Laki toimeentulotuesta muuttuu – uudistus ei puutu tuen määrään | KelaSiirry sisältöön
Tiedote

Laki toimeentulotuesta muuttuu – uudistus ei puutu tuen määrään

Julkaistu 30.11.2022

Toimeentulotukea koskevaan lakiin tulee muutoksia 1.1.2023.Tarkoituksena on kehittää Kelan ja tulevien hyvinvointialueiden välistä yhteistyötä ja tiedonkulkua toimeentulotukiasioissa. Lainmuutoksella halutaan parantaa myös erityisesti haavoittuvassa tilanteessa olevien asiakkaiden asemaa toimeentulotuen hakijoina. 

Laki toimeentulotuesta muuttuu vuoden 2023 alussa. Lainmuutoksella pyritään selkeyttämään lainsäädäntöä ja viranomaisten vastuita. Taustalla on myös se, että täydentävän ja ehkäisevän toimeentulotuen toimeenpano siirtyy kunnilta hyvinvointialueille ensi vuoden alusta. Perustoimeentulotuesta vastaa jatkossakin Kela.

Kela ja kunnat tekevät jo nykyisellään tiivistä yhteistyötä toimeentulotukiasiakkaiden palvelemisessa. Yhteistyöstä halutaan kuitenkin säätää aiempaa tarkemmin laissa, jotta erityisesti haavoittuvassa asemassa olevien asiakkaiden tilanne paranisi. Laki määrää jatkossa täsmällisemmin esimerkiksi viranomaisten välisestä tiedonkulusta ja tietojen luovuttamisesta. 

Laissa säädetään jatkossa myös siitä, että Kelan ja hyvinvointialueen työntekijät voivat tavata asiakasta tarvittaessa myös yhdessä. Lisäksi laissa säädetään nykyistä tarkemmin, miten hyvinvointialueen sosiaalihuollon näkemykset huomioidaan toimeentulotukiasioiden käsittelyssä.

Lakiin on nyt kirjattu, että toimeentulotukeen liittyvän asioinnin pitää olla saavutettavaa ja että asioinnissa täytyy ottaa huomioon eri asiakasryhmien tarpeet. Tällä halutaan muun muassa turvata asiakkaan oikeus henkilökohtaiseen palveluun Kelassa ja hyvinvointialueen sosiaalipalveluissa. 

Muutos ei puutu tuen määrään, mutta perusosaan tulee indeksikorotus vuoden alussa

Uudistus ei vaikuta tuen maksamiseen. Tuen sisältöön tulee joitakin muutoksia. Yksi esimerkki muutoksesta liittyy lapsen tapaamiskuluihin. Jatkossa myös lapsen kanssa asuva vanhempi voi saada perustoimeentulotukea yleensä matkakustannuksiin, jos hänelle aiheutuu niitä lapsen ja eri taloudessa asuvan vanhemman tapaamisesta. Kustannuksista pitää olla sovittu lapsen tapaamista koskevassa sopimuksessa tai tuomioistuimen päätöksessä. 

Toisena muutoksena voidaan mainita se, että maksusitoumuksesta säädetään nyt lain tasolla. Maksusitoumuksesta tulee jatkossa yksi perustoimeentulotuen maksun suorittamisen tavoista. Siten esimerkiksi vuokravakuus myönnetään perustoimeentulotuessa yleensä aina maksusitoumuksella.

Vaikka lainmuutos ei puutu perustoimeentulotuen määrään, tukea korotetaan kuitenkin kansaneläkeindeksin mukaisesti 4,2 %:lla vuoden alussa. Tämä tarkoittaa, että yksinasuvan perusosa nousee 22,14 eurolla 555,11 euroon kuukaudessa.

Lisäksi alle 18-vuotiaan perusosaa korotetaan 10 %:lla vuoden 2023 ajaksi. Tällä pyritään tukemaan lapsiperheiden ostovoimaa hintojen noustessa. Näin ollen lapsen perusosan määrä toimeentulotuessa on ensi vuonna 327,51–421,88 e/kk. Perusosan määrään vaikuttavat lapsen ikä ja sisarusten määrä.

Lisätietoja asiakkaille:

Toimeentulotuen kokonaisuus (kela.fi)
Inflaation vaikutukset tukiin (kela.fi)
Toimeentulotuen palvelunumero asiakkaille 020 692 207 (ma–pe klo 9–16) 

Sivu päivitetty 30.11.2022