Väliaikaiset sairausvakuutuslain muutokset jatkuvat vuoden loppuun | KelaSiirry sisältöön
Tiedote

Väliaikaiset sairausvakuutuslain muutokset jatkuvat vuoden loppuun

Julkaistu 23.6.2022

Muutokset koskevat tartuntatautipäivärahaa, koronarokotukseen ja koronavirustestiin tehtyjen matkojen korvaamista sekä koronarokotustoimenpiteen korvaamista. Korvaus yksityisessä terveydenhuollossa tehdystä koronavirustestistä on jatkossakin 100 euroa.

Koronaepidemian vuoksi sairausvakuutuslakiin on tehty väliaikaisia muutoksia. Niiden voimassaoloa jatketaan vuoden loppuun asti.  

Tartuntatautipäiväraha

Tartuntatautipäivärahan saaminen ei edellytä tartuntataudeista vastaavan lääkärin tekemää päätöstä. Tartuntatautipäivärahan myöntämiseen vaadittavasta selvityksestä säädetään valtioneuvoston asetuksessa, jonka voimassaoloa on myös tarkoitus jatkaa kesäkuun jälkeen. Asetuksen mukaan asiakkaalla voi olla oikeus tartuntatautipäivärahaan silloin, kun hänellä on julkisessa tai yksityisessä terveydenhuollossa työskentelevän lääkärin, sairaanhoitajan tai terveydenhoitajan laatima todistus luotettavasti todetusta koronavirustartunnasta sekä siitä, ettei ansiotyöhön osallistuminen ole suositeltavaa tartunnan leviämisriskin takia. Koronavirustartunnan luotettava toteaminen tarkoittaa laboratoriovarmistettua PCR- tai antigeenitestiä.

Alle 16-vuotiaan lapsen huoltaja voi saada tartuntatautipäivärahaa, jos lapsella on luotettavasti todettu koronavirustartunta eikä lapsen ole suositeltavaa mennä päivähoitoon tai kouluun tartunnan leviämisriskin vuoksi. Lisäksi edellytyksenä on, että huoltaja ei voi tämän vuoksi tehdä ansiotyötään.

Tartuntatautipäivärahaa voi saada myös kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaavan lääkärin tekemän päätöksen perusteella.

Tartuntatautipäivärahan hakuaika on 6 kuukautta, jos työstä poissaolo on alkanut 1.1.2022 tai sen jälkeen.

Matkat koronarokotukseen ja koronavirustestiin

Kela korvaa koronarokotukseen ja koronavirustestiin tehtyjen matkojen kustannuksia. Jos kyseessä on drive in -tyyppinen edestakainen matka testiin tai rokotukseen, matkasta peritään yksi omavastuu.  Muuten matkat korvataan samalla tavalla kuin muut terveydenhuollon palveluihin tehdyt matkat.

Matkat korvataan yleensä halvimman matkustustavan mukaan. Jos asiakas ei voi terveydentilansa vuoksi käyttää julkisia kulkuneuvoja tai niitä ei ole käytettävissä, hän voi saada korvauksen taksimatkasta.

Korvaus koronavirustutkimuksesta

Kela-korvaus yksityisessä terveydenhuollossa tehtävästä koronavirustutkimuksesta (PCR-tutkimus) on jatkossakin 100 euroa.  Ilman korotusta korvaus olisi 56 euroa. Korotettua korvausta maksetaan 31.12.2022 asti.

Korvaus rokotustoimenpiteestä

Kela jatkaa koronarokotuksista syntyvien kustannusten korvaamista työnantajille 31.12.2022 saakka. Korvaus on 16 euroa rokotustoimenpidettä kohden. Rokotevalmisteista ei makseta korvauksia, koska ne ovat palveluntuottajalle maksuttomia.

Käytännön rokotusjärjestelyjä koordinoivat sairaanhoitopiirit. Kunnat vastaavat rokotusten järjestämisestä alueellaan. Kunnat voivat tehdä rokottamisessa yhteistyötä yksityisten terveyspalveluntuottajien kanssa.

Sivu päivitetty 23.6.2022