisää maksetaan jokaisesta Suomessa vakituisesti asuvasta alle 17-vuotiaasta lapsesta. Lapsilisän määrä kasvaa lapsiluvun mukaan. Tämä ei edellytä yhteydenottoa Kelaan eikä erillistä hakemusta. Katso lapsilisän ja yksinhuoltajakorotuksen määrät Kelan verkkosivuilla.

Esimerkiksi kahdesta lapsesta maksettavat lapsilisät ovat yhteensä 199,72 e/kk. Kahden vanhemman taloudessa kaksinkertainen lapsilisä merkitsee 199,72 euron lisätuloa, yhden vanhemman taloudessa lisäys olisi 326,32 euroa. Näin ollen kahden lapsen lapsilisät joulukuussa ovat kahden vanhemman perheessä yhteensä 399,44 euroa ja yhden vanhemman perheessä 652,64 euroa.

Lapsilisä on verotonta tuloa, eivätkä omaisuus ja tulot vaikuta sen määrään. Lapsilisän määrää ei ole sidottu kansaneläkeindeksiin. 

Normaalisti lapsilisä on tuloa, joka otetaan huomioon toimeentulotukea myönnettäessä. Esimerkiksi marraskuussa 2021 lapsilisää sai noin 15 % toimeentulotuen saajista. Joulukuussa maksettava ylimääräinen lapsilisä on etuoikeutettua tuloa. Jos perhe saa toimeentulotukea, tämä ylimääräinen rahasuoritus ei vaikuta toimeentulotukeen, eikä edellytä ylimääräisiä toimenpiteitä toimeentulotuen osalta.

Kaksinkertainen lapsilisä maksetaan saajille joulukuun lapsilisien normaalina maksupäivänä, joka on tänä vuonna perjantai 23. joulukuuta. Määrät eivät vielä ole nähtävissä OmaKelassa. Alla olevasta taulukosta näet lapsilisän määrän lapsiluvun mukaan.

"Lapsilisän korotus joulukuulta 2022 ja lapsilisän määrä yhteensä joulukuulta 2022 lapsiluvun mukaan."
Lisätietoja asiakkaille

Eduskunta hyväksyi lain ylimääräisestä lapsilisästä joulukuussa (eduskunta.fi)

Tiedotetta muokattu 28.11.2022. Tiedotteeseen lisätty tieto: Määrät eivät vielä ole nähtävissä OmaKelassa. Alla olevasta taulukosta näet lapsilisän määrän lapsiluvun mukaan.

Sivu päivitetty 1.12.2022