Osa koronan vuoksi sairausvakuutuslakiin tehdyistä väliaikaisista muutoksista jatkuu | KelaSiirry sisältöön
Tiedote

Osa koronan vuoksi sairausvakuutuslakiin tehdyistä väliaikaisista muutoksista jatkuu

Julkaistu 8.12.2022

Koronarokotukseen ja koronavirustestiin tehdyistä matkoista saa jatkossakin korvauksen. Myös yksityisessä terveydenhuollossa tehtävien PCR- ja antigeenitestien korvaaminen jatkuu.

Koronaepidemian vuoksi sairausvakuutuslakiin on tehty väliaikaisia muutoksia, joiden perusteella Kela on korvannut koronarokotukseen ja koronatestiin tehtyjä matkoja sekä yksityisessä terveydenhuollossa tehtyjä koronatestejä. Kela jatkaa niiden korvaamista 30.6.2023 asti. 

Matkat koronarokotukseen ja koronavirustestiin

Kela jatkaa koronarokotukseen ja koronatestiin tehtyjen matkojen kustannusten korvaamista 30.6.2023 asti.  Jos kyseessä on drive in -tyyppinen edestakainen matka testiin tai rokotukseen, matkasta peritään yksi omavastuu.  Muuten matkat korvataan samalla tavalla kuin muut terveydenhuollon palveluihin tehdyt matkat.

Matkat korvataan yleensä halvimman matkustustavan mukaan. Jos asiakas ei voi terveydentilansa vuoksi käyttää julkisia kulkuneuvoja tai niitä ei ole käytettävissä, hän voi saada korvauksen taksimatkasta.

Korvaus koronavirustutkimuksesta

Kela-korvaus yksityisessä terveydenhuollossa tehtävästä PCR-testistä on jatkossakin 100 euroa ja antigeenitestistä 36 euroa.  Korvausta maksetaan 30.6.2023 asti.

Vasta-ainetestejä tai muita koronatartunnan toteamiseksi tehtäviä tutkimuksia Kela ei korvaa enää 1.1.2023 alkaen.

Korvaus rokotustoimenpiteestä

Kela jatkaa koronarokotuksista syntyvien kustannusten korvaamista työnantajille 30.6.2023 saakka. Korvaus on 16 euroa rokotustoimenpidettä kohden. Rokotevalmisteista ei makseta korvauksia, koska ne ovat palveluntuottajalle maksuttomia.

Kunnat ja 1.1.2023 alkaen hyvinvointialueet vastaavat koronarokotusten järjestämisestä ja koordinoivat rokotusjärjestelyjä.

Sivu päivitetty 8.12.2022