Kela lähettää päätöksen entistä useammin paperittomasti – merkittäviä säästöjä lähivuosina | KelaSiirry sisältöön
Tiedote

Kela lähettää päätöksen entistä useammin paperittomasti – merkittäviä säästöjä lähivuosina

Julkaistu 5.10.2022

Asiakkaat voivat jatkossa saada päätöksen aikaisempaa useammasta Kelan etuudesta paperittomasti. Ensi vuoden aikana paperittomuudella tavoitellaan lähes 3 miljoonan euron säästöjä.

Kelan asiakas on voinut jo pidemmän aikaa valita, että hän saa pelkästään sähköisesti kaikki ne asiakirjat, jotka on mahdollista näin toimittaa. Paperipostista luopuminen on aina asiakkaan oma valinta. Valinnan voi tehdä OmaKela-palvelussa.

– Henkilöasiakas on voinut jo muutaman vuoden ajan valita, että hän saa muun muassa sairauspäivärahan päätökset ja toimeentulotuen ilmoitukset laskujen maksamisesta paperittomasti eli ainoastaan verkossa. Juuri uudistetut vanhempainrahat tulivat paperittomuuden piiriin elokuussa, ja nyt mukaan on saatu loput perhe-etuudet sekä sotilasavustus, kertoo päätuoteomistaja Anu Lantonen.

Ensi vuoden alkupuolella paperittomuus laajenee kattamaan kaikki perustoimeentulotuen asiakirjat. Loppuvuoden 2023 aikana paperittomuus laajenee edelleen ja useimpien Kelan etuuksien päätökset ja muut asiakirjat voi halutessaan saada vain sähköisesti.

>> Katso täältä, mitkä päätökset ja asiakirjat voit jo saada paperittomana: Päätökset ja asiakirjat OmaKelassa

Asiakirjat ovat tallessa samassa paikassa

Jos asiakas on halunnut saada päätöksensä vain verkossa, hänelle lähetetään sähköposti tai tekstiviesti, kun päätös on luettavissa OmaKelassa. OmaKelan uudella Päätökset ja muut asiakirjasi -sivulla asiakas voi katsella Kelan lähettämiä asiakirjoja, kuten päätöksiä ja kirjeitä. 

Asiakirjat ovat nähtävillä kuluvan ja kahden edellisen vuoden ajalta. Osaa asiakirjoista voi tarkastella selaimessa, ja osa on vain pdf-muodossa. Näkymää voi suodattaa, ja sivulla ovat myös ne päätökset, jotka asiakas on saanut postitse. 

Kun asiakas asioi toisen henkilön puolesta OmaKelassa, hän ei voi lukea kaikkia toisen henkilön saamia päätöksiä ja muita asiakirjoja. Tämä johtuu tietosuojasta: asiakirjat voivat sisältää muidenkin henkilötietoja kuin vain hänen, jonka puolesta asioidaan.

Tavoitteena suuret säästöt

Kela postittaa tällä hetkellä n. 14 miljoonaa kirjettä vuodessa. Paperittomuudella tavoitellaan lähivuosina suuria säästöjä niin ympäristön kuin taloudenkin näkökulmasta.

Vuoden 2023 aikana Kelan tavoitteena on säästää vähenevien tulostus- ja postituskulujen myötä yhteensä lähes 3 miljoonaa euroa. Seuraavina vuosina paperittomuuden odotetaan edelleen laajenevan. On arvioitu, että säästöjä saavutetaan vuonna 2024 jo reilut 4,5 miljoonaa euroa.

Toimi näin, jos haluat antaa Kelalle luvan toimittaa päätöksen pelkästään verkossa:

  1. Kirjaudu OmaKelaan kela.fin etusivun linkistä.
  2. Siirry sivulle Päivitä omia tietojasi.
  3. Valitse Luovu paperipostista.
  4. Valitse, että haluat luopua paperipostista. Huomaathan, että paperipostista luopuminen edellyttää, että annat luvan viestien lähettämiseen kohdassa Viestit OmaKelaan. Tässä kohdassa voit valita, haluatko tiedon uudesta asiakirjasta sähköpostilla vai tekstiviestillä.
  5. Tallenna muutokset.

Lue lisää:

Sivu päivitetty 5.10.2022