Kela hakee palveluntuottajia tuki- ja liikuntaelinsairauksien etäkuntoutukseen | KelaSiirry sisältöön
Tiedote

Kela hakee palveluntuottajia tuki- ja liikuntaelinsairauksien etäkuntoutukseen

Julkaistu 22.5.2023

Syyskuussa 2024 alkaa tuki- ja liikuntaelinsairauksia sairastaville suunnattu kuntoutuskurssi, joka järjestetään kokonaan etäkuntoutuksena. Palveluntuottajien hankinta on parhaillaan käynnissä. Ennen kuntoutuksen alkamista palveluntuottajat osallistuvat yhteiskehittämiseen, joka tukee uuden palvelun käynnistämistä.

Tuki- ja liikuntaelinsairauksia sairastavien tules-etäkuntoutuskurssi on Kelan ensimmäinen moniammatillinen kuntoutuspalvelu, joka järjestetään kokonaan etäkuntoutuksena. Etäkuntoutus tarkoittaa, että kuntoutus järjestetään kuvapuheluina sekä verkkokuntoutuksena, johon voi osallistua omaan tahtiin.  Kuntoutukseen ei sisälly kasvokkaisia tapaamisia. Kursseja aletaan järjestää 1.9.2024 alkaen. 

Kela hankkii parhaillaan tules-etäkuntoutuskurssien palveluntuottajia tarjouskilpailulla. Hankintailmoitus on julkaistu Hilmassa (hankintailmoitukset.fi), ja tarjousmateriaali kokonaisuudessaan on saatavilla Tarjouspalvelussa (tarjouspalvelu.fi).

– Palveluntuottajana toimiminen edellyttää vahvaa kokemusta tules-kuntoutuksesta. Lisäksi henkilöstöllä täytyy olla jonkin verran kokemusta etäkuntoutuksesta, kertoo suunnittelija Merja Pouttu, joka vastaa tules-kurssien palvelumuotoilusta.

– Toivomme, että saamme tarjouksia myös niiltä palveluntuottajilta, jotka eivät ole aikaisemmin järjestäneet Kelan kuntoutusta. Palveluntuottajaksi on nyt aiempaa helpompi lähteä, koska etäkuntoutuksessa ei ole perinteisistä tilavaatimuksia. 

Etäkuntoutuskurssien rinnalla Kela järjestää edelleen tules-kursseja myös kasvokkain palveluntuottajien toimitiloissa.

Palveluntuottajat mukaan yhteiskehittämiseen

Kela käynnisti viime vuonna TULES kuntoon -projektin, jossa edistetään etäkuntoutuksen hyödyntämistä ja varmistetaan etäkuntoutuksen laatua. Projekti tukee palveluntuottajia niiden valmistautuessa tules-etäkuntoutuskurssien toteuttamiseen. Myös palveluntuottajat osallistuvat kehittämistyöhön. 

– Kehittäminen toteutetaan palveluntuottajien yhteiskehittämisenä siten, että jokaiselta palveluntuottajalta osallistuu työpari palvelun kehittämiseen. Yhteiskehittäminen auttaa uuden palvelun käynnistämisessä, kun jokaisen palveluntuottajan ei tarvitse valmistautua tules-etäkuntoutuskursseihin yksin, kertoo projektipäällikkö Johanna Rouvinen.

– Uskomme, että jatkossa monelle asiakkaallemme tules-etäkuntoutus on hyvä vaihtoehto perinteiselle kasvokkaiselle kuntoutukselle. Myös aiemmat kokemukset tules-kuntoutuksesta ja fysioterapiasta etänä ovat olleet pääosin myönteisiä. 

Lue lisää

TULES kuntoon -projekti 2022–2024 

Sivu päivitetty 22.5.2023