FPA:s e-tjänst för hyresvärdar har öppnats | FPAGå till innehållet
Pressmeddeleande

FPA öppnar en ny e-tjänst för hyresvärdar 

Publicerad 18.3.2024

FPA öppnade en ny e-tjänst för hyresvärdar lördagen den 16 mars. I den första versionen av tjänsten kan hyresvärden lämna uppgifter som behövs för utbetalning av förmåner och ansöka om realisering av hyresgarantin. Senare kommer tjänsten att kompletteras med ytterligare funktioner.

Den nya e-tjänsten för hyresvärdar har öppnats. E-tjänsten är avsedd för alla hyresvärdar vars hyresgäster får förmåner från FPA. Hyresvärdarna kan vara företag, organisationer, välfärdsområden, kommuner eller privatpersoner.

När den första versionen av e-tjänsten tas i bruk kan hyresvärden använda den för två ändamål, nämligen för att

•    ansöka om realisering av en hyresgaranti som FPA har beviljat hyresgästen i samband med grundläggande utkomststöd, om hyresvärden anser att garantin ska betalas till hyresvärden (också alla bilagor till ansökan kan skickas in i e-tjänsten)
•    lämna in uppgifter som FPA behöver för förmånsutbetalning, om hyresgästen vill att de förmåner som beviljats hen ska betalas till hyresvärden. 

E-tjänsten kommer senare att kompletteras med ytterligare funktioner. FPA har som mål att göra det enklare och snabbare för hyresvärdar att sköta sina ärenden.

Inloggning i e-tjänsten för hyresvärdar

Man kan logga in i den nya e-tjänsten för hyresvärdar på FPA:s webbplats
-    via den översta blåa balken genom att trycka på Logga in -> Samarbetspartner
-    på webbsidan www.fpa.fi/samarbetspartner-hyresvardar-etjanst 

Om hyresvärden är till exempel ett företag eller någon annan organisation behöver hyresvärdens representant ett verktyg för stark autentisering och Suomi.fi-fullmakten Realisering av hyresgarantin för att kunna logga in i tjänsten. Hyresvärdens representant kan be sin organisation om en fullmakt. Läs mer om att ge ärendefullmakter.

Om hyresvärden är en privatperson kan hen logga in i tjänsten med sina personliga koder, såsom nätbankskoder eller mobilcertifikat. Privatpersoner behöver alltså ingen Suomi.fi-fullmakt.

Samtidigt förnyades webbsidorna för hyresvärdar. De finns på adressen https://www.kela.fi/samarbetspartner-hyresvardar.

Läs mer 

•    Hyresvärdar (fpa.fi)
•    Lägre stöd förändrar bostadsmarknaden (mittiallt.fi)

Pressmeddelandet har uppdaterats 18.3 med information om att e-tjänsten har tagits i bruk.

Senast ändrad 18.3.2024