Vanhempainpäivärahat | Viittomakieli | KelaSiirry sisältöön

Vanhempainpäivärahat perhevapaiden ajalta

Raskaana oleva vanhempi voi jäädä vapaalle jo ennen lapsen syntymää. Lapsen syntymän jälkeen molemmat vanhemmat saavat olla lapsen kanssa kotona. Kela maksaa tältä ajalta vanhempainpäivärahoja, jotka turvaavat perheen tulot.

Tämän sivun tekstisisältö on viitottuna alla olevalla videolla. Videolla ei ole kerrottu tukien määriä, mutta ne löytyvät tekstistä videon alta.


Vanhempainpäiväraha on yhteinen nimitys etuuksille, joita ovat

  • raskausraha ja erityisraskausraha
  • vanhempainraha ja vanhempainraha osittaisena.

Raskausraha

Raskaana oleva vanhempi voi jäädä raskausvapaalle aikaisintaan 30 arkipäivää eli noin 5 viikkoa ennen lapsen laskettua syntymäaikaa. Raskausvapaalla vanhempi saa raskausrahaa. Sitä maksetaan 40 arkipäivää eli noin 6,5 viikkoa.

Hae raskausrahaa ajoissa. Kela maksaa raskausrahaa jälkikäteen korkeintaan 2 kuukauden ajalta. Tarkista työnantajaltasi ennen hakemista, saatko raskausvapaan ajalta palkkaa. Muista ilmoittaa työnantajalle raskausvapaasta viimeistään 2 kuukautta ennen vapaan aloittamista.

Erityisraskausraha

Jos altistut työpaikallasi säteilylle, kemiallisille aineille tai tarttuvalle taudille, voit jäädä pois töistä heti, kun olet raskaana. Tällaisessa tilanteessa saat erityisraskausrahaa.
Lapsen syntymän jälkeen raskausvapaa jatkuu noin 1–2 viikkoa. Äidille maksetaan tältä ajalta raskausrahaa.

Vanhempainraha

Voit aloittaa vanhempainvapaan, kun lapsi on syntynyt. Vanhempainvapaalle voi jäädä kumpi tahansa vanhemmista. He voivat olla vapaalla myös vuorotellen.

Vanhempainvapaa kestää 320 arkipäivää eli noin 14 kuukautta. Kummallakin vanhemmalla on vanhempainvapaan päivistä puolet eli 160 päivää. Vanhempi voi luovuttaa toiselle vanhemmalle 0–63 päivää eli enintään 10,5 viikkoa.

Kela maksaa vanhempainvapaan ajalta vanhempainrahaa.

Vanhempainvapaata voi pitää erimittaisissa jaksoissa, kunnes lapsi täyttää 2 vuotta. Sovi kuitenkin työnantajasi kanssa vanhempainvapaan pitämisestä.

Jos perhe saa kaksoset, Kela maksaa vanhempainrahaa 84 arkipäivää eli noin 14 viikkoa lisää. Jos vanhempi huolehtii lapsesta yksin, hän voi käyttää kaikki 320 arkipäivää ja olla pidempään vanhempainvapaalla. Hän voi luovuttaa toiselle lasta hoitavalle henkilölle enintään 126 vanhempainrahapäivää. Tämä edellyttää, että lapsella ei ole toista vahvistettua vanhempaa eikä vanhemmalla ole puolisoa, joka voisi saada vanhempainrahaa.

Hae vanhempainrahaa ajoissa. Kela maksaa vanhempainrahaa jälkikäteen korkeintaan 2 kuukauden ajalta.

Osittainen vanhempainraha

Jos hoidat lasta osan päivästä ja teet osa-aikatyötä, voit saada osittaista vanhempainrahaa. Osittainen vanhempainraha on puolet täydestä vanhempainrahasta.

Voit saada osittaista vanhempainrahaa, jos teet töitä enintään 5 tuntia päivässä. Kun olet osittaisella vanhempainvapaalla yhden päivän, sinulta kuluu puolikas vanhempainrahapäivä.

Tuki adoptiovanhemmille

Kela tukee adoptiolapsen vanhempia lähes samalla tavalla kuin biologisia vanhempia. Adoptiovanhemmat eivät voi saada raskausrahaa, mutta he saavat vanhempainrahaa yhteensä 320 arkipäivää. Vanhempainrahaa voidaan maksaa siitä päivästä alkaen, kun saat adoptiolapsen hoitoosi.

Jos adoptoit lapsen ulkomailta, voit hakea Kelasta rahallista tukea adoption kustannuksiin.

Tuki muille monimuotoisille perheille

Monikkoperheiden, sateenkaariperheiden, uusperheiden ja yhden vanhemman perheiden vanhempainpäivärahaa koskevaa tietoa löydät lisää Kelan yleiskieliseltä lapsiperheiden tukia käsittelevältä sivulta.

Sivu päivitetty 22.12.2023