Vuosiomavastuu eli lääkekatto | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Vuosiomavastuu eli lääkekatto

Vuosiomavastuu eli lääkekatto tarkoittaa summaa, jonka enintään maksat korvausjärjestelmään kuuluvista lääkkeistäsi yhden kalenterivuoden aikana (1. tammikuuta–31. joulukuuta). Vuonna 2024 vuosiomavastuu on 626,94 euroa.

Kun vuosiomavastuu on täyttynyt, sinulla on oikeus lisäkorvaukseen. Lisäkorvaus tarkoittaa sitä, että maksat loppuvuoden ajan lääkkeestä vain 2,50 euron omavastuun.

Jos sinulle määrätty lääke on kalliimpi kuin lääkkeen viitehinta ja kiellät lääkevaihdon, maksat omavastuun lisäksi viitehinnan ylittävän osuuden.

Apteekki saa Kelasta tiedon vuosiomavastuun täyttymisestä heti lääkeoston yhteydessä. Saat korvauksen lääkkeestäsi yleensä heti apteekissa sen jälkeen, kun alkuomavastuusi on täyttynyt.

Näin haet lääkekorvausta.

Vuosiomavastuun kertyminen

Vuosiomavastuuta kertyy lääkkeistä, jotka kuuluvat korvausjärjestelmään. Sitä kerryttää jo maksamasi alkuomavastuu ja sen jälkeen ne osuudet lääkkeiden hinnasta, jotka ovat jääneet maksettavaksesi lääkekorvauksen jälkeen.

Mahdollinen viitehinnan ylittävä osuus lääkkeen hinnasta ei kerrytä vuosiomavastuuta.

Vuosiomavastuuta kertyy myös lääkkeistä, jotka

  • työpaikkakassa on maksanut
  • Kela tai kunta on maksanut toimeentulotukena
  • on korvattu vapaaehtoisesta vakuutuksesta.

Vuosiomavastuuta ei kerry sellaisista lääkkeistä, jotka olet saanut ilmaiseksi apteekista (esim. liikennevahingon tai työtapaturman vuoksi).

Seuraa vuosiomavastuusi kertymistä

Kirjaudu OmaKelaan
Sivu päivitetty 14.2.2024