Kelan ja hyvinvointialueiden välistä tiedonvaihtoa parantava kokeilu alkaa lokakuussa | KelaSiirry sisältöön
Tiedote

Kelan ja hyvinvointialueiden välistä tiedonvaihtoa parantava kokeilu alkaa lokakuussa

Julkaistu 20.9.2023

Lokakuussa alkaa kokeilu, jossa Kelan työntekijä voi pyytää hyvinvointialueen sosiaalipalveluilta toimeentulotuen ratkaisutyössä tarvittavia tietoja ja sosiaalipalveluiden työntekijä voi vastata pyyntöön etuustietopalvelu Kelmussa. Tavoitteena on parantaa Kelan ja hyvinvointialueiden välistä toimeentulotukeen liittyvää tiedonvaihtoa. 

Kela käynnistää lokakuun alussa kokeilun, jossa Kelan ja kolmen hyvinvointialueen työntekijät saavat kokeilla etuustietopalvelu Kelmun uutta toimintoa. Toiminnolla Kelan työntekijä voi lähettää hyvinvointialueen sosiaalipalveluille sähköisesti pyynnön tiedoista, joita tarvitaan asiakkaan toimeentulotukihakemuksen ratkaisemisessa. Sosiaalipalveluiden työntekijä voi vastata tietopyyntöön etuustietopalvelussa, mikä nopeuttaa ja sujuvoittaa toimeentulotukihakemuksen käsittelyä. 

Kelan tavoitteena on parantaa tiedonvaihtoa hyvinvointialueiden kanssa ja helpottaa sosiaalipalveluiden työtä yhteisten asiakkaiden auttamiseksi. Tähän asti sosiaalipalvelut ovat voineet antaa tietoja esimerkiksi puhelimitse. Tiedonvaihdon parantamisesta hyötyy eniten asiakas, jonka ei itse tarvitse kuljettaa tietoja viranomaisten välillä.

Kokeilun kautta käytäntöön

Tietopyyntökokeilu käynnistyy maanantaina 9.10. Kokeilun tarkoituksena on seurata, miten hyvin uusi toiminto vastaa tarpeisiin, miten käyttäjät sen kokevat ja miten kestävä toiminto on teknisesti. 

Kokeilussa on mukana kolme aluetta: Pohjois-Karjalan hyvinvointialue, Helsingin kaupungin pohjoinen yksikkö ja Pirkanmaan hyvinvointialue. Uusi toiminto tulee vain näiden alueiden työntekijöiden käyttöön, eli se ei vielä näy muiden alueiden työntekijöille. Jos kaikki toimii suunnitelman mukaan, uusi toiminto avataan kaikille hyvinvointialueille kevään 2024 aikana.

Tietopyyntötoiminto on kehitetty sosiaalipalveluiden työntekijöiden ja Kelan työntekijöiden tarpeiden ja toiveiden pohjalta. Toiminto on jo toinen askel tiedonvaihdon parantamiseksi Kelan ja hyvinvointialueiden työntekijöiden välillä. Viime syksynä Kelmussa otettiin käyttöön toiminto, jolla sosiaalipalveluiden työntekijät voivat lähettää Kelaan perustoimeentulotuen hakemuksen ja liitteet asiakkaan pyynnöstä. 

Kokeiluun osallistuvien alueiden työntekijöille järjestetään infotilaisuus Teams-yhteydellä maanantaina 9.10. klo 8.30-9.00. Infotilaisuudessa kerrotaan uudesta toiminnosta ja annetaan ohjeet sen käyttöön. 

Lue lisää

Sivu päivitetty 19.9.2023