Vuosiomavastuuta kannattaa seurata | KelaSiirry sisältöön
Artikkeli

Vuosiomavastuuta kannattaa seurata

Julkaistu 15.9.2023

Jos olet tänä vuonna ostanut paljon reseptilääkkeitä, kannattaa tarkistaa, millainen summa itse maksamistasi osuuksista on kertynyt. Lääkekorvausten omavastuut nollautuvat vuoden vaihteessa.

Henkilö istuu sohvalla läppärin ääressä.

Lääkekorvausten vuosiomavastuu ylittyi viime vuonna noin 280 000 henkilöllä, ja tänä vuonna se ylittyy yhä useammalla. Vuonna 2023 vuosiomavastuu on 592,16 euroa. Kun summa on tullut täyteen, maksat loppuvuoden ajan jokaisesta korvattavasta valmisteesta vain 2,50 euron omavastuun.

Jos vuosiomavastuusi ylittyy, apteekki saa siitä tiedon suoraan Kelasta. Voit myös itse seurata vuosiomavastuusi kertymistä OmaKelassa.

Huomaa, että vuosiomavastuu koskee kalenterivuotta, eli sen kertymä nollautuu vuoden vaihtuessa. Jos siis vuosiomavastuu on täyttynyt, kannattaa hyödyntää mahdollisuus lääkkeiden lisäkorvaukseen loppuvuoden aikana.

Muista myös, että lääkekorvauksissa on lisäksi alkuomavastuu. Se tarkoittaa, että maksat vuosittain lääkkeesi kokonaan itse 50 euroon asti, ja vasta sen jälkeen voit saada lääkekuluistasi Kela-korvausta.

Lue lisää lääkkeiden vuosiomavastuusta.

Sivu päivitetty 29.4.2024