Lapsen kesäajan hoitojärjestelyjen muutoksista ilmoitettava Kelaan | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Lapsen kesäajan hoitojärjestelyjen muutoksista ilmoitettava Kelaan

Julkaistu 11.4.2023

Yksityisen hoidon tukea saavien perheiden on ilmoitettava Kelaan, jos lapsen hoitojärjestelyt muuttuvat kesällä tai alkusyksystä. Hoitojärjestelyjen muutokset voivat vaikuttaa yksityisen hoidon tukeen. Ilmoituksen voi tehdä helposti verkossa.

Ilmoitus lapsen hoitojärjestelyistä kesän ajalta kannattaa tehdä niin pian kuin mahdollista, jotta Kela ei maksa tukea liikaa. Tavallisia muutoksia hoitojärjestelyissä kesällä ja alkusyksystä ovat

  • muutokset lapsen hoitoajassa
  • muutokset hoitomaksun määrässä
  • hoitopaikan tai hoitajan vaihtuminen
  • kunnallisen varhaiskasvatuksen aloittaminen
  • esikoulun tai kaksivuotisen esiopetuskokeilun aloittaminen.

Jos hoitojärjestelyt kesällä tai alkusyksystä eivät muutu millään tavalla, ilmoitusta ei tarvitse tehdä. Ilmoitusta ei myöskään tarvita, jos lapsi on kunnallisessa varhaiskasvatuksessa tai jos perhe saa kotihoidon tukea.

Kela maksaa yksityisen hoidon tukea hoitosopimuksen perusteella ja enintään sovitun hoitomaksun verran. Tuki maksetaan aina suoraan varhaiskasvatuksen tuottajalle.

Jos lapsen hoitoaika muuttuu tai lapsi on väliaikaisesti poissa hoidosta, Kela voi jatkaa yksityisen hoidon tuen maksamista. Kokonaismaksusta voidaan vanhempien ja varhaiskasvatuksen tuottajan yhteisellä sopimuksella poistaa perheen maksama osuus muutoksen ajaksi. Vaikka perhe ei maksaisi hoitomaksua, voi Kelan varhaiskasvatuksen tuottajalle maksama tuki jatkua normaalisti.

Muutokset voi ilmoittaa helposti verkossa

Ilmoituksen voi tehdä lähettämällä viestin Kelan asiointipalvelussa  www.kela.fi/omakela. Palveluun kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Toinen vaihtoehto on ilmoittaa muutoksesta soittamalla lapsiperheiden vanhemmille tarkoitettuun palvelunumeroon 020 692 206.

Lue lisää

Sivu päivitetty 11.4.2023

Mitä mieltä olet sivusta?