Kelan tietotilinpäätös 2023 on julkaistu | KelaSiirry sisältöön
Tiedote

Kelan tietotilinpäätös 2023 on julkaistu

Julkaistu 24.4.2024

Tietotilinpäätös kokoaa Kelan tietotoiminnan helposti hahmotettavaan muotoon ja kertoo tapausesimerkkien kautta, miten Kela hyödyntää ja jalostaa tietoa.

Kelassa käsitellään joka päivä tietoa niin sosiaaliturvan toimeenpanossa kuin Kanta-palveluita tuotettaessa. Kela myös vastaanottaa, luovuttaa ja hyödyntää tietoa sekä tuottaa tutkimuksia, tilastoja, aineistoja ja avointa dataa.

Vuosittain julkaistavalla tietotilinpäätöksellä Kela haluaa kuvata tietotoimintaansa avoimesti ja helposti hahmotettavassa muodossa.

–Tietotilinpäätös kuvaa Kelan strategian toteuttamista Kelassa tuotettavan tiedon, tietovarantojen, tiedonvaihdon ja Kanta-palveluiden näkökulmista. Tietotilinpäätös avaa tietoa ja sen hyödyntämistä entistä näkyvämmäksi, sanoo Kelan Tietopalvelut-yksikön johtaja Arto Vuori.

Tänä vuonna tietotilinpäätös kuvaa Kelan toimintaa erityisesti käytännön esimerkkien kautta. Kerromme muun muassa Kelan tutkimuksen tekemistä selvityksistä ja hankkeista, tilastoinnin pitkistä aikasarjoista, Kelan tietoihin perustuvasta diabeteksen laaturekisteristä, tuottamiemme Kanta-palvelujen kehittymisestä sekä tavoista, joilla hallitsemme tietoa toiminnassamme ja johdamme tiedolla.

Julkaisusta löytyvät myös tunnusluvut, jotka piirtävät kuvaa Kelan tietotoiminnan monipuolisuudesta, merkityksestä ja volyymeista. Tietotilinpäätös avaa Kelan vastuullista ja turvallista tietojen käsittelyä ja hyödyntämistä koskevat keskeiset periaatteet ja käytännöt.

Tiedon saatavuuden parantaminen ja tiedolla vaikuttaminen on yksi Kelan strategisista tavoitteista.

– Lainsäädäntöä tulisi edelleen kehittää mahdollistamaan Kelalle nykyistä paremmat edellytykset tarjota ja jalostaa tietoa esimerkiksi työllisyysviranomaisten tai hyvinvointialueiden käyttöön, Vuori sanoo. 

Kela julkaisi vuonna 2024 tietotilinpäätöksen kolmannen kerran.

Lue lisää

Kelan tietotilinpäätös 2023 

Sivu päivitetty 24.4.2024