Lapsen kesäajan hoitojärjestelyjen muutoksista ilmoitettava Kelaan, jos perhe saa yksityisen hoidon tukea | KelaSiirry sisältöön
Tiedote

Lapsen kesäajan hoitojärjestelyjen muutoksista ilmoitettava Kelaan, jos perhe saa yksityisen hoidon tukea

Julkaistu 11.4.2024

Yksityisen hoidon tukea saavien perheiden on ilmoitettava Kelaan, jos lapsen hoitojärjestelyt muuttuvat kesällä tai alkusyksystä. Hoitojärjestelyjen muutokset voivat vaikuttaa yksityisen hoidon tukeen. Ilmoituksen voi tehdä helposti OmaKelassa.

Ilmoitus lapsen hoitojärjestelyistä kesän ajalta kannattaa tehdä niin pian kuin mahdollista, jotta Kela ei maksa tukea liikaa. Tavallisia muutoksia hoitojärjestelyissä kesällä ja alkusyksystä ovat

•    muutokset lapsen hoitoajassa
•    muutokset hoitomaksun määrässä
•    hoitopaikan tai hoitajan vaihtuminen
•    kunnallisen varhaiskasvatuksen aloittaminen
•    esikoulun aloittaminen.

Jos hoitojärjestelyt kesällä tai alkusyksystä eivät muutu millään tavalla, ilmoitusta ei tarvitse tehdä. Ilmoitusta ei myöskään tarvita, jos lapsi on kunnallisessa varhaiskasvatuksessa tai jos perhe saa kotihoidon tukea.

Kela maksaa yksityisen hoidon tukea hoitosopimuksen perusteella ja enintään sovitun hoitomaksun verran. Tuki maksetaan aina suoraan varhaiskasvatuksen tuottajalle.

Jos lapsen hoitoaika muuttuu tai lapsi on väliaikaisesti poissa hoidosta, Kela voi jatkaa yksityisen hoidon tuen maksamista. Kokonaismaksusta voidaan vanhempien ja varhaiskasvatuksen tuottajan yhteisellä sopimuksella poistaa perheen maksama osuus muutoksen ajaksi. Vaikka perhe ei maksaisi hoitomaksua, voi Kelan varhaiskasvatuksen tuottajalle maksama tuki jatkua normaalisti.

Muutokset voi ilmoittaa helposti verkossa

Ilmoituksen voi tehdä lähettämällä viestin OmaKelassa. Palveluun kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Toinen vaihtoehto on ilmoittaa muutoksesta soittamalla lapsiperheiden vanhemmille tarkoitettuun palvelunumeroon 020 692 206.

Lue lisää

•    Yksityisen hoidon tuki

Sivu päivitetty 11.4.2024