Det blir lättare att göra receptanteckningar, dvs. särskilda utredningar | FPAGå till innehållet
Pressmeddeleande

Det blir lättare att göra receptanteckningar, dvs. särskilda utredningar

Publicerad 19.4.2022

Patientdatasystemen ges förlängd tid för ibruktagandet till och med 30.9.2023.
Närmare information i meddelandet på kanta.fi.

Den första helheten av genomförandet av den nationella läkemedelslistan tas i bruk 1.5.2022. Det här medför ändringar bl.a. i förskrivningen och expedieringen av läkemedel som ersätts utifrån en receptanteckning, dvs. en särskild utredning (se Apoteksmeddelande 2/2022).

Det blir lättare att göra anteckningar på receptet 2022 när en ny version av Läkemedelsdatabasen samt strukturerade särskilda utredningar tas i bruk i patientdatasystemen.

När den nya versionen av Läkemedelsdatabasen har tagits i bruk fungerar patientdatasystemen på följande sätt:

  • I punkten Särskild utredning ger systemet läkemedelsförskrivaren möjlighet att välja mellan de texter för särskild utredning som hänför sig till preparatet i fråga och dessutom alternativet 'ingen särskild utredning'.
  • När läkemedelsförskrivaren väljer en text för den särskilda utredningen visar systemet de medicinska villkor som ska uppfyllas för den särskilda utredningen och erbjuder dessutom länkar till FPA:s webbplats.
  • Läkemedelsförskrivaren ska kontrollera att de medicinska villkoren uppfylls i patientens fall och avge en separat försäkran om detta.
  • När läkemedelsförskrivaren har avgett sin försäkran hämtar systemet den särskilda utredningen till receptet.
  • Om det ska anges ett datum i samband med receptanteckningen uppmanar systemet läkemedelsförskrivaren att ange ett datum.

Utbildning om strukturerad dosering, förskrivning av biologiska läkemedel och strukturerad särskild utredning hölls i form av ett webbinarium 19.1.2022. Utbildningen och svar på de frågor som ställdes i samband med den finns på Kanta.fi:s webbplats under Utbildning inom hälsovården.

Kontrollera anteckningarna på receptet och villkoren för ersättning preparatvis

Senast ändrad 21.11.2022