Koulumatkatuen verkkohakemus on julkaistu – uuden lukuvuoden tuen voi hakea OmaKelassa jo ennen koulun alkua | KelaSiirry sisältöön
Tiedote

Koulumatkatuen verkkohakemus on julkaistu – uuden lukuvuoden tuen voi hakea OmaKelassa jo ennen koulun alkua

Julkaistu 29.5.2023

Kela on julkaissut uuden koulumatkatuen verkkohakemuksen, jolla tuen voi hakea helposti OmaKelassa jo ennen uuden lukuvuoden alkua. Opintojaan jatkavat opiskelijat voivat hakea tuen jo nyt. Jos opiskelija aloittaa toisen asteen opinnot syksyllä, tuen voi hakea, kun on vastaanottanut opiskelupaikan. Koulumatkatukea sai lukuvuoden 2021–2022 aikana noin 57 400 opiskelijaa.

Koulumatkatuen hakeminen on muuttunut, ja tukea voi nyt hakea OmaKelassa uudella verkkohakemuksella. Aiemmin hakemus täytyi toimittaa omaan oppilaitokseen.

– Koulumatkatuen hakeminen ja matkalippujen ostaminen siirtyvät nyt verkkoon. Haasteena on, että suurella osalla tuen hakijoista ei välttämättä vielä ole omia pankkitunnuksia, joilla voisi asioida verkossa, kertoo Kelan opintotukiryhmän etuuspäällikkö Piia Kuusisto.

Koulumatkatuki on tarkoitettu toisen asteen opiskelijoille, ja he voivat hakea koulumatkatukea, jos heidän yhdensuuntainen koulumatkansa on pitkä. Kela myönsi koulumatkatukea lukuvuoden 2021–2022 aikana yhteensä noin 57 400 opiskelijalle, mikä oli 36 prosenttia enemmän kuin edellisenä lukuvuonna. Tukea saaneiden määrä on kasvanut, koska oppivelvollisuusikä laajeni 18 vuoteen ja toisen asteen opinnoista tuli maksuttomia. Maksuttomaan koulutukseen oikeutetut opiskelijat saavat koulumatkatukea erilaisilla ehdoilla kuin muut opiskelijat.

Nuoret käyttäjät ovat olleet mukana verkkohakemuksen kehittämisessä

Verkkohakemuksen kehittämisessä on huomioitu erityisesti nuorten mobiilikäyttäjien tarpeet, jotta hakemuksen täyttäminen olisi nuorille mahdollisimman sujuvaa. Vaikka hakemuksessa kysyttävät asiat voivat olla monimutkaisia, hakemuksen kieli on pyritty pitämään mahdollisimman selkeänä.

– Nuoret ovat myös päässeet testaamaan hakemusta ennen sen käyttöönottoa. Tavoitteena on, että hakeminen olisi helppoa etenkin silloin, kun asioi viranomaisen kanssa ensimmäistä kertaa, kertoo koulumatkatuen verkkohakemuksen tuoteomistaja Helena Ikäheimo.

Koulumatkatuki on usein ensimmäinen Kelan etuus, jota nuoret hakevat itsenäisesti. Koulumatkatuen saajat ovat pääasiassa 16–19-vuotiaita.

Ohjeet opiskelijalle: näin haet koulumatkatuen OmaKelassa

Jos opiskelija jatkaa toisen asteen opintojaan tulevana lukuvuonna, hän voi hakea koulumatkatukea jo nyt. Jos taas opiskelija aloittaa syksyllä toisen asteen opinnot, hän voi hakea koulumatkatukea, kun hän on vastaanottanut opiskelupaikkansa.

Opiskelija, toimi näin:

  1. Hanki omat verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenne.
  2. Kirjaudu OmaKelaan ja täytä koulumatkatuen verkkohakemus.
  3. Lähetä hakemus.
  4. Jos käytät koulumatkaasi Matkahuollon, Waltin, HSL:n, Nyssen tai Fölin liikennettä, Kela voi myöntää sinulle niin sanotun osto-oikeuden heti hakemuksen lähettämisen jälkeen. Voit ostaa koulumatkatuetun lipun aikaisintaan 18.7.2023.
  5. Katso tieto mahdollisesta osto-oikeudestasi OmaKelasta.

Jos alaikäinen opiskelija ei voi hakea tukea itse, huoltaja voi hakea tuen alaikäisen opiskelijan puolesta. Tuen voi edelleen hakea myös koulumatkatuen hakemuslomakkeella KM 1. Myös hakemuslomake on päivitetty ja se täytyy toimittaa Kelaan.

Kesä- ja heinäkuun 2023 ajaksi tuki täytyy hakea hakemuslomakkeella

Jos opiskelija hakee koulumatkatukea kesä- ja heinäkuun 2023 ajaksi, hänen täytyy hakea tuki koulumatkatuen hakemuslomakkeella. Tämä lomake opiskelijan täytyy toimittaa omaan oppilaitokseen. Kesä- ja heinäkuun tukea ei voi hakea OmaKelassa.

Lisätietoja asiakkaille

Sivu päivitetty 29.5.2023