Lapsi tulossa | Viittomakieli | KelaSiirry sisältöön

Lapsi tulossa

Jos teille on tulossa lapsi, ota ensin yhteyttä neuvolaan. Kun raskaus on pitemmällä, voit hakea Kelan tukia, kuten äitiysavustusta. Kelasta saa myös lapsilisää, Kela-kortin ja erilaisia tukia lapsen hoitamiseen.

Tämän sivun tekstisisältö on viitottuna alla olevalla videolla. Videolla ei ole kerrottu tukien määriä, mutta ne löytyvät tekstistä videon alta.

Jos olet raskaana, ota yhteys kotikuntasi äitiysneuvolaan. Äitiysneuvolan palvelut ovat maksuttomia. Neuvolasta perhe saa neuvoja raskausaikaa ja synnytystä varten. Lisäksi neuvolassa seurataan äidin ja lapsen terveydentilaa.

Äidin täytyy käydä neuvolassa tarkastuksessa raskauden alussa, viimeistään 18. raskausviikolla. Tarkastuksessa saat raskaustodistuksen. Tarvitset todistuksen, kun haet Kelasta tukea.

Voit hakea äitiysavustusta, kun raskaus on kestänyt 5 kuukautta. Voit valita äitiyspakkauksen tai rahasumman. Voit valita äitiyspakkauksen tai 170 euroa. Äitiyspakkauksessa on hoitotarvikkeita ja vaatteita vauvalle.

Hae äitiysavustusta viimeistään 2 kuukautta ennen laskettua aikaa.

Kela maksaa jokaisesta lapsesta lapsilisää. Lapsilisä maksetaan yleensä äidille, isälle tai muulle huoltajalle. Maksaminen jatkuu sen kuukauden loppuun, jolloin lapsi täyttää 17 vuotta.

Lapsilisää maksetaan lapsien määrän mukaan:

  • yhdestä lapsesta noin 95 e/kk
  • kahdesta lapsesta noin 200 e/kk
  • kolmesta lapsesta noin 334 e/kk
  • neljästä lapsesta noin 507 e/kk
  • viidestä lapsesta noin 699 e/kk.

Yksinhuoltaja saa korotuksen, joka on jokaisesta lapsesta noin 73 euroa kuukaudessa. Lapsilisästä ei mene veroa.

Muista hakea lapsilisää. Voit hakea lapsilisää jo ennen lapsen syntymää tai lapsen syntymän jälkeen.

Kun lapsi syntyy Suomessa, tieto lapsen syntymästä menee sairaalasta väestörekisteriin ja sieltä Kelaan. Lapsi saa henkilötunnuksen.

Kun lapsi on saanut nimen, Kela lähettää kotiin Kela-kortin eli sairausvakuutuskortin.

Hae raskausrahaa viimeistään 2 kuukautta ennen laskettua aikaa. Tarkista työnantajaltasi ennen hakemista, saatko raskausvapaan ajalta palkkaa. Muista ilmoittaa työnantajalle raskausvapaasta 2 kuukautta ennen vapaan aloittamista.

Jos altistut työpaikallasi säteilylle, kemiallisille aineille tai tarttuvalle taudille, voit jäädä pois töistä heti, kun olet raskaana. Tällaisessa tilanteessa saat erityisraskausrahaa.

Sivu päivitetty 2.1.2024

Mitä mieltä olet sivusta?