Nuoren elo -kurssi: uusi mahdollisuus nuorten mielenterveyden tueksi | KelaSiirry sisältöön
Tiedote

Nuoren elo -kurssi: uusi mahdollisuus nuorten mielenterveyden tueksi

Julkaistu 12.2.2024

Nuorten mielenterveyden häiriöt ovat vakava huolenaihe yhteiskunnassamme, ja tarve mielenterveyden kuntoutukselle on suurempi kuin koskaan. Kela on kehittänyt nuorten tukemiseksi uuden, Nuoren elo -nimisen kuntoutuskurssin.

Nuorten mielenterveyden häiriöt ovat yleisiä. Tutkimusten mukaan noin 20–25 prosentilla nuorista on jokin mielenterveyden häiriö. Se voi ilmetä monin eri tavoin ja vaikuttaa nuoren koko elämään.

Kelan uusi Nuoren elo -kuntoutuskurssi tarjoaa tukea 16–29-vuotiaille nuorille, joilla on diagnosoitu lievä tai keskivaikea masennus tai ahdistuneisuushäiriö.

Kurssi on suunniteltu erityisesti niille nuorille, joiden mielenterveysongelmat rajoittavat työ- tai toimintakykyä ja joiden tavoitteena on mennä tai palata töihin tai opiskelemaan.

Suomenkielinen kurssi alkaa 1.4.2024 ja ruotsinkielinen kurssi alkaa 1.5.2024.

Yksilöllistä tukea ja vertaistukea

– Kurssin tavoitteena on tarjota nuorelle yksilöllistä ja ryhmämuotoista tukea ja ohjausta elämäntilanteeseen ja arjessa selviytymiseen. Tarkoitus on lisätä nuoren voimavaroja ja valmiuksia niin, että hän pystyy osallistumaan aktiivisesti elämään yhteiskunnassa. Kurssi tarjoaa myös turvallisen ja myötätuntoisen ympäristön, jossa nuori voi vapaasti ilmaista tunteitaan ja kertoa kokemuksistaan. Kursseilla nuoret tapaavat muita, jotka ovat samankaltaisessa elämäntilanteessa ja voivat saada ja antaa vertaistukea, suunnittelija Ville Räty kertoo.

Kurssi koostuu ryhmäkuntoutuksesta sekä yksilöllisistä tapaamisista ja keskusteluista kuntoutusasiantuntijoiden kanssa. Kurssin sisältö on monipuolinen ja joustava, ja se räätälöidään jokaisen osallistujan yksilöllisten tarpeiden ja tavoitteiden mukaan. Suomenkielinen kurssi toteutetaan osittain etäkuntoutuksena. Ruotsinkielinen kurssi järjestetään kokonaan etäkuntoutuksena. Kurssi toteutetaan 8 kuukauden aikana.

Kurssille voi hakea täyttämällä hakemuslomakkeen ja liittämällä mukaan lääkärin B-lausunnon, jossa suositellaan kuntoutusta. Lisätietoja kurssista ja kurssille hakemisesta on Kelan verkkosivuilla.

Lue lisää

Nuoren elo -kurssi (kela.fi)

Sivu päivitetty 6.3.2024