Etuusehdotusta pitäisi valmistella seuraavalla hallituskaudella, esittävät Kela ja SOSTE | KelaSiirry sisältöön
Tiedote

Etuusehdotusta pitäisi valmistella seuraavalla hallituskaudella, esittävät Kela ja SOSTE

Julkaistu 13.4.2023

Etuusehdotus olisi Kelan ja SOSTEn mielestä hyvä ottaa käyttöön, jotta ihmiset saisivat tarvitsemansa avun nykyistä helpommin.

Monimutkaisessa sosiaaliturvajärjestelmässä tuen hakeminen voi olla vaikeaa. Siksi kaikki eivät saa sitä apua, johon heillä olisi oikeus. Jo valmiiksi vaikeassa tilanteessa olevan ihmisen hätä voi pahentua, jos etuuksia jää hakematta. Ongelmien syveneminen tulee yhteiskunnalle taloudellisesti kalliimmaksi kuin se, että niihin päästäisiin puuttumaan ajoissa.

Etuusehdotus vähentäisi etuuksien alikäyttöä

Kela ja SOSTE toivovat, että etuusehdotuksen valmistelu etenee seuraavalla hallituskaudella. Etuusehdotus vähentäisi etuuksien alikäyttöä ja helpottaisi ihmisten asioimista. Etuusehdotuksen käyttöönotto tukisi myös sosiaaliturvakomitean tavoitetta sosiaaliturvan monimutkaisuuden vähentämisestä.

Kehitystyö voitaisiin aloittaa Kelan myöntämistä etuuksista.

– Etuusehdotus voisi olla yksi tapa vähentää ihmisten kokemaa monimutkaisuutta, kun järjestelmästä ei tarvitse tietää niin paljon, jotta voi saada itselle kuuluvat etuudet, sanoo Kelan johtava asiantuntija Teija Hautera Sosiaalivakuutus-verkkomedian artikkelissa.

Mikä on etuusehdotus?

Etuusehdotuksesta puhuttaessa voidaan tarkoittaa monenlaisia ratkaisuja. Yksi ratkaisu voisi olla sosiaaliturvajärjestelmän kehittäminen niin, että ihminen saisi helpommin haettavakseen kaikki ne etuudet, joihin hän on oikeutettu. Hänen ei tarvitsisi itse selvittää sosiaaliturvan koukeroita, vaan riittäisi, että hän kertoisi tuen tarpeestaan missä tahansa Kelan palvelukanavassa.

Sen jälkeen Kelassa laadittaisiin annettujen tietojen ja rekisteritietojen perusteella etuusehdotus kaikista niistä etuuksista, joihin hän voisi olla oikeutettu. Käsittelyssä hyödynnettäisiin kaikki asian kannalta oleellinen jo olemassa oleva tieto, jotta ihminen ei joutuisi toimittamaan samoja tietoja moneen kertaan.

Etuusehdotusta voitaisiin myös kehittää päätösehdotukseksi. Silloin ihmisen itsensä pitäisi vain tarkistaa ja hyväksyä ehdotus, jotta päätös tulisi voimaan.

Kelan etuudet linkittyvät muun muassa työllisyyspalveluihin sekä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin. Jotta ihminen saisi parhaan mahdollisen avun, etuusehdotukseen olisi hyvä saada etuuksien lisäksi myös tieto niistä palveluista, joita hän saattaisi tilanteessaan tarvita.

– Etuuksia tarvitsevat ihmiset ovat usein haavoittuvassa elämäntilanteessa. Silloin etuusasioihin perehtyminen ja tukien hakeminen voi olla ylivoimaista. Etuusehdotus helpottaisi asioimista, kun ihmiselle kuuluvat etuudet hoidettaisiin mahdollisimman vähällä byrokratialla kerralla kuntoon, muistuttaa SOSTEn erityisasiantuntija Anna Järvinen

Sivu päivitetty 13.4.2023